Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szkoda całkowita z AC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szkoda całkowita z AC

Niestety miałem zdarzenie z mojej winy. ASO do którego odholowałem Hanię wstępnie powiedziało, że raczej będzie szkoda całkowita. Jestem osobą fizyczną, AC mam w WARTA, dodatkowo mam GAP fakturowy, auto jest w kredycie 4 x 25 w Getin. Na razie zgłosiłem sprawę do Warty, chcą ode mnie jeszcze zgody banku na wypłatę odszkodowania. Dzwoniłem do banku który chce
    do tego oświadczenia wyceny z Warty. Czy macie może doświadczenia jak może dalej potoczyć się ta sprawa, pozostały mi do spłaty jeszcze 2 raty po 25 procent

Zamieszczone przez heks_71 Zobacz posta
    Niestety miałem zdarzenie z mojej winy. ASO do którego odholowałem Hanię wstępnie powiedziało, że raczej będzie szkoda całkowita. Jestem osobą fizyczną, AC mam w WARTA, dodatkowo mam GAP fakturowy, auto jest w kredycie 4 x 25 w Getin. Na razie zgłosiłem sprawę do Warty, chcą ode mnie jeszcze zgody banku na wypłatę odszkodowania. Dzwoniłem do banku który chce
    do tego oświadczenia wyceny z Warty. Czy macie może doświadczenia jak może dalej potoczyć się ta sprawa, pozostały mi do spłaty jeszcze 2 raty po 25 procent
    Może nie w temacie ale najważniejsze że Tobie nic się nie stało. Życzę powodzenia przy formalnościach.

Comment

Dowiedz się czy nie opłaca ci się spłacić kredytu i rozmawiania z ubezpieczalniami jako właściciel . Kiedyś miałem takie zdarzenie i taka opcja była korzystniejsze finansowo . Nie pamiętam o co chodziło ale bank nie liczył jakichś kosztów ( poszli mi mocno finansowo na rękę za wcześniejszą spłatę kredytu)

Comment

Banki z reguły nie naliczana odsetek które byś płacili spłacając dalej auto. Biorą tylko netto to co im się należy. I tu jesteś do przodu.

Comment

Wiecie może jak to wygląda fizycznie? czy przy szkodzie całkowitej z AC ( to ważne) oddadzą mi tylko różnicę pomiędzy ceną z dnia zdarzenia a wrakiem, czy oni mi sprzedadzą wrak ? A jak jest z GAP fakturowym czy to automatycznie wypłaci mi różnicę pomiędzy ceną z TU a fakturą ?

Comment

A co ma GAP do tego? Gap jest od kradzieży a nie od kolizji/wypadku...

Wysłane z mojego Nokia 7.1 przy użyciu Tapatalka

Comment

Wiecie może jak to wygląda fizycznie? czy przy szkodzie całkowitej z AC ( to ważne) oddadzą mi tylko różnicę pomiędzy ceną z dnia zdarzenia a wrakiem, czy oni mi sprzedadzą wrak ? A jak jest z GAP fakturowym czy to automatycznie wypłaci mi różnicę pomiędzy ceną z TU a fakturą ?
              Oddadzą Ci różnicę a z wrakiem możesz zrobić co chcesz- sprzedać bądź naprawić. Jak uważasz.

Zamieszczone przez hellhax Zobacz posta
              A co ma GAP do tego? Gap jest od kradzieży a nie od kolizji/wypadku...

Wysłane z mojego Nokia 7.1 przy użyciu Tapatalka
              A skąd takie info? GAP również dotyczy szkody całkowitej.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
              Last edited by Paluch; 30-11-2019, 20:47.

Comment

Trochę informacji na temat ubezpieczenia GAP:

https://autokult.pl/29959,co-to-jest...-warto-je-miec
                Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

Czy zawsze TU pozostawiają nas z wrakiem czy czasem sprzedają go za nas ? W tym cały świetle ubezpieczenie AC to jedno wielkie ....

Comment

hellax - GAP jest nie tylko od kradzieży, dotyczy także szkody całkowitej
                    Last edited by heks_71; 30-11-2019, 22:10.

Comment

Czy zawsze TU pozostawiają nas z wrakiem czy czasem sprzedają go za nas ? W tym cały świetle ubezpieczenie AC to jedno wielkie ....
                      To zależy od TU likwidowałem kilka lat temu szkodę całkowitą w Alianz i dali mi wybór czy chce kasę czy auto ( wybrałem auto bo miałem kupca ) . TU bardzo często wystawiają wrak na aukcji , cena jaką uzyskają z licytacji jest kwotą za jaką mogą sprzedać samochód i albo dostaniesz całe odszkodowanie albo kwotę pomniejszoną o wartość wraku z aukcji plus auto . Co bardziej pasuje klientowi. Musisz sam ocenić która opcja ci bardziej pasuje oczywiście jeśli TU da jakiś wybór.

Comment

Na chwilę obecną sytuacja wygląda jak poniżej:
                        - Rzeczoznawca WARTA wycenił (po swoich stawkach) naprawę za 18.000 PLN,
                        - ASO (posiadające moje upoważnienie w sprawie) po otrzymaniu wyceny rzeczoznawcy WARTY poprosiło o ponowne oględziny w obecności Rzeczoznawcy, które odbyły się dzisiaj.
                        - po dzisiejszych oględzinach rozmawiałem tylko z rzeczoznawcą WARTY, który nie widzi podstawy do szkody całkowitej (dostałem w lewe koło, mam uszkodzony lewy przód w okolicy koła, wystrzeliła kurtyna boczna - tylko ). Czekam na wycenę ASO (podobno po dokładnych oględzinach stwierdzili, że z zewnątrz to gorzej wygląda ja jest faktycznie).Potem zostaje wycena ubezpieczyciela i decyzja. Czekam na dalszy rozwój, osobiście wolałbym naprawę.Bez tytułu.png
                        Last edited by heks_71; 06-12-2019, 21:48.

Comment

To będzie raczej min 36 tys.

Przy znaczniej mniejszej szkodzie na oko (bez uszkodzenia karoserii) miałem jakieś 15 tys. koszt naprawy (koszt zrobiły części, a nie sama naprawa, bo naprawa moim przypadku była prosta) w ASO, a rzeczoznawca wycenił mi to na 5 tys xD

Comment

Do szkody całkowitej jeszcze dużo brakuje
                            Ja by Ci wywaliły przednie poduszki to byłoby łatwiej

Comment

Jeżeli faktycznie kwota naprawy to około 40 tys. to wbrew pozoru wcale nie tak daleko do szkody całkowitej.
                              Przy OC mamy prostą zasadę, czyli 70% wartości pojazdu, przy AC niby też, ale warto przeczytać OWU bo mogą ta być inne zapisy wpływające na zmniejszenie tego wskaźnika, choćby utrata wartości pojazdu.
                              Last edited by lisu; 07-12-2019, 11:40.

Comment

Working...
                              X