Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

woda w bagażniku w Civic X

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• woda w bagażniku w Civic X

Zauważyłem że w mojej hondzie po ulewnym deszczu zbiera się trochę wody w bagażniku na gumowej wycieraczce.
    Woda wycieka z wygłuszeniu tylnej klapy i rączką lub w okolicy zamka.
    Z zebranych informacji które znalazłem wszystko wskazuje na uszczelkę tylnej wycieraczki lub uszczelnienie tylnego spojlera.
    Praktycznie wszystkie generacje mają podobny problem.
    Czy ktoś już walczył z tematem sam lub na gwarancji ?

Tu masz temat o tym:
    Cześć, Gdzieś czytałem, ale nie mogę znaleźć. Czy ktoś z Was miał problem z nieszczelnością klapy bagażnika HB? Może wiecie gdzie ktoś coś na ten temat pisał? Woda leci przez klapę. ASO podchodzi do tematu 5 raz. Wymienili uszczelkę wycieraczki i kołki mocowania tablicy. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje. Pozdrawiam. 60234

Ja z tym walczyłem, ciekło przez środkowe mocowanie spojlera.
    Rozebrałem, wszystko wyczyściłem, otwór w klapie od spojlera posmarowałem dookoła uszczelniaczem oraz płaską krawędź spojlera, która dolega do szyby.
    Robiłem to w zeszłym roku i od tej pory sucho.

Comment

Tak informacyjnie. Uszczelnienie pod spoilerem ulega "wyplukaniu" podczas mycia karcherrm. Mocny strumień wody uszkadza piankę, która jest obecna w miejscach mocowania spoilera.

Oplukujac samochód od tyłu warto oddać ciśnienie lub robić to z daleka.

Comment

od tyłu czy od dołu ? moze dalbys rade wrzucic jakies zdjecie pogladowe o ktore miejsce chodzi ?

Comment

Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta
          od tyłu czy od dołu ?
          Uszczelka to pianka i grubości ok 5mm. Jest ona obecna w trzech miejscach - po bokach oraz w środkowej części spoilera. Po bokach pianka pełni rolę amortyzującą pomiędzy spoilerem a szybą. W środku, pod światłem stop - to miejsce które 1. Amortyzuje spoiler 2. Uszczelnia.
          Ponieważ jest to delikatny materiał - łatwo go uszkodzić wysokim ciśnieniem myjki.
          Zerknij sobie w te miejsca - powinieneś zobaczyć te pianki. Poświeć latarką - pewnie będzie lepiej widać.

Comment

Odkopię temat, żeby nie robić bałaganu i zakładać kolejnego. Mam ten sam problem w FK8 i potrzebuję dopytać:

- Czy problem dotyczy tej uszczelki: https://www.hondapartsnow.com/genuin...4-tgg-a01.html czy może jednak jest jakiś element uszczelniający związany z obudową środkowego światła stop?
            - Jak wygląda proces wymiany? Do rozkręcenia jest cała pokrywa bagażnika czy to raczej 4 śrubki i po sprawie?

Comment

Ja uszczelniłem starą uszczelkę. Trzeba niestety wszystko rozbierać.
              Moja Honda
              https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez Banzaj Zobacz posta
                Odkopię temat, żeby nie robić bałaganu i zakładać kolejnego. Mam ten sam problem w FK8 i potrzebuję dopytać:

- Czy problem dotyczy tej uszczelki: https://www.hondapartsnow.com/genuin...4-tgg-a01.html czy może jednak jest jakiś element uszczelniający związany z obudową środkowego światła stop?
                - Jak wygląda proces wymiany? Do rozkręcenia jest cała pokrywa bagażnika czy to raczej 4 śrubki i po sprawie?

Tak, to jest uszczelka o którą chodzi.
                Zaznaczyłem ją na żółto na zdjęciu oraz otwór w szybie przez który ona przechodzi.
                Tak jak kolega malina84 nie wymieniałem tej uszczelki, tylko posmarowałem uszczelkę i szybę dookoła otworu uszczelniaczem.
                Dodatkowo krawędź spojlera, która dolega do szyby (czerwony kolor na zdjęciu) też posmarowałem uszczelniaczem.
                Robiłem to trzy lata temu i do dziś jest sucho.

Tutaj masz filmik jak to wszystko rozebrać: https://www.youtube.com/watch?v=dCNqp4NsFCU

Zrzut ekranu 2025-05-08 154007.jpg

Comment

Working...
                X