Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieprawidłowo działający czujnik świateł od pary na szybie.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
    To powiem szczerze że ja conajmniej połowy wymienionych przez ciebie problemów nie mam. A jestem z tych którzy czepiają się wszystkiego. Czujniki faktycznie przy starej atrapie wariowaly podobnie jak świszcząca klima przy starym wężyku. Ale problemów z deską rozdzielczą (wyświetlaczami) czy z kamerą cofania (znikające linie) nie miałem nigdy. Podobnie ze światłami automatycznymi też działają prawidłowo. Wycieraczki w trybie auto działają powiedzmy poprawnie ale faktycznie są auta w których działają lepiej. System zapobiegający zjechaniu na przeciwlegly pas ruchu działa prawidłowo bo koryguje tor jazdy w momencie najechania na linie a nie po wjechaniu na drugi pas. Może trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz bo wielu z tych rzeczy u siebie nie doświadczyłem. Auto mam od 14 miesięcy.
    n
    Absolutnie przyłączam się do wypowiedzi wolkas. Poza wymianą atrapy (czujniki parkowania) i stelaża siedziska kierowcy ( trzeszczenie) absolutnie nic się nie dzieje, a mam 47 tys. przejechane i dwa lata w moich rękach.

Comment

Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
      Wpadłem z deszczu pod rynnę i to za nie małe pieniądze.
      Musiałeś pechowo trafić na egzemplarz. U mnie po 27 miesiącach i 30 tys. przebiegu wymieniono tylko poszycie fotela kierowcy. Wszystko inne działa bez zarzutu.

Comment

U mnie w taką pogodę jak teraz często paruje przednia szyba. Biorę nawiew na szybę i szyba odparowana ale jednak trochę pary pozostaje w miejscu gdzie jest czujnik.
        A to jest normalne? Jeżdżę od końca listopada, problemów z nie do końca odparowaną szybą nie miałam ani razu. Nawiew na przód + kilka minut jazdy z włączoną klimą i jest idealnie czysto (a jestem na punkcie parujących szyb przewrażliwiona, bo wcześniej w accordzie bez AC jeździłam z mikrofibrą pod ręką i ścierałam szybkę na światłach :P). Przy czym regularnie wietrzę auto, nie jeżdżę często z włączonym AC i staram się nie zostawiać wilgoci w aucie.

Comment

Tak to u mnie wygląda jak auto ma postój na deszczu np. i jest wilgotno na dworze. Pytanie, czy da się tam jakoś dostać w łatwy sposób? kam.jpg

Comment

No faktycznie nie wygląda to za dobrze, ja u siebie nie miałem jeszcze takiej sytuacji. Może faktycznie coś nie tak jest u Ciebie z uszczelnieniem o ile w ogóle tam jakieś jest.resource.jpg
            Last edited by malina84; 21-01-2020, 08:24.
            Moja Honda
            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Dzięki za obrazek. Z tego co się dowiedziałem w serwisie to nie jest to niczym uszczelnione. A na plastikowej osłonie są te takie "nacięcia-wloty" które powinny wpuszczać powietrze z nawiewu szyby do środka. Z tego co widzę na tym obrazku element nr 1 czyli chyba kamera, jest do zdemontowania. Pytanie tylko czy ten karbowany plastik który pokazałem na moim zdjęciu jest przyklejony do szyby, czy inaczej mocowany i czy da go się bez problemu ściągnąć. Bo wpadłem na pomysł że szybę pod spodem bym przetarł chusteczką do przecierania okularów pływackich (taką nasączoną preparatem co zapobiega parowaniu).
              Tylko jeśli trzeba to odklejać i demontaż może być później zauważony przez aso to wolę tego nie ruszać.
              Co do samego ASO to powiedzieli że mogą mi to rozebrać i zetrzeć tą pare. Tylko że ta para znika sama. Jednak powinna znikać tak samo jak z reszty szyby abym po ruszeniu miał już działający automat świateł. Tym czasem muszę około 10 minut jeździć na wyłączonym automacie zanim pod spodem to odparuj22.png
              Last edited by Fireblade929; 21-01-2020, 11:34.

