Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Demontaż listwy zgarniającej przyszybowej sedan

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Demontaż listwy zgarniającej przyszybowej sedan

Witam szanownych Forumowiczów.
    Dzisiaj zauważyłem, że odstaje mi listwa zgarniająca (chyba tak to nazywają).
    Ktoś zamiast wymienić spinkę, to przyklejał już raz tą listwę na jakiś silikonowy klej, który jest
    bardzo elastyczny - teraz jeszcze sprężynuje.
    Chciałbym to teraz zdemontować, żeby zobaczyć co jest w ogóle grane.
    Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się za to zabrać?
    Jakby się udało podejrzeć jak to jest montowane, to bym mógł wcześniej kupić uchwyt/spinkę.
    Pozdrawiam.

Poniżej zdjęcie felernego miejsca.
    IMG_20210310_165320.jpg

Jest tylko jeden zaczep przy krawędzi drzwi tam gdzie odstaje. Po zwolnieniu go opuść szybę i listwa jest po prostu wsuwana na blachę. Przekręcaj ją do siebie i wysuwaj do góry. do wymiany jest cała listwa. Spinka jest zintegrowana z listwą. Ewentualnie wyskrobać ten silikon i przykleić na coś porządnego.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

Te listwy należy demontować od wewnątrz drzwi. To tak na przyszłość jak już kupisz nową i gdybyś kiedyś chciał ją demontować.

A5C02E15-C4A1-4E2F-84A6-BC3815EBEF36.jpg

Comment

Czyli jednak są spinki po obu stronach. Pytanie laika, ale jednak wolę się upewnić. Według tego rysunku spinki/uchwyty są po obu stronach. Czyli do prawidłowego demontażu trzeba zdjąć boczki drzwi i podważyć uchwyty?

Comment

Nie ma żadnych spinek. Ta listwa jest tak wyprofilowana żeby chwycić blachę ma ząbki na całej swojej długości. Odchylasz ją po opuszczeniu szyby w swoją stronę stojąc na zewnątrz auta (przekręcasz jakby do siebie) żeby ząbki wyszły spod blachy i wyciągasz do góry. Spinka jest jedna jedyna przy słupku- tam gdzie odstaje ci listwa.

Tu masz przekrój- strzałką ci zaznaczyłem o co chodzi z przekręceniem. Musisz ją tak przekręcić aby krawędź zaznaczona strzałką wyszła spod blachy. Wydaje się skomplikowane a wyjmiesz ją w pół minuty jak skumasz o co chodzi:

Ta się to zrobić bez ściągania tapicerki chyba, że lubisz ściągać to będzie łatwiej bo łyżką podważysz tą krawędź. Ja takie listwy ściągam bez demontażu tapicerki.

Last edited by Paluch; 10-03-2021, 20:32.

Comment

Dziękuję. Teraz dokładnie zrozumiałem o co chodzi. Jestem przekonany, że mogę podjąć się naprawy we własnym zakresie bez ściągania boczków.

Comment

Jak zwykle Paluch, jak Kapitan Ameryka przybiegł z pomocą Ale masz jak widać powyżej konkurencję
              Na Ciebie zawsze można liczyć!
              Moja Hania
              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                Ale masz jak widać powyżej konkurencję
                Mnie to cieszy. Po to jest forum - w kupie siła jak to mówią. Wymiana doświadczeń i wzajemna pomoc użytkowników to rzeczy które trzymają forum przy życiu no i ludzi przy pieniądzach- ile rzeczy można zrobić samemu dzięki forum

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                Na Ciebie zawsze można liczyć!

Staram się jak mogę. Też nieraz potrzebuję pomocy i ją otrzymuję .
                Dziękuję za miłe słowa.

Comment

Ja również dziękuję. Otrzymałem pomoc i spokój w tempie ekspresowym . Naprawa nie będzie skomplikowana.
                  Last edited by Dukee; 11-03-2021, 00:35.

Comment

Working...
                  X