Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic USA konwersja Fahrenheit do Celsjusz

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

tak poważnie pytam, czy przeciwmgielne według ustawy nie musi mieć homologacji ? nie mam takiej wiedzy?
    Może ktoś z posiadaczy wersji EU HB, pomoże pozując swoje lampy.

Comment

Wydaje mi się, że nie.... chociażby dlatego, że ze stanów mnóstwo aut przyjeżdża i miały dodawane byle jakie "coś" czasem pod zderzakiem itp. itd. żeby przejść przegląd i przechodziły.
      Jeżeli tak bardzo chcesz to lampa oryginalna ma na pewno homologację. Kwestia, którą sobie wymienisz bo u na s przepisach jak pamiętam jest chyba jedna lampa od zewnętrznej strony lub dwie symetryczne (moge sie mylić co do strony nato miast sprawdzałem, że 2 symetryczne są dozwolone). U mnie już ktoś przeróbkę zrobił chyba i mam prawą lampę z tym miejscem na przeciwmgielne. Ale to chyba nie tak powinno byc bo wg mnie powinienem mieć po lewej - od kierowcy, pewnie ktoś po taniości lapę z anglika kupił. Dlatego właśnie kupiłem te pozycje z alliex, które można zaadoptować jako przeciwmgielne (te lampy maja funkcje stop/przeciwmgielne) i ogarną temat.
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
        Wydaje mi się, że nie.... chociażby dlatego, że ze stanów mnóstwo aut przyjeżdża i miały dodawane byle jakie "coś" czasem pod zderzakiem itp. itd. żeby przejść przegląd i przechodziły.
        Jeżeli tak bardzo chcesz to lampa oryginalna ma na pewno homologację. Kwestia, którą sobie wymienisz bo u na s przepisach jak pamiętam jest chyba jedna lampa od zewnętrznej strony lub dwie symetryczne (moge sie mylić co do strony nato miast sprawdzałem, że 2 symetryczne są dozwolone). U mnie już ktoś przeróbkę zrobił chyba i mam prawą lampę z tym miejscem na przeciwmgielne. Ale to chyba nie tak powinno byc bo wg mnie powinienem mieć po lewej - od kierowcy, pewnie ktoś po taniości lapę z anglika kupił. Dlatego właśnie kupiłem te pozycje z alliex, które można zaadoptować jako przeciwmgielne (te lampy maja funkcje stop/przeciwmgielne) i ogarną temat.
        https://pl.aliexpress.com/item/10050...c2a75c0fLaBPSZ
        Civic X jest/był produkowany w Anglii.
        Szukam miejsca na lampy "fog"
        Mam nadzieję że ktoś ma fabryczne i pokaże miejsce, plis plis plis

Comment

Ja w sedanie mam tak.

Comment

Zamieszczone przez tabazagt Zobacz posta
            Szukam miejsca na lampy "fog"
            Mam nadzieję że ktoś ma fabryczne i pokaże miejsce, plis plis plis
            Możesz dokładniej wyjaśnić o co chodzi bo ja zupełnie nie rozumiem. Co to jest lampa FOG?
            W normalnych światłach jako przeciwmgłowe jest dodany odblask i żarówka 21w - taka jak do STOPu - i to jest cała filozofia lampy przeciwmgłowej- jest po prostu mocniejsza światłem. Żadnych cudów tam nie ma.
            Kolega powyżej wkleił zdjęcie z sedana i ma analogicznie przeciwmgłowe jak ja pokazałem do HB - dwie dolne lampy w miejscu odblasków seryjnych. Ładnie i schludnie.
            Civic X jest/był produkowany w Anglii.
            to w sumie nie ma znaczenia gdzie produkowany - ważne na jaki rynek idzie.
            Europa miała w lewej lampie przeciwmgłowe, Anglik w prawej (od lat tak było jak pamiętam w poprzednich generacjach hondy) - montując je można mieć komplet przeciwmgłowych w górnych lampach.
            Nie wiem tylko co tam jest za żarówka włożona. Wygląda chyba że jest tam dioda poczwórna. Nie podłączyłem tego.
            kbl2a.jpg
            kbl2a.jpg
            analogicznie więc możesz miec 2 lampy z przeciwmgłowym lub 2 bez przeciwmgłowego lub przeciwmgłowe po prawej lub po lewej - zależy jak sobie lamy założysz. Fabryka zakładała tak jak pisałem powyżej
            Europa miała to po lewej co doskonale widać w temacie kolegi z naszego forum - ma dobre zdjęcia łatwo zobaczyć
            Last edited by Lcfr; 19-12-2021, 12:09.
            Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
            Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Szukam w temacie od wczoraj, tzn od momentu jak wyszło na przeglądzie.
              Są wersje według instrukcji gdzie jest żarówka lub led.
              Auto jest dopuszczone warunkowo na 14 dni, szybka wysyłka z Chin to koszt 350zł.
              Najszybszym rozwiązaniem będzie zakup oryginalnej tylnej lampy.

