Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyciszenie auta - maty wygłuszające.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wyciszenie auta - maty wygłuszające.

Witajcie.
    Jestem zainteresowany wyciszeniem X - gen z użyciem mat i tu kilka pytań:
    Czy użycie mat wyłącznie w bagażniku daje odczuwalny efekt?
    Którą matę kupić, wybór jest olbrzymi https://www.bitmat.pl, a ja nie wiem która jest warta swojej ceny?
    Czy warto robić to samemu?
    Last edited by lukazs; 04-06-2019, 08:39.

Przemyśl czy chcesz na pewno. Na forum mazdy człowiek "wygłuszył" BM3 i zrobił to bardzo bardzo porządnie (jest fotorelacja). Rozebrał wszystko do spodu, poszły maty, folie itd. Wydał o ile pamiętam 4 tys, Trójka przytyła 50 kg (czyli jakbyś zawsze jeździł z pasażerem) i... nic. Owszem, pierwsze wrażenie było odczuwalne, ale po dwóch tygodniach doszedł do wniosku, że nie było warto, bo jednak nadal jest głośno. Nie pamiętam, czy zdjął wszystko z powrotem, bo to było ze trzy lata temu. Pamiętaj, że to nie tylko boczki drzwi czy nadkola ale komora silnika, dach, podłoga, szyby (które z roku na rok są coraz cieńsze). Może lepiej kupić lepsze głośniki

Comment

Dziękuję za informację. Mój pomysł wziął się z tego że w moim checkbacku jest wyraźnie głośniej na tylnej kanapie niż z przodu. Odnoszę wrażenie że to kwestia słabego wyciszenia bagażnika oraz wydechu.
      Jeździłem ostatnio X genem sedanem, który jest jednak odczuwalnie cichszy. Domniemam, że to kwestia zabudowanego bagażnika i innej konstrukcji wydechu, no i zapewne opon.
      Dlatego zastanawiam się żeby zacząć od bagażnika (głównie podłoga)?!

Comment

Bardziej jest to kwestia tego ze w hb nie ma półki tylnej tylko roletka, która nie odgradza nas od bagażnika i dźwięki przedostają się do kabiny i słychać to najbardziej na tylnej kanapie.
        Moja Honda
        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Możliwe, ale jednak generalnie mam wrażenie, że Sedan jest cichszy

Comment

Jasne że jest cichszy bo ma bagażnik odgrodzony.
            Moja Honda
            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Kiedyś na początku gen X któryś kolega robił sobie sztywna półkę do HB. Nie pamiętaj czy ukończył. Może gdzieś ma jakiś wzorzec, to zrobisz. Z półką prawda. Ostatnio woziłem jakieś doniczki u siebie w gen IX, zdjalem półkę i faktycznie jest głośniej.

Comment

No właśnie, ale czy w takim razie wyciszenie podłogi w bagażniku nie odzwierciedli cichy jaka daje półka? Półka może i fajna, ale nie podnosiła się razem z szybą, a to dla mnie wada. Ponadto po jej zdemontowaniu nadal będzie głośniej, a ja często muszę zwijać roletę.

Comment

Jak wyciszysz podłogę, nadkola i ścianki to pewnie będzie ciszej. Pytanie, czy spasujesz boczki tak samo i czy nadkola dasz radę dobrze zrobić. Myślę, że to dosyć trudna robota.
                  Last edited by Elwizardos; 05-06-2019, 14:40. Powód: Poprawiłem pisownię, nie mogłem patrzeć na błędy ;)

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                    Bardziej jest to kwestia tego ze w hb nie ma półki tylnej tylko roletka
                    Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                    Jasne że jest cichszy bo ma bagażnik odgrodzony.
                    Słuszne uwagi.

Zamieszczone przez lukazs Zobacz posta
                    No właśnie, ale czy w takim razie wyciszenie podłogi w bagażniku nie odzwierciedli cichy jaka daje półka?
                    Ja u siebie czegoś takiego nie zauważyłem. Pod CA wytłumiałem cały tył w Pandzie. Na podłogę poszła mata GMS 07XL i pianka zamkniętokomórkowa też od GMS 1 cm grubości. Trochę to pomogło. Mniej słychać koła i szum, szczególnie jak jedzie się po kałużach. Wcześniej miałem wrażenie jakbym miał dziury w podłodze (Panda w wersji VAN) totalny golas. Prawdziwa cisza zrobiła się po zapakowaniu kompleksowej zabudowy bagażnika. Niby tylko sklejka oklejona kocem, ale efekt mega.
                    Dobry efekt może dać poroso, albo grubszy filc. Dobrze tłumi szumy, a waży w sumie nie tak dużo. Maty butylowe to bardziej na rezonanse blach.
                    Pozdrawiam Czarodziej
                    Mój Szogun

Comment

Tylne nadkola w hatchbacku są dobrze wyciszone, widać, że wzięli poprawkę na to, że bagażnik jest otwarty. Przednie nadkola nie są wcale wyciszone, ale z przodu są klejone szyby i lepsze wyciszenie. Niby auto jest dobrze wyciszone, a nie tak do końca, trudno odpowiedzieć z czego to wynika. Ja u siebie głównie słyszę taki gumowy dźwięk, jakby opona była bardzo twarda, albo napompowana na "beton", czyli wychodzi, że hałas od kół. Ktoś już wymieniał opony na cichsze w X i efekt był żaden. Z drugiej strony zmieniałem niedawno w Accordzie opony z cichych zimowych Goodyear na głośne letnie Bridgestone i zmianę było od razu słychać na minus. Z drugiej strony pojeździłem trochę Acco na tych głośnych letnich i o temacie zapomniałem, ucho się przyzwyczaja.
                      Na autocentrum jest opinia użytkownika Civix gdzie narzekał trochę na głośność, zmienił opony na cichsze i inne auto. Sam już nie wiem

Comment

majlebszym jednak rozwiązaniem była by półka jak w IX, która podnosi się z klapą (przynajmniej mi tak się wydaje)

Comment

Racja, ale w filmikach odnośnie liftingu 2019 niestety nie pokazują bagażnika, szkoda, bo jakby się taka półka pojawiła, to ja od razu miałbym do sprzedania tą zwijaną ceratkę na marginesie jest to tak głupie i jednocześnie tandetne rozwiązanie, że ktoś kto to projektował i wdrozył do sprzedaży musiałbyć nieźle naćpany.

Comment

Working...
                          X