Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Konserwacja" plastików osłony podwozia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• "Konserwacja" plastików osłony podwozia

Czy kogoś w ogóle interesują te plastikowe osłony podwozia? Mam rozkminę, czy wartym jest utrzymywanie ich w czystości?

Mam na myśli zabezpieczanie ich 2 razy w roku, przed i po okresie zimowym, środkiem do plastików, powiedzmy, że z doświadczenia wiem, że produkty firmy Meguiar's są odpowiedniej jakości.

Meguiar's Gold Class Trim Detailer (stosowany już wcześniej przeze mnie https://www.motochemia.pl/meguiars-g...ml-p-4083.html)

lub Meguiar's Ultimate Protectant (https://www.motochemia.pl/meguiars-u...ml-p-4106.html)

Czym konserwujecie uszczelki drzwi ? Ja użyłem preparatu silikonowego do uszczelek ale jak smaruje nasączony kawałek gąbki to jest na niej czarny ślad. Trochę się boję, że rozpuszcza gumę.

Comment

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
      Czym konserwujecie uszczelki drzwi ?
      Ja raczej nie zalecam smarowania nowych uszczelek czymkolwiek, raz kiedyś zachciało mi się konserwacji uszczelek drzwi w poprzednim aucie na zimę, potem jedynie miałem schizy, że nasiliły się szumy wiatru w drzwiach na drogach szybkiego ruchu :-(
      Jeśli uszczelki nie będą ruszane, a auto jest garażowane, to nowe fabryczne są w stanie wytrzymać naprawdę długo (x lat). Potem jeśli uznamy, że czas wymienić uszczelki z upływem czasu, to po prostu bardziej opłacalne jest wymienić je na nowe OE.

A co do preparatu silikonowego to jeśli nie ma w nim żadnego alko, to raczej nie ma szans, żeby rozpuszczał Tb uszczelki

Comment

Zamieszczone przez StayIntheKnow Zobacz posta
        Ja raczej nie zalecam smarowania nowych uszczelek czymkolwiek, Jeśli uszczelki nie będą ruszane, a auto jest garażowane, to nowe fabryczne są w stanie wytrzymać naprawdę długo (x lat). Potem jeśli uznamy, że czas wymienić uszczelki z upływem czasu, to po prostu bardziej opłacalne jest wymienić je na nowe OE.
        No a co zalecasz, jeśli auto stoi pod chmurką, wieczorem i nocą napada na nie śniegu, który nad ranem się stopi ale ta woda potem zamarznie itd itp? Co zrobić, żeby w takiej sytuacji nie zniszczyć sobie uszczelek wyrywając je przy otwieraniu razem z lodem?

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
          No a co zalecasz, jeśli auto stoi pod chmurką, wieczorem i nocą napada na nie śniegu, który nad ranem się stopi ale ta woda potem zamarznie itd itp? Co zrobić, żeby w takiej sytuacji nie zniszczyć sobie uszczelek wyrywając je przy otwieraniu razem z lodem?
          Coś prostego o konsystencji wazeliny technicznej ;-P

Comment

Zamieszczone przez StayIntheKnow Zobacz posta
            Coś prostego o konsystencji wazeliny technicznej ;-P
            https://www.castorama.pl/produkty/na...urtle-wax.html
            Hehe Wazelina może trochę brudzić, ostrożnie z tym. Ja akurat jakieś Liqui Moly zakupiłem w zeszłym roku ale odpuściłem sobie, A tym roku pewnie też odpuszczę. Z uszczelkami masz rację: dopóki nowe (nie mówiąc już o garażowaniu auta) to będą się elegancko otwierać nawet przy dużych mrozach. A jeśli nie, to co robimy zanim otworzymy zamarznięte drzwi? Zamiast je szarpać do siebie, dociskamy je co kilka cm do karoserii i w ten sposób łamiemy i kruszymy lód, który zamieszkał w różnych zakamarkach i uszczelkach. I drzwi się elegancko otwierają.

Comment

Wg mnie nie jest to dobre podejście, aby na zime pozostawić uszczelki bez ich konserwacji.
              Zadaniem substancji konserwującej jest uniemożliwienie penetracji wody w pory (mikropory) gumy. Dzięki temu unikamy sytuacji o której ktoś wspomniał powyżej - mocowanie się z drzwiami podczas mrozu.
              Czy ciągniesz drzwi czy je wpychasz, to i tak działa się destruktywnie na strukturę gumy, która ulega szybszej degradacji, ot co.
              Panowie - zabezpieczcie sobie uszczelki silikonem do uszczelek gumowych (w sprayu). Nie jest to środek brudzący, a daje wystarczający efekt ochronny. Oczywiście lepiej nasączyć szmatkę i tak nanieść silikon na uszczelkę, aniżeli psikać po uszczelce, narażając na zabrudzenie tapicerkę i szyby .
              Nie rozumiem po co nastawiać się na wymianę uszczelki, jeśli można w prosty i tani sposób wydłużyć ich żywotność. Wazelina tez nie jest zła, tyle, ze z uwagi na to, że jest o wiele bardziej tłusta - może łapać brud, w efekcie czego nie będzie to fajnie wyglądało, a i dodatkowo ubrudzić się można (oczywiście zależy ile się tego napaćka )

Comment

Zamieszczone przez Theo74 Zobacz posta
                Wg mnie nie jest to dobre podejście, aby na zime pozostawić uszczelki bez ich konserwacji.
                Zadaniem substancji konserwującej jest uniemożliwienie penetracji wody w pory (mikropory) gumy. Dzięki temu unikamy sytuacji o której ktoś wspomniał powyżej - mocowanie się z drzwiami podczas mrozu.
                Czy ciągniesz drzwi czy je wpychasz, to i tak działa się destruktywnie na strukturę gumy, która ulega szybszej degradacji, ot co.
                Panowie - zabezpieczcie sobie uszczelki silikonem do uszczelek gumowych (w sprayu). Nie jest to środek brudzący, a daje wystarczający efekt ochronny. Oczywiście lepiej nasączyć szmatkę i tak nanieść silikon na uszczelkę, aniżeli psikać po uszczelce, narażając na zabrudzenie tapicerkę i szyby .
                Nie rozumiem po co nastawiać się na wymianę uszczelki, jeśli można w prosty i tani sposób wydłużyć ich żywotność. Wazelina tez nie jest zła, tyle, ze z uwagi na to, że jest o wiele bardziej tłusta - może łapać brud, w efekcie czego nie będzie to fajnie wyglądało, a i dodatkowo ubrudzić się można (oczywiście zależy ile się tego napaćka )
                Kiedyś też tak myślałem, kupiłem rzekomo super środek do konserwacji, OE preparat produkcji Szkody. Wszyscy zachwalili. Ubabrałem wszystkie uszczelki, według zaleceń oczywiście na opakowaniu. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wcześniej w DS3 nie wiedziałem co to są szumy boczne, aż do momentu aplikacji tego środka.
                Mam kilka teorii spiskowych na jego temat, ale nie podzielę się nimi. W jakiś sposób udało mi się naprostować efekt poprzedniego badziewia, dzięki prostemu sztyftowi firmy lepszej niż ta czeska chała - Turtle Wax.
                Od tamtego momentu nie tykam uszczelek (jeszcze wcześniej miałem nieudane doświadczenia z random'owymi sprayami silikonowymi). Niech żyją swoim życiem.
                Zresztą jest to podejście, które wyniosłem z filmików Mr. Scotty'iego Kilmer'a :P Uszczelki to normalny element eksploatacyjny, jeśli się zużyją/zestarzeją, należy wymienić na nowe.

Comment

Working...
                X