Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tempomat - jak przestawić podążanie za innym pojazdem?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tempomat - jak przestawić podążanie za innym pojazdem?

Witam, albo jestem jakiś nieogarnięty albo nie umiem obsługiwać tempomatu... pomijam błędy w instrukcji w której to piszą o pojawiającym się zegareczku, nieistniejącym zresztą na tablicy kontrolek.
    Do rzeczy, po wciśnięciu main i set(minus) pojawia mi się obrys auta z paskami poniżej + prędkość i wszystko niby jest ok, ale jeśli przede mną znajduje się inne auto to zaczyna za nim automatycznie podążać. (Ikona obrysu auta wypełnia się na biało)
    Czy jest możliwość ustawienia tempomatu jadąc za innym autem tak, aby za nim nie podążał?

Podąża, ale tylko do prędkości która ustawiłem. Innymi słowy, jak ustawiasz 120, a przed Ciebie wjedzie auto poruszające się 110 to będzie podążał za tym pojazdem (ikona auta wypali się). Jeżeli kierowca przyspieszy do np 140,to będziesz przyspiesza razem z nim, ale tylko do zadanej przez siebie prędkości, czyli 120. Jeżeli pojazd przed tobą zjeździe, twoje auto również przyspieszy do zadanej prędkości 120 - ikona aua będzie niewypalniona.

Wysłane z wykorzystaniem Tapatalka. Za literówki i błędy przepraszam...

Comment

Zamieszczone przez marmac500 Zobacz posta
      ....Czy jest możliwość ustawienia tempomatu jadąc za innym autem tak, aby za nim nie podążał?
      Obsługa tempomatu jest wręcz intuicyjna...tempomat jest aktywny, tzn. że będzie utrzymywał odległość od poprzedzającego pojazdu i tą "białą ikoną obrysu auta" ustawiasz sobie czy będziesz utrzymywał się bliżej czy dalej od pojazdu przed sobą....
      Moja Hania
      http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Biała ikoną obrysu auta nic nie ustawiasz. To jedynie ikona informacyjna, czy Twój pojazd odnalazł przed sobą inny. Odległość regulujesz poziomym belkami znajdującymi się pod tą ikona (chyba 3 możliwe odległości).

Potwierdzam - obsługa mega intuicyjna.

Comment

Zamieszczone przez Red_Point Zobacz posta
          Biała ikoną obrysu auta nic nie ustawiasz. To jedynie ikona informacyjna, czy Twój pojazd odnalazł przed sobą inny. Odległość regulujesz poziomym belkami znajdującymi się pod tą ikona (chyba 3 możliwe odległości).
          ..
          Masz rację ale podczas ustawiania belkami ikona pojazdu przesuwa się "dalej" lub "bliżej" więc w sumie i ja mam rację
          Moja Hania
          http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

W sumie masz rację... [emoji6] Autko się porusza - można przyjąć, że faktycznie nim się to reguluje. Jednak sama ikona nie zmienia się (jej wypełnienie), a jeżeli się zmienia to automatycznie.

Comment

ok, dzięki za szybką reakcję wyjadę dziś późnym wieczorem na czteropasmówkę i postaram się poogarniać to ustrojstwo.

Comment

Podepnę się pod ten temat, żeby nie zakładać nowego. Czy korzystał ktoś z tempomatu/ACC do automatycznego ruszania i zatrzymywania się w korku? Oczywiście przy skrzyni automatycznej. Można w ogóle to jakoś skonfigurować?

Comment

W moim aucie w korku jedzie sam, ma bardzo dużą zwlokę do całkowitego zatrzymania tzn jak sie nawet toczy 1km/h to odczytuje ze jedzie i się nie zatrzymuje choć wygląda jakby już stanął
                  ale jeżeli już stanie to automatycznie sam nie rusza (chyba ze nie wiem jak to włączyć) i wymusza dotknięcie pealu gazu
                  tak wiec automatycznie się porusza, staje, hamuje, przyspiesza ale nie rusza...
                  Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                  Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Working...
                  X