Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komunikat: sprawdź system ACC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Komunikat: sprawdź system ACC

Cześć,
    mam pytanie, ponieważ wczoraj wyskoczył mi komunikat "sprawdź system ACC". zaznaczę, że pierwszy raz takie coś mi się przytrafiło. Przez około 10 min ten komunikat zmieniał się, sprawdź system acc, sprawdź system i jeszcze coś. Przy zatrzymaniu się na światłach wszystko wróciło do normy. Zastanawia mnie czy coś się może dziać, czy poprostu jakiś zabłąkany błąd w kompie. Na zdjęciu przedstawiam sytuację. Pozdrawiam.
    Ps: sorki nie wiem jak obrócić zdjęcie.
    20230313_180743.jpg

a po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu błąd ustał? mi dzisiaj komputer wszedł w tryb awaryjny ale po ponownym uruchomieniu wszystko działało normalnie.
    FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Zamieszczone przez michonda Zobacz posta
      Cześć,
      mam pytanie, ponieważ wczoraj wyskoczył mi komunikat "sprawdź system ACC"....jakiś zabłąkany błąd w kompie.
      Może przedni czujnik był zabrudzony? Straszny syf na drogach mamy :-)
      Zamieszczone przez Frędzel Zobacz posta
      mi dzisiaj komputer wszedł w tryb awaryjny .
      Pół samochodu wyciąłeś od spodu i się jeszcze dziwisz? :-)) hehe pozdro

Comment

Tak jak wyżej, najprawdopodobniej zabrudziły Ci się te wszystkie radary, wystarczy przetrzeć i po problemie.

Comment

Panowie macie rację, ten komunikat już nie pojawił się, a zniknął przy mocne hamowaniu, może coś się przykleiło jakiś brud, właśnie.
          Dzięki

Comment

U mnie dziś wszystkie systemy świecą...włącznie z komunikatem o niskim ciśnieniu w oponie/ach, ale nie da się zresetować w systemie. Nie pomogło czyszczenie kamerki etc. Akumulator 12.5V. Stało się nagle...Masakra. Nie wiem co czynić. Auto zachowuje się normalnie, opócz najwyraźniej niedziałających systemów i komunikatów na desce. Serwis???

Comment

Poczytaj w temacie "Choinka błędów".

Comment

Przeczytałem wszystko i cóż... mnie się nawet ciśnienie w kołach skalibrować nie chce. Akumulator doładowałem. Doooopa. Jutro jadę na komputerek. Nie ma wyjścia. Zobaczymy co pokaże.

Comment

Zamieszczone przez MatiK Zobacz posta
                  Tak jak wyżej, najprawdopodobniej zabrudziły Ci się te wszystkie radary, wystarczy przetrzeć i po problemie.
                  Jak jest zabrudzony radar pokazuje się piktogram "oczyść radar"

Zamieszczone przez michonda Zobacz posta
                  Cześć,
                  mam pytanie, ponieważ wczoraj wyskoczył mi komunikat "sprawdź system ACC". zaznaczę, że pierwszy raz takie coś mi się przytrafiło. Przez około 10 min ten komunikat zmieniał się, sprawdź system acc, sprawdź system i jeszcze coś. Przy zatrzymaniu się na światłach wszystko wróciło do normy. Zastanawia mnie czy coś się może dziać, czy poprostu jakiś zabłąkany błąd w kompie...
                  A nie przejeżdżałeś przez jakieś dziury, torowisko...? Coś co spowodowało znaczne wstrząsy? U mnie kiedyś z raz czy dwa wyskoczył po przejeździe przez wrocławskie torowiska i kostkę wokół nich, a kto jeździ po Wrocku to wie, że czasami tam czają się ciekawe niespodzianki i nie raz można koło urwać jak nie wyhamujesz U mnie zniknęło po ponownym uruchomieniu auta.
                  Moja Hania
                  http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Podłączą samochód pod komputer i sprawdzą co spowodowało "choinkę błędów". U mnie był to czujnik ABS lewy tył. Za pierwszym razem błędy udało się wykasować i jeździłem jeszcze jakiś czas. Widocznie czujnik jeszcze nie był całkowicie uszkodzony. Za drugim razem błędów nie dało się już wykasować, a komputer wskazywał na zwarcie albo przerwę w tym czujniku.

