Cześć wszystkim. W sobotę odbieram Civica 1.5 i tak się zacząłem zastanawiać, czy jest taka opcja, żeby dołożyć czujnik temperatury oleju i np. przekleić oprogramowanie z Type-Ra, żeby była możliwość wyświetlenia sobie tych danych?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Temperatura oleju. Czujnik temp. oleju. Możliwość montażu.
Collapse
X
-
Type-R X też nie ma czujnika temp. oleju, jedyna opcja to chyba czujnik i dodatkowy zegar, chyba ze jest jakaś możliwość podłączenia tego czujnika do komputera w samochodzie i wtedy może by się udało na ekranie connecta wyświetlać to z aplikacji Torque.
-
Wycofali czujnik temperatury oleju w Type-R?! Dziwne kroki robi Honda, dziwne... Ale jest w poprzednim, a poprzedni jest w posiadaniu mojego Taty więc może znalazłby się jakiś magikwłaśnie wolałbym to podpiąć pod kompa niż dokładać zegar.
Comment
-
Witam ponownie, odnalazłem oto coś takiego. Ogłoszenie dot. wskaźnika, który akurat nie podaje temperatury oleju, wiem już jednak, że taki, który by podawał Sprzedający ma także w swojej ofercie (nota bene wskaźnik będzie w stanie podawać jeszcze 2 inne parametry - szczegóły wyjaśniam w korespondencji). Co ciekawe, ów urządzenie podpina się wyłącznie przez port ODB, więc odchodzą ewentualne koszty zlecenia montażu. Niestety cena wydaje się dość zaporowa. Piszę jednak o tym, bo być może jakiś zakup grupowy mógłby tę cenę znacząco obniżyć.
Dla chętnych podaję link:
pozdrawiam,
PrzeZar
Comment
-
To nie lepiej kupić jakiś zwykły skaner obd2 coś w rodzaju elm327 z bluetooth-em i na jakiejś aplikacji z telefonu monitorować ten parametr ? A tak w ogóle to fizycznie X ma ten czujnik ?
Comment
-
Temperatura oleju. Czujnik temp. oleju. Możliwość montażu.
Dokładnie, to jest naciąganie ludzi. Kupujesz OBD2 podpinasz do connecta plus torque i masz to samo i dużo więcej.
IMG_8213.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
-
Kolega malina84 mówił, że komputer tę temp jakoś sobie wylicza. Mnie w serwisie powiedzieli, że info o temp oleju mogą odczytać łącząc się z autem poprzez złącze diagnostyczne (nie mówili, czy to odczyt z jakiegoś ukrytego czujnika, czy tylko estymacja temeperatury)
Comment
-
Jak nie ma fizycznego czujnika, tylko jakaś estymacja, to moim zdaniem jest to przestrzelony pomysł, nie ma co sobie zawracać tym głowy.. Nie wiem na jakiej podstawie-jakich danych można wyestymować temperaturę, jakieś to dziwneNajpierw może podłącz jakiś skaner podczas pracy silnika i w ogóle sprawdź czy jest tam taki parametr.. może to jest temperatura płynu chłodzącego a nie oleju.. ktoś to już sprawdzał w X ?
Comment
-
Temperatura płynu chłodzącego jest jak najbardziej do uzyskania, temperaturę oleju nie, chyba że przez HDS, ale to nie jest rozwiązanie. Chyba że komuś się udało przez Torque uzyskać temperaturę oleju to proszę się podzielić jak .
Comment
-
Zamieszczone przez MatiK Zobacz postaWycofali czujnik temperatury oleju w Type-R?! Dziwne kroki robi Honda, dziwne... Ale jest w poprzednim, a poprzedni jest w posiadaniu mojego Taty więc może znalazłby się jakiś magikwłaśnie wolałbym to podpiąć pod kompa niż dokładać zegar.
Comment
-
Temat na forum umarł, ale czujnik i wskaźnik w końcu zamontowałem. Niestety jedyną możliwością był montaż w dodatkowej podkładce pod filtr oleju, ale działa
IMG-6122.jpg
Comment
-
Witaj w klubieJakie temperatury zaobserwowałeś?
Comment
-
Oj Malina Malina, o naszych wskaźnikach dyskutowaliśmy już w swoich tematach
Tutaj wrzuciłem, bo odkopałem temat przeglądając swój profil, dla kogoś kto być może się zainteresuje, ale nie zajrzy do żadnego z tematów o naszych autach
Jeśli jednak chodzi o obserwacje to nadal uważam, że położenie czujnika powoduje minimalne przekłamanie i wskazanie 78 stopni można uznać za 80 i olej gotowy do pracy na wyższych obrotach
Generalnie na trasie 84-86 stopni, po nagłym wjechaniu w jakiś korek chwilowo skacze do 92-94, ale po ruszeniu znowu spada do wcześniejszych wartości. Temperatury oleju zapewne zależą też od tego jaki ten olej jest lany, ja leję Millers 0W30.
Comment
Comment