Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usterka radia fabrycznego po wymianie akumulatora

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Usterka radia fabrycznego po wymianie akumulatora

Witam
    Czy orientuje się ktoś gdzie można w Warszawie naprawić radio fabryczne? Po wymianie akumulatora radio wpada w pętlę i wyświetla znaczek Hondy i reset. I tak ciągle. Próbowałem ponownie odłączać zasilanie ale nic nie pomaga. Ciągle to samo. W ASO powiedzieli że mogą tylko wymienić na nowe ale bałem się spytać za ile.
    Civic X HB 1,5 sport z 2021r.

Znalazłem jakąś firmę z Sochaczewa ale trzeba wymontować radio i im wysłać. Ale może ktoś w Warszawie robił takie rzeczy i może kogoś polecić? Nie mogę uwierzyć że radio padło od wymiany akumulatora.

wydaje mi się, że gdzieś już czytałem w sieci o tym problemie i ktoś to rozwiązał, może spróbuj jeszcze poszukać w necie rozwiazania...
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

na naszym necie czy gdzieś w świecie? (zrymowałem przypadkowo)

Comment

w naszym polskojęzycznym, na jakimś forum albo ktos cos pisał na FB
        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Znalazłem człowieka który naprawia radia z androidem i niestety u mnie stwierdził uszkodzone pamięci na płycie. Napisałem do serwisu Hondy w Warszawie ile kosztuje wymiana radia i zgadnijcie jaka to kwota:
          Główna jednostka to koszt- 15200zł brutto
          Wyświetlacz -4465zł brutto

Jak to zobaczyłem to myślałem że człowiek się pomylił. Ale nie. Także nie wiem co dalej robić. Zostaje albo chińczyk którego współpraca z autem jest problematyczna albo kupić coś na allegro i najwyżej przełożyć wyświetlacz bo mój jest w bardzo dobrym stanie.

Comment

Zamieszczone przez Muppi70 Zobacz posta
            Znalazłem człowieka który naprawia radia z androidem i niestety u mnie stwierdził uszkodzone pamięci na płycie. Napisałem do serwisu Hondy w Warszawie ile kosztuje wymiana radia i zgadnijcie jaka to kwota:
            Główna jednostka to koszt- 15200zł brutto
            Wyświetlacz -4465zł brutto

Jak to zobaczyłem to myślałem że człowiek się pomylił. Ale nie. Także nie wiem co dalej robić. Zostaje albo chińczyk którego współpraca z autem jest problematyczna albo kupić coś na allegro i najwyżej przełożyć wyświetlacz bo mój jest w bardzo dobrym stanie.
            Cena zwala z nóg, zostaje chyba szukać jakiejś używki w dobrym stanie na allegro/olx, bo to przesada 15k za radio, które jest technologicznie sprzed 10lat.
            Dziwne że od wymiany akumulatora taka historia, u siebie już 2-3 razy odłączałem aku żeby go doładować, teraz mam obawy, chyba trzeba odłączać bezpieczniki w takim razie

Comment

Nie jestem przekonany czy to była wymiana akumulatora. Za pierwszym razem gdy padł akumulator użyłem do uruchomienia samochodu baterii do uruchamiania. Na dodatek minus podłączyłem do akumulatora a wg instrukcji powinienem podłączyć do specjalnego bolca obok bloku silnika. Może tym spowodowałem usterkę radia. Ale bez względu na przyczynę cena jest koszmarna.bateria.jpg

Comment

Zostaje albo chińczyk którego współpraca z autem jest problematyczna albo kupić coś na allegro i najwyżej przełożyć wyświetlacz bo mój jest w bardzo dobrym stanie.
                Dobrego sensownego chinczyka kupiłem za 1800zł. Ogarnia moje (już byłe auto) ponad 4lata bezproblemowo.
                Obecne ceny sa wyższe ale w granicach 2400 z Chin się cos ściągnie porządnego a kupno podobnego czegoś w PL dystrybucji to koszt 3000zł.
                Dostaje się wiele bo android itd. Ważne przy takim zakupie są 2 rzeczy:
                - nie oszczędzać i wybrać modle wyższy - 8 GB RAM lub wyżej
                - dopasować radio do swoje wersji auta - w zależności jakie kamery ma obsługiwać itd.

I tyle własciwie. jeden sensowny wydatek i koniec z tym archaicznym systemem Hondy

Comment

Z instrukcji Jump Starterów wynika że + do +, a - do -, zresztą klemy dołączone do zestawu są krótkie , żeby nie było strat w prądzie.
                  Tak, z instrukcji samochodu pamiętam, że - podłączać do bolca przy silniku, jak jest zewnętrzny akumulator.

Comment

Znalazłem radio na allegro z takim samym oznaczeniem jak moje tylko z rozbitym wyświetlaczem. Czy ktoś się orientuje czy mogę swobodnie (po wymianie wyświetlacza) założyć to radio do swojego samochodu i będzie działać?

Comment

Znalazłem radio na allegro z takim samym oznaczeniem jak moje tylko z rozbitym wyświetlaczem. Czy ktoś się orientuje czy mogę swobodnie (po wymianie wyświetlacza) założyć to radio do swojego samochodu i będzie działać?
                      ztcp to radio jest pożenione po VIN z body computerem. Więc nie zadziała. Wieść gminna niesie, że ASO jest w stanie jakoś pozyskać kod odblokowania ale jest to problematyczne i zapewne nie tanie.
                      Z drugiej strony, nie dalej jak wczoraj widziałem w ogłoszeniu europejskie OEM radio w samochodzie zza wielkiej wody, więc jakoś się to da zrobić, tylko trzeba wiedzieć jak

Comment

Polecam kupić sobie radio z aliexpres. Ja nie zrobiłęm tego od samego poczatku i żałowałem. Teraz nowe auto kupiłem radio za 1,3k Nawigacja śmiga janosik smiga internetowe radio gra.
                        Civic X 2.0 USA

Comment

Zakończę wątek informacją jak to się skończyło. Poszukałem radia z identycznym oznaczeniem co moje na allegro i znalazłem takie z jakiegoś rozbitka. Wymieniłem w nim tylko wyświetlacz bo był rozbity i zamontowałem do samochodu. Po uruchomieniu radio zapytało o kod.
                          W serwisie Hondy powiedzieli że muszą to zgłosić do importera i dostanę ten kod. Cena usługo 130 zł. Ale poszukałem w sieci i znalazłem adres https://radio-navicode.honda.com/ gdzie wystarczyło że wpisałem numer seryjny radia i serwis podał mi kod. Kod wpisałem i radio działa. Także jeśli ktoś będzie miał w przyszłości taki problem to może w taki sposób rozwiązany.

Comment

Working...
                          X