Zamieszczone przez Piotr123456 Zobacz posta
                    mnie się nawet ciśnienie w kołach skalibrować nie chce.
                    U mnie też nie działał czujnik ciśnienia powietrza.

Comment

Ja mam dostęp kluczykowy i przypominam sobie że odpaliłem go szybko, za szybko, w ułamku sekundy... Może to jakiś trop...? Czy jako użytkownik mogę jeszcze coś zrobić oprócz doładowania aku na maxa? Odłączyłem klemę z minusem na kilka minut. Bez zmian.Wywala błędy ale oprócz tego że system musi się skalibrować...

EDIT: Po naładowaniu aku do pełna, odpięciu minusowej klemy na kilka minut, Błędy, choinka, plus... coś o kalibracji. Pomimo ostrzeżeń- zabrałem auto na ostrożną przejażdżkę... Pogasło po kilku km wszystko. Kilka prób- wszystko cacy. Podejrzewam winowajcę- siebie, bo przypadkowo odpaliłem auto na bardzo, bardzo szybko, w ułamku sekundy, a akumulator był pewnie bardzo słaby, bo od 3 tygodni jeżdżę w koło komina po kilkaset metrów, do kilometra max. i coś się musiało pop... z powodu słabego aku plus mojego pośpiechu. Zdarzyło mi się to pierwszy raz, a Hondę mam od nowości. Także... piszę o moich bojach, bo może komuś się to przyda w przyszłości. Pozdr. i dzięki.
                      Last edited by Piotr123456; 02-07-2023, 19:06.

Comment

Witam wszystkich,
                        mam identyczną sytuację, z tą różnicą że po wielokrotnynch włączeniach i wyłączeniach samochodu problem pozostał. Świecą na pom pomarańczowo wszystkie systemy bezpieczeństwa, ACC, ABS, LAKS, ciśnienie w oponach, parkowanie, ruszanie pod górę itd. Do tego jeszcze ciekawostka, nie można wyłączyć silnika przyciskiem Power, pojawia się komunikat żeby wyłączyć silnik należy 2 razy nacisnąć przycisk Power lub dłużej go przytrzymać.
                        Mam w związku z tym pytanie, czy przy tego rodzaju awarii można pokonywać niewielkie odległości do 20-30 kilometrów, żeby dojechać do serwisu, czy trzeba brać auto na lawetę?

Comment

A akumulator w jakim masz stanie? Choinkę masz po odpinaniu aku? Po odpieciu i podłączeniu zawsze jest choinka i będzie dopóki nie przejedziemy krótkiego odcinka.

Comment

Zamieszczone przez maciekdz Zobacz posta
                            Witam wszystkich,
                            mam identyczną sytuację, z tą różnicą że po wielokrotnynch włączeniach i wyłączeniach samochodu problem pozostał. Świecą na pom pomarańczowo wszystkie systemy bezpieczeństwa, ACC, ABS, LAKS, ciśnienie w oponach, parkowanie, ruszanie pod górę itd. Do tego jeszcze ciekawostka, nie można wyłączyć silnika przyciskiem Power, pojawia się komunikat żeby wyłączyć silnik należy 2 razy nacisnąć przycisk Power lub dłużej go przytrzymać.
                            Mam w związku z tym pytanie, czy przy tego rodzaju awarii można pokonywać niewielkie odległości do 20-30 kilometrów, żeby dojechać do serwisu, czy trzeba brać auto na lawetę?
                            padnięty czujnik ABS lub oba z tyłu.
                            FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Akumulator 12,6V przed włączeniem silnika, po włączeniu ponad 14V

Comment

Working...
                              X