Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeliczanie zasięgu przez komputer pokładowy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przeliczanie zasięgu przez komputer pokładowy

Cześć,
    Mam problem ze wskazaniami komputera pokładowego, a konkretnie z zasięgiem samochodu.
    Po zatankowaniu samochodu do pełna (zbiornik około 46L) samochód pokazuje 500km zasięgu (czyli przyjmuje zużycie około 9,2L/100km). Po przejechaniu 100km ze średnim spalaniem 5L/100km zasięg wskazywany przez komputer to około 410km. Czyli samochód w ogóle nie bierze pod uwagę aktualnego zużycia paliwa - można uznać, że zasięg nie jest aktualizowany na bieżąco. W takiej sytuacji zasięg powinien znacznie wzrosnąć.
    Jeździłem Accord VII oraz CR-Z i tam zasięg po zatankowaniu i oszczędnej jeździe zwiększa się i generalnie oddaje rzeczywisty zasięg samochodu przy obecnym spalaniu.
    Jakie są Wasze obserwacje wskazań zasięgu? Szukam opinii na ten temat, czy problem dotyczy wszystkich/wielu egzemplarzy czy tylko w moim jest coś nie tak, ponieważ zbliżam się do pierwszego przeglądu i chciałbym aby problem został wyeliminowany. Wstępnie konsultowałem ten problem z serwisem, ale niestety osoba, z którą rozmawiałem nie miała zbyt dużej wiedzy i próbowała mnie zbyć.

Pozdrawiam
    Dawid

Zasięg się nie zwiększa ale wolniej uciekają kilometry jeśli spalanie jest niższe niż poprzednie. Nie będzie widać, że nagle Zasięg stoi na 500 km i nie spadają. Po prostu będą spadać nie proporcjonalnie do przejechanych kilometrów.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez dawidgr Zobacz posta
      Czyli samochód w ogóle nie bierze pod uwagę aktualnego zużycia paliwa
      Według tego co zauważyłem u siebie to komputer przelicza to na bieżąco. Nawet ostatnio jak jechałem oszczędnie to przy danym zasięgu powiedzmy 500 km po przejechaniu 20 km nie zmniejszył się zasięg do 480 km tylko do 485. Nie pierwszy raz to zaobserwowałem.

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
      Po prostu będą spadać nie proporcjonalnie do przejechanych kilometrów.
      Właśnie to samo chciałem powiedzieć ale Ty to ująłeś bardziej czytelnie
      Last edited by Stach13; 26-09-2020, 18:27.

Comment

Zasięg się nie zwiększa ale wolniej uciekają kilometry jeśli spalanie jest niższe niż poprzednie. Nie będzie widać, że nagle Zasięg stoi na 500 km i nie spadają. Po prostu będą spadać nie proporcjonalnie do przejechanych kilometrów.
        Otóż właśnie zasięg powinien się zwiększać jeśli spalanie jest znacznie niższe niż poprzednie - tak to działa w moim Accordzie VII i wielu innych autach, którymi jeździłem.
        Aktualnie kilometry spadają nieproporcjonalnie do przejechanego dystansu, ale i tak wskazanie zasięgu ma się nijak do poziomu paliwa w zbiorniku i średniego spalania.

Comment

To mówimy Ci jak jest w tym aucie. Zasięg się nie zwiększy gdyż jest wyliczany z poprzedniego spalania.

"Mają się nijak do poziomu paliwa". Chcesz powiedzieć, że zostaje Ci 10 km zasięgu a masz pół baku?

Comment

Zamieszczone przez dawidgr Zobacz posta
            Po zatankowaniu samochodu do pełna (zbiornik około 46L) samochód pokazuje 500km zasięgu (czyli przyjmuje zużycie około 9,2L/100km). Po przejechaniu 100km ze średnim spalaniem 5L/100km zasięg wskazywany przez komputer to około 410km.
            Ale tutaj nie możesz tego wyliczać tak matematycznie jak 2+2=4. Komputer pokazał Ci dystans 500 km na podstawie poprzedniego spalania. A czy miałeś faktycznie poprzednie spalanie powyżej 9l/100 km? U mnie jak miałem średnią 7l/100km to pokazał mi zasięg 540 km. Więc tu nie ma prostej matematyki. Zresztą u Ciebie wydaje się że jest ok. bo po przejechaniu 100 km ubyło Ci z zasięgu 90 km. Przejedziesz oszczędnie cały bak to dowiesz się prawdy.

Comment

W X genie nie jest tak niestety jak w wielu innych samochodach np. w IX generacji gdzie zasięg jest przeliczany na bieżąco i pokazuje zasięg adekwatny do aktualnego spalania też mi to przeszkadza gdyż komputer sobie z tym nie radzi np. mam średnie spalanie 6l od ostatniego tankowania połowę zbiornika a komputer pokazuje 180 zasięgu gdzie spokojnie przejechałem jeszcze 300 km i zapaliła się rezerwa a zasięg 0 miałem dużo wcześniej. Przy kolejny tankowaniu już komputer przeliczył zasięg z spalania z poprzedniego tankowania, bardzo dziwne rozwiązanie
              Last edited by Gość; 26-09-2020, 20:16.

Comment

Chcesz powiedzieć, że zostaje Ci 10 km zasięgu a masz pół baku?
                Podałeś dość skrajny przykład. Miałem sytuację, w której spalanie z ostatnich 400km wynosiło 5L/100km, poziom paliwa wynosił około pół baku, a zasięg wskazywał 200km.

Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
                zapaliła się rezerwa a zasięg 0 miałem dużo wcześniej
                Niestety jeszcze nie zbadałem tego tak dokładnie, ale zastanawiałem się co wskaże komputer kiedy zasięg dojdzie do 0, bo spokojnie jestem w stanie doprowadzić do tego. Sytuacja, którą opisujesz jest najbardziej zbliżona do moich obserwacji.

Generalnie zastanawiam się czy jest sens forsować przeinstalowanie (być może aktualizację) softu przy pierwszym przeglądzie.

Comment

Aktualizacja nic nie wniesie w tej sprawie. System w tym aucie działa tak a nie inaczej. Trzeba się pogodzić.

Comment

Working...
                  X