Comment

Z tego co się dowiedziałem w serwisie to nie jest to niczym uszczelnione. A na plastikowej osłonie są te takie "nacięcia-wloty" które powinny wpuszczać powietrze z nawiewu szyby do środka.
                Jeżeli to prawda, to jest niedoróbka i źle zaprojektowane. A kto i jak wyczyści szybę przed czujnikiem jak się zabrudzi? To powinno być szczelne i myślę, że tak jest, co pewnie nie dotyczy Twojego przypadku i dlatego masz problemy. Zadzwoń do innego serwisu.

Comment

Dzwoniłem do drugiego serwisu. Szczelne to niestety nie jest, bo nie ma możliwości uszczelnienia tego w 100% tak samo jak np. lamp które też potrafią przyparować od środka. Powiedzieli mi że muszę dokładnie osuszać szybę nawiewem. No ok zgodzę się z tym że tak trzeba robić. Tylko jak po gorącym prysznicu wychodzę z siłowni i torbę z mokrymi ciuchami ładuje do bagażnika a do tego ze mnie paruje jeszcze to naprawdę muszę mieć całą droge do domu włączony nawiew na szybę bo inaczej od razu paruje. I o ile jest to takie delikatne zaparowanie że na widoczność nie ma wpływu z mojej perspektywy kierowcy to z perspektywy czujnika ma wpływ, bo przy najmniejszym zaparowaniu zaczyna się upośledzać jego działanie. Jak jest sucho działa super wiec chyba sam czujnik-sensor jest ok.

Comment

Może po prostu musisz porządnie wysuszyć środek auta. Dziwne, że aż tak bardzo paruje przednia szyba, nawiew masz włączony z zewnątrz czy obieg wewnętrzny?
                    Moja Honda
                    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Z tą zaparowaną szybą to prawda bo u mnie jak pada deszcz to tęż potrafi trochę źle działać.

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                        Może po prostu musisz porządnie wysuszyć środek auta. Dziwne, że aż tak bardzo paruje przednia szyba, nawiew masz włączony z zewnątrz czy obieg wewnętrzny?
                        klimę mam cały czas w trybie auto a jak mam szybę zaparowaną to włączam przycisk służący do odparowania szyby, tylko ileż to można jeździć z tym szumem jak włączone jest na szybę. Klima chyba sprawna bo ostatnio mi wymieniali skraplacz i wszytko sprawdzali. Co do środka auta, to wydaje mi się że nie ma w nim wilgoci. Nigdy nie zalała mi się podłoga wodą z butów itd. Dywaniki suchutkie. Muszę udać się z tym do ASO ale ciężka jest z nimi współpraca.
                        Last edited by Fireblade929; 22-01-2020, 15:29.

Comment

Obawiam się, że będzie niezła wojna w ASO z tym problemem. Zaparowana szyba = źle działający czujnik i niestety tu będą mieli rację. A jak sam mówisz wsiadasz gorący po prysznicu i paruje szyba, dla mnie to normalne zjawisko skoro jest zimno w aucie i na dworzu. Wsiadając np. rano do auta też tak ci paruje? U mnie odparowanie szyby rano to jakieś 10 sekund nawiewu...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Nawiew na szybę można mieć stale włączony, tylko ręcznie ustawić odpowiednie obroty aby za mocno nie szumiało. Tak często robię jak szyby parują i jest ok.

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                              Obawiam się, że będzie niezła wojna w ASO z tym problemem. Zaparowana szyba = źle działający czujnik i niestety tu będą mieli rację. A jak sam mówisz wsiadasz gorący po prysznicu i paruje szyba, dla mnie to normalne zjawisko skoro jest zimno w aucie i na dworzu. Wsiadając np. rano do auta też tak ci paruje? U mnie odparowanie szyby rano to jakieś 10 sekund nawiewu...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
                              Domyślam się że będzie przeprawa z ASO. Tylko tak jak chyba pisałem wcześniej, niekiedy jeżdżę leonem i tam nigdy ten problem nie wystąpił. Jeśli wszystkie civici tak mają to już pal licho, bo uznam że ASO i tak nie będzie umiał nic z tym zrobić. Ale jeśli w moim tak jest to chyba powinni znaleźć problem., bo coś może być nie tak.

Comment

A nie masz lekko wilgotnych dywaników lub podłogi? Teraz taka pora roku, że łatwo nanieść błoto.
                                Zabierz dywany na noc do domu i następnie sprawdź czy będzie choć minimalna poprawa. Jeśli tak to proponuję wygrzać auto. Tymczasowo na parowanie pomoże też drobne uchylenie tylnej szyby.
                                Sunday Driver

Comment

Working...
                                X