Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hak holowniczy do X gen.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hak holowniczy do X gen.

Witam
    Przymierzam się (lub może się przymierzałem) do kupna Civic x sport 1.5. 1.0 jest dla mnie za słaby (miałem jazdy próbne).
    Teraz dopiero uświadomiłem sobie że dwururka na środku uniemożliwia montaż haka. Wersja wyposażenia Prestige jest dla mnie za droga jak na civica i poza tym nie chcę skóry.
    Czy jest jakiś patent na hak w sporcie lub sport plus?
    Dla mnie hak musi być inaczej dyskwakifikacja auta. Może ktoś próbował wywalić (wyciąć poprostu) koniec wydechu i dospawac coś z boku?

Jak poszukasz dobrze to znajdziesz jak w USA z tym sobie poradzili. Jak znajdę linka to podrzucę.
    Moja Honda
    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Dodam tylko że hak oprócz rowerów potrzebny mi do ciągnięcia przyczepki.

Comment

Jak puścisz inaczej wydech to nie powinno być problemu z hakiem. Myślę, że obie puchy mogą zostać i jedynie co to końcówki wydechu trzeba będzie puścić nie pomiędzy puszkami i na zewnątrz ich. Taka operacja nie będzie przesadnie droga ani skomplikowana, ja bez problemu potrafiłbym znaleźć kogoś kto za 500-1000zł to zrobi. Tracisz wtedy gwarancję na wydech, na resztę auta zostanie. Wcięcie w zderzaku na końcówki wydechu można fajnie użyć na końcówkę haka, nie będzie to wyglądać zle. Ale by mieć pewność musiałbyś podjechać do jakiegoś warsztatu i to pomierzyć solidnie, bo tak to nikt nie powie Ci w 100%. Na pewno takie rozwianie nie będzie miało homologacji (tak sądzę) bo 1.5t sport i sport+ oficjalnie nie jest w ogóle przystosowany do haka (jest wyraźnie napisane w instrukcji). Wiec jakby w przyszłości (odpukać) doszło do jakiegoś wypadu - np. przyczepa wpadnie w poślizg i stanie bokiem na drodze, a ktoś w nią wjedzie i stanie mu się krzywda, a policja i ubezpieczyciel zacznie się sprawie dokładnie przyglądać to możesz mieć kłopoty.

Ja ze swojego Civica jestem mega zadowolny i bardzo Ci go polecam, ale jakbym mial mieć przyczepkę to chyba bym odpuścił, bo bez druciarstwa i rzeźby tam haka nie zamontujesz. Zrobić to można bez problemu i to zrobić solidnie, ale czy z homologacją bedzie tak kolorowo to nie wiem. Haki jak kupowałem do wcześniejszego samochodu to mial homologację pod konkretny pojazd, skoro 1.5t sport nie jest do haka przystosowany, to żaden hak nie ma homologacji na niego. Jedynie co to trzbaby kupić hak z homologacją do 1.0t i liczyć na to, że montujący przymknie oko.
        Last edited by plastik1989; 12-03-2018, 01:47.
        www.simple-events.pl

Comment

Ok
          Ale czy 1.5t w wersji prestige też nie ma homologacji na hak? (tam nie ma podwójnego wydechu na środku)

Znalazlem stronę https://www.dobrehaki.pl gdzie sprzedawane są ogólnie do X generacji Civic. Wg instrukcji montażu tam zamieszczonym nie wydaje się to specjalnie trudne a instrukcja jest praktycznie krok po kroku. Może nawet bez żadnego podcięcia by się obyło.
          Wiązka niby też dedykowana plug play bez cięcia jakichkolwiek kabli i wyłączająca czujniki ruchu.
          Last edited by djnero; 11-03-2018, 21:15.

Comment

Ne chce mi sie tego szukać bo instrukcja ma 700stron, ale jesli dobrze pamietam to jest informacja ze w 1.5sport haka nie da sie zamontować przez wydech wlasnie, z tego wynika ze to jedyna przeszkoda. Ale pewności nikt Ci nie da, w ASO powiedzą Ci wszytko byle tylko sprzedać auto, czyli pewnie zapobiegawczo powiedzą, ze oficjalnie sie nie da założyć, a nie oficjalnie podpowiedzą, że da tylko nie u nich i że to pikuś ze sto osób juz to zrobiło prawie co drugi klient sporta ładuje haki - tak będą gadać przed sprzedażą, a później jak sie jednak okaże ze to wcale nie takie łatwe. to oczywiscie umyją ręce i powiedzą ze byłeś poinformowany ze haka w tym aucie sie nie da.

