Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korozja w Civicu i innych modelach Hondy - badania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Korozja w Civicu i innych modelach Hondy - badania

Fajna strona i bardzo ciekawe badania szwedów na temat korozji w autach: http://www.vibilagare.se/test/rost?make=113

Wyniki Hondy:
    Civic 2017 i 2018: 2/5
    Jazz 2016: 1/5
    Civic 2012: 2/5
    HRV:1/5

Ogólnie jakoś słabo

Streotypowo wiadomo, że "Mazda rdzewieje", a tutaj:
    CX3: 3/5
    CX5: 3/5
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

To akurat w sumie nie jest zaskoczeniem, jak ktoś oglądał podłogę swojego Civica to na pewno zauważył miejsca gdzie jest tylko zagruntowana i pomalowana farbą goła blacha.. auto nie nadaje się niestety na nasze drogi, gdzie ciągle jest sypany preparat rozpuszczający lód i śnieg.. Mój stary Opel ma dużo lepsze zabezpieczenie niż mój Civic... trochę to smutne, że teraz nawet do tego się nie przykładają.. bo cienkie blachy czy tam rysujący się lakier i szyby to jeszcze zrozumiem, ekologia.. ale podstawowe zabezpieczenie podłogi przed korozją ? Auto niestety, obstawiam po 5 latach zacznie mieć ślady korozji, szczególnie na podłodze.
    Last edited by Grzechu; 24-12-2018, 12:30. Powód: literówka
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Kiedyś się zastanawiałem nad zabezpieczeniem antykorozyjnym podwozia, nie wiem kiedy to najlepiej zrobić ,po jakim czasie eksploatacji ?

Comment

Najlepiej robić od razu przy zakupie auta, kiedy jest jeszcze nowe, latem kiedy jest ciepło.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Mój były Civic w lutym skończy 6 lat i ruda jest bardzo powierzchowna, nie ma tragedii, gość od konserwacji stwierdził że jak na Hondę to jest dobrze i wystarczy na wiosnę zakonserwować.
          Auto nigdy nie było dodatkowo zabezpieczane ani też garazowane, więc raporty raportami, ale jak na razie w IX problem rudej nie występuje, a co będzie po 10 latach? Tego nie wiem i to mnie nie interesuje, bo nawet gdybym miał kupić uzywke 10 lat +, to nigdy nie kupiłbym japońca

Comment

Nie wiem jakie było zabezpieczenie w VI gen, składanym w Japonii, czy w ogóle było ale po 17 latach nie widziałem jakiejś tragedii po spodem.

Comment

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
              Kiedyś się zastanawiałem nad zabezpieczeniem antykorozyjnym podwozia, nie wiem kiedy to najlepiej zrobić ,po jakim czasie eksploatacji ?
              Najlepiej przed pierwszą zimą auta.
              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Albo jeszcze lepiej od razu po odbiorze jeśli jest sucho oczywiście, wtedy bynajmniej spód jest jeszcze czysty i niepoobijany od kamieni.
                Moja Honda
                https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                  Najlepiej przed pierwszą zimą auta.
                  Czyli w moim przypadku trzeba było zrobić to od razu, bo auto kupione w listopadzie. Nawet mi wtedy na myśl nie przyszło żeby to zrobić. W VI gen nie robiłem i było ok. Dopiero na tym forum dowiedziałem się ,że pod spodem pod maskownicami goła blacha. Ale lepiej późno niż wcale tym bardziej ,że zamierzam tym autem jeździć ile się da.

Comment

Working...
                  X