Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różnice w rozstawie osi lewej i prawej strony.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Różnice w rozstawie osi lewej i prawej strony.

Auto posiadam od nowości i jest kupione w PL salonie. Nie miałem nim nigdy żadnej kolizji. Jest 100% bezwypadkowe i bezkolizyjne. Zawieszenie pracuje jak nowe. Ostatnio zmierzyłem rozstaw osi oraz inne wymiary np. od krawędzi felgi do krawędzi felgi z lewej i prawej strony. Wyszło na to że z lewej strony samochodu jest wszystko tak jak w danych technicznych podanych przez producenta. Czyli rozstaw osi około 2700. Z prawej strony natomiast rozstaw osi jest o około 1 cm dłuższy. Ciekawi mnie to czy ja mam takiego bubla czy inne hondy civic też były tak "dokładnie" składane i z taką tolerancją? W ramach ciekawostki jak wam się chce możecie sprawdzić jak to wygląda u was i się podzielić info.
    Samochód prowadzi się poprawnie. Nic nie ściąga, ale jest delikatnie większe zużycie opony przedniej po prawej stronie(od kierowcy) czyli tam gdzie wymiar rozstawu jest prawidłowy. Może to wynikać z tej nieprawidłowości, albo z tego że ta strona jest przeważnie dociążona bardziej.
    Ciekawe z czego wynika taka odchyłka. Czytałem tak na szybko że dopuszczalne jest około 0,8% różnicy. Mierzyłem też 2 inne samochody aby zobaczyć jak to wygląda. I wyszło po obydwóch stronach idealnie co do milimetra (leon, I30).
    Jak myślicie co to może być? Źle zgrzana płyta podłogowa na etapie produkcyjnym? Przesunięcie na tulejach wahacza? Może ktoś już zauważył taki problem.
    W wolnej chwili wjadę na podnośnik i pomierzę jeszcze wymiary na płycie podłogowej.

nie wiem czy w temacie się to złapie ale popatrz na przednie mcpersony - otwory montażowe na 3 śruby. tam jest możliwość regulacji na pewno w osi poprzecznej (tak jak silnik stoi) a nie wiem czy też może nie ma jakiegoś wpływu na wymiar wzdłuż. tak tylko daje info bo może akurat.
    dodatkowo, raczej szukałbym przyczyny na elementach przytwierdzonych do nadwozia (wahacz itd) niż na płycie, która chyba powinna być standardowo taka sama. Przykładowe zerwanie/naderwanie tulei wahacza chyba tez może wpłynąć na takie ustawienie kola, wiec może warto je obejrzeć dokładnie
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Working...
    X