Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System antykradzieżowy zanik zasilania systemu - informacja w Honda Connect

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• System antykradzieżowy zanik zasilania systemu - informacja w Honda Connect

Dziś po odpaleniu mojego Civica po dwóch dniach parkowania w powiedzmy dość niepewnym miejscu, na ekranie Honda Connect wyskoczyła mi informacja:
    System antykradzieżowy
    Wystąpił zanik zasilania systemu. Naciśnij i przytrzymaj ponad dwie sekundy przycisk zasilania, aby włączyć system.

Po przytrzymaniu przycisku zasilania pojawiła się numeryczna klawiatura ekranowa i informacja Podaj kod. Zgasiłem silnik i po ponownym zapaleniu wszystko było już po staremu.

Dzwoniłem z tą sprawą do salonu, Pan kazał sprawdzić, czy działa otwieranie i zamykanie drzwi kluczem (działa) i powiedział, że nie ma pojęcia i nic więcej nie jest w stanie pomóc, że może padł akumulator. Nigdzie nie ma żadnych śladów włamania, akumulator też na pewno działa, bo auto odpaliło i ruszyło bez problemu.

Ktoś ma pomysł czym to mogło być spodowowane? Normalnie bym się specjalnie nie przejął, ale to był w zasadzie pierwszy przez 2,5 roku, które posiadam Civica, kiedy zaparkowałem auto na parkingu publicznym i zostawiłem je tam na noc (a nawet dwie). Czy ktoś próbował go ukraść i zadziałało jakieś automatyczne zabezpieczenie? W Civicu nie jest zainstalowane żadne dodatkowe zabezpieczenie, Civic jest w wersji keyless. Jest coś co powinienem/mógłbym jeszcze sprawdzić?

Myślę, że w miejscu gdzie parkowałeś miała miejsce próba kradzieży Twojego samochodu.
    Przy włamaniu do samochodu z dostępem bezkluczykowym nie ma fizycznej ingerencji np. wyłamania wkładki zamka; bo wszystkim steruje impuls elektryczny.
    Polecam dobrej jakości etui na kluczyk z wszytą klatką Faradaya. U siebie używam od samego początku.

Comment

No właśnie też mam taką obawę, chociaż przez dwie ostatnie noce razem z kluczykami byłem kilka kilometrów od samochodu, tak więc to raczej nie próba kradzieży "na walizkę". Zastanawiam się czy ktoś jakoś nie odłączył akumulatora i nie próbował włamać się w inny sposób, ale może został spłoszony albo mu nie wyszło (dziwne tylko, że podłączyłby akumulator z powrotem). Najgorsze, że dziś niestety Civic spędza noc jeszcze raz w tym samym miejscu, mam nadzieję, że rano nadal będzie na swoim miejscu.

Comment

Zamieszczone przez mikiX Zobacz posta
        No właśnie też mam taką obawę
        Jest to związane nie z usiłowaniem kradzieży a raczej z błędem softu, w trakcie komunikacji z immobiliserem. Generalnie nikt nie wie dlaczego to się dzieje, tego problemu nie nie ma opisanego w instrukcji obsługi. Najpierw trzeba włączyć silnik, a potem przez kilka sekund nacisnąć przycisk power w HC. Ludzie opisywali, że działo się to czasami po tym, gdy wymieniali akumulator, była słaba bateria w pilocie, czy po myjce samochodowej; lub ot tak, jak to czasami bywa z elektroniką. CHWD.

Comment

Ten komunikat jest precyzyjnie sformułowany "wystapił zanik zasilania",czyli musiałoby nastąpić fizyczne przerwanie obwodu.Skoro nie stwierdzasz żadnej takiej ingerencji to potraktuj to jako jednorazowy wybryk elektroniki jakich pełno.
          Gdyby ktoś kradł "na walizkę" to by ukradł,bo to oznaczało by że odebrał od auta sygnał że jest w zasięgu i odpowiedział.Wygenerował prawidłowy kod po którym wszedł do wnętrza a potem grzebał w elektryce.Pytanie tylko po co skoro odblokował poprawnie system.Nie sądzę też żeby ktoś rozebrał i poskładał auto po czymś takim.
          Taki komunikat może też być "mutacją " spowodowaną automatycznym lub wykonanym przez kogoś mało przykładającego się tłumaczeniem.Takich tłumaczeń (dosłownie takich) jest multum w jesli chodzi o różne kody i komunikaty.Być może jest to właśnie"utrata komunikacji","błąd komunikacji-możliwe przyczyny brak zasilania" .
          Ja znalazłem niedawno komunikat o treści "wystąpienie głównego siłownika powyżej kolan ",nie wiem co autor miał w zamyśle.

Comment

Working...
          X