Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

poprawa ergonomii foteli przednich, głównie fotel pasażera

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• poprawa ergonomii foteli przednich, głównie fotel pasażera

Cześć!

To mój pierwszy post tutaj, proszę o wyrozumiałość i w razie czego o odesłanie w odpowiednie miejsce na forum. Przy czym kilka wątków zahaczających o ten temat przeczytałem.

Od niedawna posiadam Civica X i mam dłuższą trasę za sobą. Mam następujące 2 pytania, które trochę się ze sobą łączą:

1) czy da się poprawić wygodę podróżowania pasażera?
    2) czy da się poprawić trzymanie boczne foteli przednich?

Ad. 1) Znalazłem takie potencjalne rozwiązania:
    - podkładki pod śruby, które podnoszą trochę przód fotela i odchylają siedzisko dając lepsze podparcie w okolicy kolan - ewentualnie podnoszą cały fotel do góry (do kupienia, do zrobienia),
    - wymiana fotela pasażera na fotel kierowcy od anglika (problem: brak czujnika zajętego miejsca w fotelu kierowcy, konieczność zadbania o stan poduszki powietrznej),
    - jakaś forma poduszki czy też pokrowca na siedzenie.

Ad. 2) Takie rozwiązania:
    - wymiana na fotele z Type-R,
    - jakaś forma pokrowca?
    - aftermarketowe fotele kubełkowe (ale czy takie fotele mają składane oparcia, by pasażer mógł się od czasu do czasu przespać?)
    - modyfikacja foteli przez tapicera,

Moja pasażerka nie miała problemów z długotrwałym podróżowaniem żadnym z naszych poprzednich samochodów, ale w przypadku Civica problem szybko się pojawił, raczej nie jest to marudzenie dla samego marudzenia. Chciałbym ten problem rozwiązać w miarę szybko i skutecznie. Odnośnie problemu 2 - to po prostu fanaberia. Fajnie się prowadzi to auto, ale trzymanie boczne jest gorsze niż w poprzednich samochodach i wg mnie nieadekwatne do tego, jak to auto jeździ

Proszę o porady - co się Wam sprawdziło, co się nie sprawdziło?

Dzięki z góry
    Fimek
    Last edited by fimek; 09-06-2025, 15:10.

Ad2 - ja zmieniłem na te od TpR i jest o wiele lepiej. Nie czuje aż tak zmęczenia i moge prowadzić kilka godzin, a samo trzymanie boczne to rewelacja. Jedynie co brakuje to podgrzewania oraz nie ma pikania od strony pasażera ze nie zapiał pasów.
    4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
    Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Working...
    X