Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hałas z okolic (szklanego) dachu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hałas z okolic (szklanego) dachu

Cześć,
    w niedzielę przez kilka godzin auto stało na słońcu z otwartym dachem, popołudniu zrobiłem trasę ok 100km i nic się nie działo po czym w poniedziałek wyjeżdżam rano z garażu a tu zonk: ni z gruszki ni z pietruszki pojawił się hałas podobny do szeleszczącej plastikowej torby a finalnie zaczął przypominać delikatnie rezonującą, niedokręconą śrubkę. Pierwotnie myślałem że tłucze mi się coś w bagażniku ale niestety to nie to. Metodą prób i błędów udało się dojść, że hałas dochodzi z okolic dachu a po otwarciu "szklanego okna" ustępuje. Kilka razy je otworzyłem i zamknąłem i hałas stał się nieco mniejszy, po czym po wizycie na myjce bezdotykowej i dokładnym spryskaniu dachu ustał.
    Dzisiaj nie jeździłem samochodem więc nie wiem czy problem zniknął permanentnie czy - jak się niestety spodziewam - wcześniej czy później wróci, i pewnie nie zawracałbym Wam głowy gdyby nie wątek o pękającym szklanym dachu. W związku z powyższym mam pytanie: czy jest opcja że coś się poluzowało w mocowaniu szklanego dachu - nie wiem, np. jakaś śrubka i to ona rezonowała? Sprawdziłem i szyba wydaje się trzymać mocno, ale z drugiej strony nie szarpałem jej ze zbyt dużą siłą. Próbowałem też obejrzeć mocowanie ale jest tam na tyle ciasno, że niewiele widać a przynajmniej nie jest możliwe zlokalizowanie źródła dźwięku podobnie jak poprzez "ostukiwanie" dachu tudzież okolic mocowania szklanego płatu. Czytałem, że w niektórych egzemplarzach odkleja się podsufitka - że tak powiem "macałem ją" i "pukałem" na wszystkie strony ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Da się w ogóle stwierdzić bez rozbierania podsufitki że gdzieś się odkleiła?

Po cichu mam nadzieję, że to może uszczelki gumowe "wyschły" na słońcu i złapały trochę piachu a wizyta na myjce przywróciła im "gumowe właściwości", ale to chyba trochę naciągana teoria. I pewnie zlałbym temat i kiedyś wolnej chwili podjechał do serwisu żeby posłuchali - o ile problem wróci(ł) - ale ze względu na wspomniany wątek trochę mam wrażenie jazdy z odbezpieczonym granatem nad głową co wywołuje delikatnie mówiąc "dyskomfort" A najlepsze jest to, że w niecały miesiąc temu skończyła mi się gwarancja...

Pacjent to civic Sport+ 2021.

Pzdr - Artur

Wydaje mi się, że gdzieś na forum był wątek o stukającej panoramie w X-genach. Od wybuchu u mnie szklanego dachu to nawet nie otwieram panoramy i roletę mam cały czaas zasuniętą.

Comment

Cześć! Miałem tak w swoim samochodzie. Musisz przesmarować uszczelki dachu. Szczególnie z tyłu. Będziesz to musiał robić po każdej wizycie na myjni, gdy zmyjesz smarowidło i guma będzie sucha. Uchyl dach i sprawdź czy uszczelka nie wytarła lakieru i czy wdała się rdza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Czym najlepiej przesmarować te uszczelki żeby starczyło na jak najdłużej? Ma być coś wyszukanego czy wystarczy jakiś zwykły silikon np. w sprayu tudzież wazelina?

Tak swoją drogą jeżeli Paweł ma rację (oby!!!) i jest to kwestia przesmarowania uszczelek, to przez trzy lata korzystałem z myjek bezobsługowych i nie miałem problemu. Były to jednak standardowe myjki, ale ostatnio na przestrzeni niecałych dwóch miesięcy dwa razy korzystałem z takich z aktywną pianą którą pokrywa się cały samochód - może to ona ma coś w swoim składzie co znacznie bardziej "wysusza" uszczelki niż zwykłe myjki...?

Pzdr - Artur
        Last edited by Artur S.; 15-05-2024, 15:50.

Comment

Silikon do uszczelek lub coś podobnego … posmarujesz i będzie po kłopocie. Obejrzyj tylko czy nie rdzewieje dach w tym miejscu. U mnie było ok, ale mój kolega nie ma już tam lakieru a rdzę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Potwierdzam jak wyżej Forumowicze. Nasmaruj porządnie wszystkie możliwe gumy i dźwięk zniknie
            Moja Hania
            http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Zamieszczone przez Artur S. Zobacz posta
              Były to jednak standardowe myjki, ale ostatnio na przestrzeni niecałych dwóch miesięcy dwa razy korzystałem z takich z aktywną pianą którą pokrywa się cały samochód - może to ona ma coś w swoim składzie co znacznie bardziej "wysusza" uszczelki niż zwykłe myjki...?
              Te piany są bardzo mało inwazyjne bo tak muszą, żeby się zabezpieczyć przed ewentualnymi reklamacjami uszkodzenia lakieru czy uszczelek.
              4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
              Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Working...
              X