ja też nie kupię auta bez 5 lat gwarancji i GAPa. Za duże ryzyko na to co się teraz dzieje....
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przedłużenie gwarancji.
Collapse
X
-
Kurczę, poważnie z tym Focusem??? Przecież ma takie pochlebne opinie co do trwałości, zwłaszcza ecoboost.
Jasne przedłużyć warto, szczególnie jak ktoś zamierza dłużej śmigać niż 3 lata, ale jakby tak x gen za młodu miał tak padać, to koniec świata, przecież imige marki to sport i niezawodność, po to się Hondę kupuje żeby nie mieć kłopotów i jak do tej pory jest to jedyna marka bez większych wpadek konstrukcyjnych.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaKurczę, poważnie z tym Focusem??? Przecież ma takie pochlebne opinie co do trwałości, zwłaszcza ecoboost.
Jasne przedłużyć warto, szczególnie jak ktoś zamierza dłużej śmigać niż 3 lata, ale jakby tak x gen za młodu miał tak padać, to koniec świata, przecież imige marki to sport i niezawodność, po to się Hondę kupuje żeby nie mieć kłopotów i jak do tej pory jest to jedyna marka bez większych wpadek konstrukcyjnych.
Co do pochlebnych opinii o ecoboost to ja takiej nie mam(ani to szybkie, ani oszczędne, ani trwałe) a trochę przejechałem tamtym samochodem tj 1.0 ecoboost który palił więcej niż honda 1.5 turbo a miał o 60 koni mniej
Wracając do gwarancji, można dywagować że Honda się nie psuje i OK miałem kiedyś civic 5 gen. i w 12 letnim samochodzie było prawie wszystko fabryczne i tylko lałem benzynę. Niemniej jednak zawsze możena mieć pecha i trafić felerny egzemplarz jak mój ford który się rozsypał zaraz po gwarancji. Każdy robi jak uważa, w moim przekonaniu jak się kupuje samochód za "stówke" to 2100 za przedłużenie gwarancję to niewygórowane kwota.
Comment
-
Racja, jeszcze po takich doświadczeniach, to nawet nie ma co się nad tym zastanawiać.
A mam pytanie (trochę off topic) jak komfort i prowadzenie obecnego x gena porownalbys do (jak to piszą króla jazdy) focusa??? Jeździłem wieloma kompaktami przed zakupem civica, ale forda nie zdążyłem przetestować.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaRacja, jeszcze po takich doświadczeniach, to nawet nie ma co się nad tym zastanawiać.
A mam pytanie (trochę off topic) jak komfort i prowadzenie obecnego x gena porownalbys do (jak to piszą króla jazdy) focusa??? Jeździłem wieloma kompaktami przed zakupem civica, ale forda nie zdążyłem przetestować.
Comment
-
Przedłużona gwarancja - czy warto?
Witam,
Jestem w trakcje zakupu Civica X. Zastanawiam się nad sensem zakupu tzw przedłużonej gwarancji - dodatkowe 2 lata po upływie standardowych 3. Kosztuje to 2100 zł.
Oczywiście mam świadomość, że nie jest jest to prawdziwa gwarancja a raczej ubezpieczenie z masą wyłączeń. Jak w waszej ocenie sprawuje się ta opcja? Braliście to?
Wprawdzie Civica X bedzie to dotyczyć za 2- 3 lata ale jest tu sporo użytkowników wcześniejszych generacji. Ktoś ma jakieś doswiadczenia? Uznają i finansują naprawy czy się raczej wypinają na kliencie?
Comment
-
Zamieszczone przez hellhax Zobacz posta...... Kosztuje to 2100 zł......więc proponuje się potargować na zasadzie u konkurencji dają mi to ...to i to...a co u was dostanę...może 2 lata gwarancji
Czy warto...pewnie warto biorąc pod uwagę, że choćby silnik jest wielką niewiadomą dla nas pomijając wszystkie inne systemy. Na zasadzie niech gwarancja leży bo jeść i pić nie woła...
Comment
-
Hej.
Przede wszystkim trzeba przeczytać warunki gwarancji. Jeśli to jest polisa, to w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia masz wszystko z dokładnie opisanymi wyłączeniami. Na tym bym bazował a nie na zapewnieniach sprzedawcy. Zakres może być bowiem różny niż gwarancja producenta a już na pewno dużo węższy niż dwuletnia, ustawowa odpowiedzialność za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową. Pomimo faktu, że silniki Hondy to nowość ja bym tę "gwarancję" brał tylko jak robisz duże przebiegi. Myślę, że w ciągu najbliższych 3 lat będzie już wiadomo czy 1.0 i 1.5 mają jakieś wady...podstawowa gwarancja producenta
to sporo czasu.
Pozdrawiam
Łukasz
Comment
-
Zamieszczone przez uki145 Zobacz postaPomimo faktu, że silniki Hondy to nowość ja bym tę "gwarancję" brał tylko jak robisz duże przebiegi.
Przy dużych przebiegach (35-50 tyś rocznie?) to przedłużenie gwarancji nie ma sensu.
Warto doczytać wszystko dokładnie i podjąć decyzję co dalej w funkcji jak się będzie użytkować samochód.
Comment
-
Te ubezpieczenie gwarancyjne można dokupić w każdym momencie trwania 3-letniej gwary producenta. Pierwszy rok taniej, drugi i trzeci trochę drożej. Jak nie kupiłem tego, poczekam trochę i jeśli silnik będzie wadliwy to będzie o tym głośno i wtedy wykupię. W temacie nie jestem, ale do tej pory nie słyszałem nic dobrego o tych ochronach gwarancyjnych. Producent w razie czego umywa ręce i zwala winę na ubezpieczyciela a ten unika pokrycia kosztów naprawy jak ognia.
Comment
-
Systemy ostrz i grzane stołki były też w ix, jak w gratisie to bym wziął, ale dopłacić bym nie doplacił, ja nie mam, to 8 Honda z salonu w rodzinie na przełomie ok 15 lat, żadna nie potrzebowała napraw w okresie 5lat, więc mam podstawy wierzyć że z x gen też tak będzie, stymże ja i tak będę nią jeździł 3 max 4 lata i zrobię nią max 50-60kkm.
Comment
-
Zamieszczone przez wildhedgehog89 Zobacz postaKiedy brałem swoją IX nie kupiłem przedłużenia - auto działa bezawaryjnie do dziś (6 rok leci).
Przesiadam się na X i zdecydowałem wykupić przedłużenie głównie ze względu na to ile elektroniki ma nowe auto - światła LED, systemy ostrzegania, ogrzewane siedzenia, itd.
Ot tak wolna myśl.
Comment
Comment