Jedyne rzetelne informacje moze udzielić Ci tylko warsztat który montuje haki, ale do,tego zapewne trzeba by autem wjechać i obejrzeć/przymierzyć. Zwróć uwagę ze sport ma tez inny bagażnik i inaczej zrobiona karoserie pod bagażnikiem, przez ten wydech nie ma schowka na kolo zapasowe nawet, czyli od spodu musi byc cos inaczej niz w wersjach bez środkowego wydechu. Na pewno da sie zrobić tylko pytanie czy rzeźba ograniczy sie do zmiany wydechu czy trzeba bedzie jeszcze dorobić jakies mocowania pod hak No i co z ta homologacją... Przelicz sobie tez koszty bo jak montaż haka plus rzeźba jakas większa, to moze o tym prestige warto pomyśleć. Albo sedan, nie dość ze tańszy to bez rzeźby hak można zmontować.
            Last edited by plastik1989; 12-03-2018, 01:46.
            www.simple-events.pl

Comment

Dzięki kolego za zainteresowanie tematem. Oczywiście nie szukaj niczego w instrukcji bo na pewno jest napisane tak jak mówisz.

Sedan mi się po prostu nie podoba i go nie kupię. Podoba mi się hatchback w czerwieni
              Nawiązując do wypowiedzi to co jest w sporcie pod podłogą bagażnika ?
              Czy posiada ktoś może jakieś foto tego podwójnego wydechu od spodu i ewentualnie pojedynczego z 1.0 ?

Comment

https://www.civicx.com/threads/2017-...ck.9495/page-4 post 49 może to nie jest hak, ale rozwiązanie z dwururką jakieś jest.
                Pod podłogą bagażnika jest bardzo małe miejsce na koło dojazdowe, ale żeby je tam włożyć to trzeba zmienić podłogę na wyższą, poszukaj w temacie o dojazdówce.
                Moja Honda
                https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Właśnie dostałem odpowiedź od Honda Polska że w wersji 1,5T Prestige można montować hak holowniczy.

Link który przedstawił powyżej kolega to jest jednak dla mnie "druciarstwo". Bałbym się tym ciągnąć przyczepki.

Pozostaje więc przerabiać wydech (niewiadome koszty, możliwości i ilość roboty) lub wybrać inne auto. Powiem szczerze że obecnie jeżdżę Accordem VIII gen. 2.0 i szukam alternatywy. Oczywiście chciałbym pozostać przy Hondzie jednak wybór nie jest taki prosty jak się wydaje w tym budżecie. Obecna CRV jak dla mnie nie jest wygodna (nie ma pozycji za kierownica dla mnie - jak na taborecie a nie w hondzie), zobaczymy jaka będzie nowa generacja. Kusi jeszcze mazda 6 2.5

Comment

Zamieszczone przez djnero Zobacz posta
                    Dzięki kolego za zainteresowanie tematem. Oczywiście nie szukaj niczego w instrukcji bo na pewno jest napisane tak jak mówisz.

Sedan mi się po prostu nie podoba i go nie kupię. Podoba mi się hatchback w czerwieni
                    Nawiązując do wypowiedzi to co jest w sporcie pod podłogą bagażnika ?
                    Czy posiada ktoś może jakieś foto tego podwójnego wydechu od spodu i ewentualnie pojedynczego z 1.0 ?
                    Hatchback w czerwieni? - No to swój chłop - ja mam własnie hatchbacka czerwonego 1.5 ;-)

Po podłoga w bagażniku masz małą półeczkę, ale nawet objazdówka się tam nie zmieści. Z perspektywy haka takie rozwiązanie jest lepsze chyba, bo od spodu jest więcej miejsca.

Zadzwoń do firmy która montuje te haki, powiedz że masz sporta 1.5t, homolagacja e11*2007/46*3633*03 i szukasz do tego haka. Jak homologacja się zgodzi to można ryzykować, wydaje mi się, że wtedy nie licząc modyfikacji końcówki wydechu montaż pójdzie bez problemu, bo tylko wydech jest przeszkodą.
                    www.simple-events.pl

Comment

Cześć, lekko odkopię - czy komuś udało się coś wykombinować jeśli chodzi o Civic X Sport+ i hak do ciągnięcia leciutkiej przyczepki z łódką 100kg?

Comment

Nikt nie montował haka do wersji sport? Nie możliwe żeby nie było jakiegoś bezpiecznego sposobu ...

Comment

Zamieszczone przez Hostel123 Zobacz posta
                          Nikt nie montował haka do wersji sport? Nie możliwe żeby nie było jakiegoś bezpiecznego sposobu ...
                          Jak to chcesz zrobic w aucie z centralnym wydechem i bez mozliwosci wbicia tego w papiery?

Ja wprawdzie widzialem foty z USA jak ktos FK8 cos holowal, ale ta, jest wieksza swoboda techniczna

Comment

Nie potrzebuje papierów. Mam 500m do jeziora i nie mam jak holować łódki ,żona już mnie dłuższy czas namawia na zmianę auta ...

Comment

Working...
                            X