Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szkoda całkowita z AC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lisu Zobacz posta
    Przy OC mamy prostą zasadę, czyli 70% wartości pojazdu,
    A to od kiedy?

Z OC sprawcy możemy naprawić auto do 100% wartości pojazdu. A AC jest zazwyczaj 70%.

Nie przesadzajmy 40 tysięcy to nawet nie 50% więc Jeszce daleko do całkowitej.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
    Last edited by Paluch; 07-12-2019, 13:13.

Comment

Z OWU WARTA:
      Szkoda całkowita – szkoda, w wyniku której pojazd uległ uszkodzeniu w takim stopniu, że koszty
      jego naprawy ustalone zgodnie z § 14 przekraczają 70% wartości tego pojazdu bezpośrednio
      przed zaistnieniem szkody.

Comment

Zamieszczone przez heks_71 Zobacz posta
        Z OWU WARTA:
        Szkoda całkowita – szkoda, w wyniku której pojazd uległ uszkodzeniu w takim stopniu, że koszty
        jego naprawy ustalone zgodnie z § 14 przekraczają 70% wartości tego pojazdu bezpośrednio
        przed zaistnieniem szkody.
        No tak ale to AC więc zgadza się, że powyżej 70% jest całkowita. Wg mnie nie grozi Ci to.

Z OC sprawcy tak jak pisałem wcześniej naprawa jest możliwa do 100% wartości pojazdu.

Comment

F0900B37-B2AA-41AE-AF95-8853654C8F9E.jpg
          To jest szkoda za 7,5 tyś.

Comment

Na tą chwilę mogę jedynie czekać na wycenę szkody z ASO, patrząc na Twoje uszkodzenia względem moich mogę się spodziewać szkody całkowitej.

Comment

Szkody całkowitej bym nie obstawiał. Czy ktoś może polecić jakiś dobry zakład w Wielkopolsce gdzie bezgotówkowo naprawią mi samochód (naprawa blacharsko-lakiernicza) (Karlika odrazu odpuszczam, bo ASO Honda to porażka, a np. Volvo widziałem jak naprawili koledze nowe Volvo i też katastrofa).

Comment

Na razie temat leży w ASO, czekam na wycenę już ponad tydzień. Najciekawsze, że we wtorek miałem telefon od handlowca, który sprzedał obecne auto, że nieformalnie ma info. że będzie szkoda całkowita i że jeszcze można zarezerwować nowe takie auto. Trochę mi to podniosło ciśnienie, miałem wrażenie że mnie ASO sąduje: kupi nowy czy naprawiać po szkodzie, jak kupi nowy to robimy szkodę całkowitą.

Comment

Po ponownych oględzinach które zażyczyło sobie ASO otrzymałem wyceny: wg rzeczoznawcy Warty 28.500 PLN wg ASO 63.500 PLN. Raczej się spodziewam szkody całkowitej. Teraz czekam na weryfikację wyceny ASO przez Wartę. Warta wyceniła auto na dzień wypadku na 76.400 PLN (Sport, zakup kwiecień 2018)

Comment

Warta orzekła szkodę całkowitą

Comment

Zdecydujesz się jeszcze raz na Hondę ? Szkoda że GAP-a nie miałeś.

Comment

Zamieszczone przez Lysek_81 Zobacz posta
                        Zdecydujesz się jeszcze raz na Hondę ? Szkoda że GAP-a nie miałeś.
                        Przecież ma GAP

Comment

Mam GAPA jeżeli wyjdę na szkodzie na zero biorę SPORTA, to jest świetne auto.
                          Teraz opis jak to wszystko wygląda dla osób które (nie życzę) mogą nieć orzeczoną szkodę całkowitą.
                          Dziś dostałem orzeczenie szkody całkowitej z Warta: cena na dzień zdarzenia (SPORT data zakupu koniec kwietnia 2018) 76.400. Auto w kredycie Getin 4 x 25%, do zapłaty zostało 56K.
                          Przy szkodzie całkowitej Warta (dopiero po informacji z Banku do nich o zamknięciu kredytu) zwróci 32.500PLN. Warta wycenia wrak na 43.900 PLN. Wrak wystawili na jakiś portal aukcyjny i mają na niego chętnego w tej cenie. WARTA odcina się od sprzedaży wraku, to moja sprawa, oni go tylko wystawili i mają kupującego. Ich oferta wiążąca dla kupującego ma datę ważności do 9.01, potem jest niewiążąca. I tu ważna kwestia, wrak można sprzedać dopiero gdy się jest jego właścicielem. Ja dzisiaj wydałem dyspozycję do zamknięcia kredytu i przesłałem przelew spłacający. Pytanie jak to wygląda w przypadku braku funduszy na natychmiastową wpłatę, mam wrażenie że TU ma to gdzieś. Getin ma dwie opcje poza spłatą: zastaw o równorzędnej wartości auta lub jeden żyrant na 10K kredytu.
                          Last edited by heks_71; 20-12-2019, 20:46.

Comment

Finalnie otrzymałem ubezpieczenie z Warty 32.500, "wrak" został sprzedany na wolnym rynku z cenę nieznacznie wyższą od oferowanej przez ubezpieczyciela, GAP został wypłacony do wysokości faktury. Całość trwała 1.5 miesiąca. Dostałem zwrot ceny zakupu. Wszystkim kupującym nowe auta polecam wykupić GAP.
                            Last edited by heks_71; 18-01-2020, 22:10.

Comment

Working...
                            X