Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tempomat nie pozwala jechać szybciej.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• tempomat nie pozwala jechać szybciej.

dzień dobry. koledzy pomóżcie albo wytłumaczcie. jak ktoś był na moim profilu to wie że mam w civicu 10 aktywny tempomat- nic szczególnego. Ale zauważyłem dziwne zachowanie tempomatu chyba że tak ma być.

jadąc ostatnio autostradą włączyłem tempomat na 125 km/ h i sobie jadę, dodaję gazu np. do 150 wszystko jest ok, ale chcę włączyć tempomat na 150 a tempomat tylko do 140. dałem gazu jedzie normalnie ale wraca do 140. chyba ze tak ma być ale raczej chyba nie. zaznaczam że na kierownicy nie mam lim. powiedzcie o co chodzi lub napiszcie jak wyłączyć tempomat do limitu 140 km/h. auto z usa

Zamieszczone przez accordgiedlaro Zobacz posta
    zaznaczam że na kierownicy nie mam lim....
    Po objawach wygląda jakbyś miał. :-) A na innych drogach, gdy są znaki dzieje się analogicznie?

Comment

Witam, mam Hondę z Kanady i u mnie maksymalna prędkość jaką mogę ustawić na tempomacie to 145 km/h. Wydaje mi się ze auta na Amerykę północną mają takie ograniczenia.

Comment

w starszych autach chyba nie ma ograniczeń nastaw. Natomiast nowe auta bodajże od 2020r z definicji przepisów ograniczony mają tryb tempomatu, które zmuszą producentów samochodów do instalowania we wszystkich nowych autach programu ogranicznika prędkości dla tempomatu. Nie wiem czy 140km/h to sztywno? czy np. Porsche ma 180km/h? W każdym razie w nowych autach tempomat działa w określonym zakresie.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

W moim przypadku, Civic 2017 tempomat można ustawić na max 180km/h. Może być ze na USA jest trochę inaczej.
          Moja Honda
          https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Tempomat aktywny będzie miał inną prędkość maksymalną i inną normalna jazda na tempomacie zwykłym.

Auto z rynku USA będzie miało rystrykcje do jazdy na tempomacie aktywnym i prędkości maksymalnej właśnie na 140/145 km\h
            Inne marka w zależności od wyposażenia potrafią mieć inne radary aktywne np na 140 i 180 km\h.

Comment

145km/h to max na tempomacie aktywnym. XI gen z USA ma tak samo.
              To wymogi bezpieczeństwa. Chcesz jechać wiecej możesz na tempomacie ale zwykłym.
              Ja tak całkiem serio uważam. że ma to sens nawet...
              Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
              Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

dziękuje bardzo. pewnie ze względów bezpieczeństwa tak jak piszecie. Mi to nie przeszkadza nawet lepiej. jeszcze raz dzięki.

Comment

Working...
                X