Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kalibracja radaru

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
    Jeśli chodzi o przyrząd to się zgadza. Trzeba robić rezerwację na niego.
    Ale kalibracja uliczna coś mi nie pasuję. Raz, że w procedurach jej nie ma a dwa - dlaczego ASO ma narażać moje auto np. sprawdzać czy wyhamuje czy też nie.
    Myślałem może, że byłeś przy tym i widziałeś jak to się odbywa.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
    Nie byłem przy tym.
    Oddając auto do naprawy w aso podpisujesz zgodę na jazdę serwisową

Comment

Na jazdę próbną podpisuję zgodę a nie na testy czy radar antykolizyjny zadziała czy nie

Po prostu ciekawi mnie na czym polega ta kalibracja radaru podczas jazdy hehe
      Wyjeżdża serwisant i nie hamuje tylko patrzy czy auto samo to zrobi?

Last edited by Paluch; 06-12-2020, 18:32.

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
        Na jazdę próbną podpisuję zgodę a nie na testy czy radar antykolizyjny zadziała czy nie

Po prostu ciekawi mnie na czym polega ta kalibracja radaru podczas jazdy hehe
        Wyjeżdża serwisant i nie hamuje tylko patrzy czy auto samo to zrobi?

Coś tam mówił, że sprawdzają czy na łuku drogi, auto jadące obok przed nami jest widoczne przez radar, podejżewam, że bardziej chodzi o sprawdzenie jak system pracuje w realu.

Comment

Czyli to nie kalibracja tylko sprawdzenie czy radar dobrze funkcjonuje po kalibracji statycznej. Wychodzi na to, że kalibracja jest tylko statyczna tak jak przewidują procedury. Ale pomiary i cała procedura kalibracji statycznej jest dość skomplikowana dlatego pewnie należy sprawdzić później działanie systemu.

Comment

Na YouTube jest parę filmików o tym

Comment

no tak ale nie ma nic o kalibracji podczas jazdy. Kalibrację statyczną opisałem autorowi tematu.

Comment

Dziękuję za odzew, kalibracja przeprowadzona zgodzie z wskazówkami programu dla civic sedan X . Prawidłowe odległości dla stojaka z trójkątem to 4m od środka przedniej osi oraz 569 mm od ośi auta ( radar po prawej stronie) wysokość to 35 mm (środek trójkąta) od środka radaru kontrolki zgaszone wszystko działa.
                Auto ustawione na płaskiej równej powierzchni świeżo po zbieżności i sprawdzeniu ciśnienia w kołach. Użyta długa poziomica oraz laser do złapania lini wzdłuż kół i wytyczenia ośi auta
                Kalibracja dynamiczna to według mnie sprawdzenie poprawności działania systemu w ruchu.
                Last edited by hondaa88; 07-12-2020, 16:42.

Comment

No i super, że się udało bez wizyty w ASO i niepotrzebnych kosztach.

Comment

I tutaj pojawia się mankament aso... olej przeleją o 100 ml, ale radar co do centymetra ustawią , mimo wszystko wolę pojechać do aso niż bawić się w elektronikę z YT.

Comment

A jaką masz pewność, że ustawią co do centymetra jeśli oleju poprawnie nie potrafią nalać?

Comment

I to właśnie jest mankament... że chyba zrobię gorzej niż aso ( a na usluge zawsze jest papier na reklamacje). Aczkolwiek wpadłem dziś do aso zapytać się o pompę paliwa i zobaczyłem chłystka 19 letniego (mechanik), który grzebał przy ufo i czegoś nie wiedział i pytał się innych o pomoc. Po dłuższej chwili namysłu zacząłem się zastanawiać komu pozostawiamy auto...
                        A ustawienie radaru to nie wymiana filtra w dolocie...

Ja się boję ustawić radar , aso może być loteria bo pewnie też rzadko to robią... i nie ubliżając nikomu - ale weź tu zostaw auto w dobre ręce.
                        Last edited by Badyl1989; 08-12-2020, 22:10.

Comment

Ktoś wie jakie są wymiary tego trójkąta?

Comment

Dzień dobry
                            Mam pytanie, czy ktoś z szanownych kolegów jest w stanie pomóc w kalibracji radaru? civic sedan X gen. Auto nie miało wypadku, nagle wysypało błędami na desce. Byłem w serwisie (myślałem, że czujnik ABS się uszkodził) i zdiagnozowano, że trzeba skalibrować radar.

Comment

Working...
                            X