Comment

Zamieszczone przez lcfr Zobacz posta
                możesz dokładniej wyjaśnić o co chodzi bo ja zupełnie nie rozumiem. Co to jest lampa fog?
                fog-mgła

Rear Fog Lamp

Comment

fog-mgła

Rear Fog Lamp
                  To ja rozumiem, tylko jako takiej specjalnej oddzielnej nie ma w X. Jest wkomponowana w całość lampy.
                  Po co chcesz kupować lampę? Nie masz ani w prawej ani lewej diody? Jak masz to tylko kwestia podłączenia jej instalacją pod przełącznik i luz

Comment

Nie ma diody w lampach usa

Comment

To ja rozumiem, tylko jako takiej specjalnej oddzielnej nie ma w X. Jest wkomponowana w całość lampy.
                      Po co chcesz kupować lampę? Nie masz ani w prawej ani lewej diody? Jak masz to tylko kwestia podłączenia jej instalacją pod przełącznik i luz

W mojej wersji wygląda tak, kupiłem lampę od wersji europejskiej.

267950109_948987829334788_2992591501344466739_n.jpg
                      267799933_966377037322122_378697333912837016_n.jpg
                      267706454_334203371860779_8945764450739228339_n.jpg

Szukam jeszcze przełącznika który wejdzie w wolne miejsce, aliexpres za długi czas oczekiwania.
                      Możliwe to tylko domysł że jest instalacja. może wymiana przełącznika pod kierownicą ?

267711656_606194853770417_7209502914123104163_n.jpg

Comment

Z tego co wiem instalacji niestety nie ma. Przełącznik załóż byle jaki nawet na luźnym kablu dla diagnosty a potem wepnij z alliexpres - są ładne i prawie jak oryginał -szkoda innymi szpecić wnętrze IMO.

Comment

Ja mam na zbyciu dwie sztuki z podświetleniem. Pasują w miejsce ale wystają może 0.5cm

Comment

A tak wyglądają te alliex. Nie są tylko podłączone - wtedy będą podświetlone.20211219_152717.jpg

Comment

Z tego co wiem instalacji niestety nie ma. Przełącznik załóż byle jaki nawet na luźnym kablu dla diagnosty a potem wepnij z alliexpres - są ładne i prawie jak oryginał -szkoda innymi szpecić wnętrze IMO.
                              https://pl.aliexpress.com/item/10050...5fcf5c0fA3jVao
                              Chyba to jest najlepsze rozwiązanie Dziękuje wszystkim za pomoc.
                              Troszkę zaśmieciłem swój temat konwersji, to też w pewnym sensie konwersja

Jeszcze jedna kwestia dotycząca montażu.
                              Warto zapoznać się z wymaganiami technicznymi i prawnymi dotyczącymi świateł przeciwmgielnych.
                              Jeśli trafi się upierdliwy diagnosta

http://www.eurodiagnosta.pl/articles...foog_rear.html
                              Last edited by tabazagt; 19-12-2021, 21:31.

Comment

Znalazłem taki filmik z konwersją w Polsce

Comment

Working...
                                X