Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kamera cofania - mylące oddalanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kamera cofania - mylące oddalanie

Cześć wszystkim.
    Jako że jestem tu nowy to z góry sorry jeżeli taki temat już był poruszany, ale szukałem i się nie doczekałem.

A więc chodzi o kamerę cofania, btw w sezonie o ile ma to znaczenie.

Kamera cofania strasznie oddała w stosunku do realnej odległości. Wydało mi się to dziwne, bo jeżeli już to powinna przybliżać a nie odwrotnie.
    Też tak macie, czy to może mój egzemplarz tak ma?
    Można coś z tym zrobić, czy ta kamera po prostu tak ma.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Sebastian

Masz do wyboru 2 obrazy "szerokokątne" i obraz widziany "z góry". Nic więcej i inaczej nie zobaczysz.
    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
    sigpic
    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

I w obu obraz jest oddalony :-( bez, sensu

Comment

Sens jest w tym, że obiektyw kamery cofania jest szerokokątny (nawet ultra) i przy takowym musi zniekształcać tzw "beczka" , kto się zajmuje fotografią ten wie. I albo widzimy dużo/szeroko albo płasko i na boki kiepsko. Dlatego tez są linie pomocnicze nie wspominając o czujnikach. Plus jest taki, że przy zastosowaniu właśnie takiego obiektywu w kamerce mamy podgląd właściwie 180 stopni. Wg mnie to bardzo rozsądne posunięcie.

Comment

Zdecydowanie tak. W IX brakuje możliwości podglądu "rybim okiem" czyli kąta widzenia 180 stopni, czy spojrzenia w dół na zderzak. Czasami by się przydało...
          sigpic

Comment

Zamieszczone przez ZbyszekS Zobacz posta
            W IX brakuje możliwości podglądu "rybim okiem" czyli kąta widzenia 180 stopni
            Właśnie najczęściej z tego korzystam, przy wyjeżdżaniu tyłem będąc pomiędzy autami, rewelacja.

Comment

Zdecydowanie tak. W IX brakuje możliwości podglądu "rybim okiem" czyli kąta widzenia 180 stopni, czy spojrzenia w dół na zderzak. Czasami by się przydało...
              Hm. Nie znam się zbyt na fotografii (wiem tylko, że komórka służy do dzwonienia, a nie robienia zdjęć ) ale w swoim IX mam dosyć szeroki kąt widzenia. Na tyle szeroki, że przy wyjeżdżaniu tyłem spomiędzy aut mam niezły widok na boki. Może nie 180 ale jest nieźle. Więc sam nie wiem. Na dole widzę ramkę tablicy - generalnie zderzak i mogę zaparkować tyłem na milimetry. Zniekształcenie jest spore, ale przecież te linie są i to działa. Kamera cofania w Hondach jest naprawdę super. Jest dokładna, wymaga tylko przyzwyczajenia i zaufania. Inaczej jest np w Outlanderze. Koleżanka miała Mitsu (dopóki którejś nocy nie znikł z podwórka) i okazało się, że boczne linie oszukują mocno. Całe szczęście sprawdziła to od razu przy pierwszym parkowaniu tyłem - gdyby zaufała liniom wjechałaby dosyć mocno w stojąco obok auto.

Comment

Nie mówię, że kamerka w IX jest zła. Ale ponieważ nie mam systemu ADAS z radarami poprzecznymi to możliwość przełączenia kamery na 180 stopni (jak w X) byłoby dla mnie całkiem ok
                Jest nieźle, co nie znaczy, że nie mogłoby być lepiej...
                sigpic

Comment

Kamera cofania w Hondach jest naprawdę super. Jest dokładna, wymaga tylko przyzwyczajenia i zaufania.
                  Dokładnie tak.

Comment

Może ktoś wie jak uruchomić linie pomocnicze "ruchome"?

Comment

Comment

W X-tce jest identycznie. Ustawienia pod kamerą.

Comment

A ja chciałbym zapytać o linie pomocnicze w kamerze cofania. O ile w instrukcji jest mniej więcej opisane, co do odległości linii poprzecznych, to nie ma informacji o liniach bocznych/pomocniczych. Czy mam rozumieć, że boczne pokazują mi na ile zmieszczę się we wskazanym przez nie obszarze? To jest logiczne, ale czy to pokazuje obrys samochodu z lusterkami czy linie po których wjadą koła z jakimś tam zapasem. Z moich obserwacji wygląda na to, że pokazują one szerszy obrys niż samochodu w rzeczywistości. Pytam dlatego, że czeka mnie wjazd i wyjazd z garażu o szerokości 2.3 m i będę miał ok 22 cm zapasu tylko. Więc cofając po liniach mogę mieć wrażenie, że auto się nie zmieści ze względu na zapas, który pokazują. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i wiedzę n/t temat.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Comment

Ustaw sobie dwie przeszkody ,np z kartonu , na 2,3 m i sprawdż

Comment

Tak też planuję zrobić. Swoją drogą słabo i mało dokładnie opisane znaczenie tych linii, szczególnie tych pomocniczych. A wystarczyło napisać na ile są orientacyjne czy też precyzyjne i ile samochodu po obrysie się w nie mieści, tudzież ile zapasu zostaje.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                              X