Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujniki wykrywające światło oślepiające kierowcę (wewnętrzne lusterko fotochrom.)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujniki wykrywające światło oślepiające kierowcę (wewnętrzne lusterko fotochrom.)

Cześć koledzy,
    zaintrygowała mnie ostatnio jedna sprawa a mianowicie dlaczego w wew. lusterku wstecznym pod szybką lusterka są aż dwa czujniki światła?

Z ciekawości zrobiłem testy obu i wygląda na to że jeden z nich jest znacznie mniej wrażliwy na zmianę oświetlenia w stosunku do drugiego co skutkuje tym, że jedynie bardzo ostre światło skierowane osiowo w czujnik jest w stanie spowodować przyciemnienie lusterka. W przypadku drugiego czujnika już bardzo delikatne światło aktywuje przyciemnianie lusterka.

Czy taka charakterystyka pracy jest normalna? czy jeden faktycznie jest coś nie teges? Ktoś rozpoznawał temat?
    lusterko.jpg

Wygląda na to że ten mało wrażliwy to atrapa stosowana jako lampka sygnalizująca pracę lusterka w bardziej zaawansowanych modelach, a wewnątrz musi być kanał łączący, co w konsekwencji przy mocnym naświetleniu wzbudzi ten pierwszy... honda nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie ile jest w końcu tych czujników.

Przykładowe foto znalezione w sieci:
    lusterko.jpg

Czy ktoś może sprawdzić w wolnej chwili jak ma u siebie? wystarczy odrobina taśmy do zasłonięcia czujnika ew potwierdzić moje przypuszczenia?

Comment

Zamieszczone przez piterovo Zobacz posta
      Wygląda na to że ten mało wrażliwy to atrapa stosowana jako lampka sygnalizująca pracę lusterka w bardziej zaawansowanych modelach, a wewnątrz musi być kanał łączący, co w konsekwencji przy mocnym naświetleniu wzbudzi ten pierwszy... honda nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie ile jest w końcu tych czujników.

Przykładowe foto znalezione w sieci:
      [ATTACH=CONFIG]44504[/ATTACH]

Czy ktoś może sprawdzić w wolnej chwili jak ma u siebie? wystarczy odrobina taśmy do zasłonięcia czujnika ew potwierdzić moje przypuszczenia?
      ja taki mam i jak palcem zaślepie prawe okienko to lusterko sie rozjaśnia (w nocy). Lewe okienko to tylko dioda informujaca o dzialaniu "sciemniacza".

Jednak w przodu lusterka jest jeszcze jeden czujnik ale nie testowalem do czego jest potrzebny

gdzie moge odebrać flache?
      4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
      Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Czy to lewe okienko powinno swiecic na zielono?
        Było: Honda Civic VIII Sport, Honda Civic IX Tourer Sport, Honda Civic X Sedan Executive
        Obecnie: Hyundai Kona N

Comment

Zamieszczone przez kichanadeta Zobacz posta
          Czy to lewe okienko powinno swiecic na zielono?
          Z tego co mi wiadomo to tylko w wersjach z przyciskiem on/off. U mnie nic się nie świeci.
          A czy możesz sprawdzić czy u Ciebie również to lewe okienko nie reaguje na zmianę oświetlenia i nie ściemnia/rozjaśnia lusterka w nocy? Wystarczy zaślepić taśmą/palcem to prawe i poświecić latarką z komórki na to lewe. Lusterko nie powinno się ściemnić jeśli faktycznie jest to jedynie zaślepka a nie czujnik. Oczywiście cała operacja musi zostać wykonana po zmroku

Comment

Sprawdzilem. Zarowno lewe jak i prawe okienko reaguje na zmiany oswietlenia.
            Było: Honda Civic VIII Sport, Honda Civic IX Tourer Sport, Honda Civic X Sedan Executive

Comment

Hmmm wiec wynika z tego że u mnie jest coś nie tak ????
              W jaki sposob zaslepiałeś okienka? Czy nie zauważyleś rożnicy w czułości każdego z dwóch czujników? Bo u mnie ten po lewej reaguje tylko wtedy jak przystawię mu mocne światło z mega bliskiej odległości (~0,5 cm)

Comment

Ja przystawilem laterke z bardzo bliskiej odleglosci, test robilem w garazu podziemnym. Roznic w czulosci nie wylapalem. Test robiony na szybko po powrocie do domu z pracy, wiec nie bardzo mialem checi na testy (zmeczenie etc).
                Pozdrawiam

Comment

Jest różnica, tez zrobiłem test. Prawe okienko sciemnia szybko i przy słabszym oświetleniu. Lewe natomiast żeby ściemniło trzeba blisko przyłożyć latarkę, u mnie przy ok pół metra widać że się sciemnia.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
                  Moja Honda
                  https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Dzieki wszystkim za odp. Ano wlasnie malina84, czy uzywaleś prawdziwej latarki czy moze takiej jak jest w telefonie komorkowym? U mnie zeby to lewe cokolwiek ściemniło to musze przyświecić bardzo blisko, wrecz prawie przylozyc źródło światła do okienka z tym że ja uzywalem komorki czyli lichej latarki.
                    kichanadeta, czy moglbys w wolnej chwili powtorzyć test zeby potwierdzic nasze spostrzeżenia?

Comment

Working...
                    X