Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana głośników w Sedanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana głośników w Sedanie

Cześć,
    Zainspirowany tymi tematami:

Chciałbym poprawić brzmienie audio w moim sedanie, poprzez wymianę głośników i suba + dodanie wzmacniacza dla niego. Bardzo podoba mi się koncepcja zamiany suba na takiego pasującego w to miejsce kickera.
    Do tego chciałbym wygłuszyć drzwi i podszybie z tyłu żeby wyciszyć auto, poprawić akustykę i pozbyć sie trzeszczenia plastików przy wyższych poziomach głośności.

O ile sprowadzenie sobie takiego suba z US jest do zrobienia, głośniki do wymiany w drzwiach/podszybiu wolałbym nabyć lokalnie i zostawić podłączone pod firmowe radio - pod kontrolą Vipera gra ono dla mnie całkiem zadowalająco.
    Czy macie jakieś doświadczenie w tej materii i jesteście w stanie polecić jakieś wysokoskuteczne modele, które "zagrają" z firmowym radiem?

ja się szarpnąłem i wymieniłem głośniki oraz wygłuszyłem drzwi przednie matą bitumiczną 2mm oraz pianką akustyczną 6mm a tylną półkę matą bitumiczną 2mm w sedanie wersja exe. roboty w ciul a bass jeszcze bardziej zniknął na fotelu kierowcy... co prawda z tyłu idzie łeb rozsadzić. w accordzie 7 gen miałem to samo. zmieniłem fabryczne głośniki i bass z przodu zniknął. wtedy dołożyłem wzmaka na przód i tył to się trochę polepszyło, ale tam od początku była skrzynia basowa ze swoim wzmakiem. nie wiem czy to wina tych dystansów czy czego....
    więc znalazłem starą skrzynie basową z 2 głośnikami 8" ale 8Ohm.
    Zamówiłem teraz wzmacniacz prawdopodobnie wleci w weekend zobaczymy czy będzie poprawa na fotelu kierowcy na fabrycznym miejscu dla suba...
    IMG_20220207_134912.jpgIMG_20220207_134916.jpgIMG_20220207_153233.jpgIMG_20220207_161306.jpg
    FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Nie wiem jak grają Magnaty w wersji samochodowej, ale jeśli idzie o domowe hi fi, to jest to sprzęt z bardzo niskiej półki jakościowej.
      Przetworniki mogą być podobnej klasy. Wielkość czy wygląd to nie wszystko. Efektowne lecz nie efektywne.
      Widocznie ich skuteczność to tylko bajki na papierze, dlatego nie ma basu. To samo z trzymaniem 4 omowej impedancji.
      Wzmacniacz w ich przypadku nie wiem czy coś pomoże, może być tragedia.

Comment

Magnat jest tylko w podszybiu, w drzwiach i w półce jest JBL. W podszybiu jest 87mm i chcą za JBL ok 300zł. Mam Magnaty estradówki podpięte pod Technicsa i robią robote, jak dla mnie bardzo przyjemnie grają. Model Magnat Soundforce 1300.
        FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Jakie są wymiary seryjnych głośników w sedanie ?

Comment

Front Door Speaker 17Cm, Package Tray Speaker Rear 17Cm, Tweeter Front 2.1 x 1.6 x 1.0 (tu cale)

Comment

Working...
            X