Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Powiadomienie o awarii świateł?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Powiadomienie o awarii świateł?

Hej,

Czy ktoś z Was miał takie coś na wyświetlaczu?

IMG-20180609-WA0000.jpg

W ciągu roku posiadania auta pojawiło mi się to 2-3 razy, dziś był trzeci raz.
    Pojawia się znienacka jak sraczka i równie szybko znika - wystarczy auto wyłączyć i znowu włączyć.

Coś wiecie na ten temat?

ja miałem raz do tej pory i też nie mam pojęcia co mogło być przyczyną

Comment

Posiadam 3 miesiace auto i miałem taki przypadek jeden raz.
      Jakieś 3 tygodnie temu.
      Też nie mam pojęcia co było przyczyną. Światła działały dobrze, wyszedłem z samochodu i kolega zmieniał światła.
      Last edited by Unthinkable; 09-06-2018, 19:18.

Comment

Mam swoją Hankę od stycznia i rzeczywiście raz mi się przydarzyło. Po ponownym uruchomieniu zgasło i do dzisiaj cisza. Pamiętam, że wyświetliło się tuż po wyjeździe z myjki ciśnieniowej więc może.....

Comment

Mam od roku swoje auto i mi pojawiło się raz w pierwszym miesiącu użytkowania przy dłuższej trasie. Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka zniknęła. Może to jakiś błąd od owadów czy innego brudu...?

Comment

Zamieszczone przez kajojek Zobacz posta
            Mam od roku swoje auto i mi pojawiło się raz w pierwszym miesiącu użytkowania przy dłuższej trasie. Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka zniknęła. Może to jakiś błąd od owadów czy innego brudu...?
            Jesli dobrze pamietam to w instrukcji jest napisane, ze jak sie zabrudzi jakis czujnik czy kamera to przestają działać światła automatyczne, tez wydaje mi sie ze to byla przyczyna.
            www.simple-events.pl

Comment

No ok, ale to wyłączenie i włączenie auta sprawia, że nagle ten czujnik się magicznie przeczyszcza?

Dosłownie to sprawia, że powiadomienie o tej awarii znika.

Comment

Na pewno jest jakas tolerancja błędu, przy jakiejś tam ograniczonej ilości światła docierającej do czujnika/kamery w pewnym momencie wywala błąd. Np sprawność brudnego czujnika wynosi oko 60% ale w pewnym momencie, jakoś tak padnie cień, czy cos zasłoni ten czujnik na chwilę i spadnie do np. 30% co skutkuje wywaleniem błędu. Jak tylko wyjedziesz z tego cienia sprawność znów wraca do 60% ale błąd zostaje. Ja tak mialem w jakimś aucie z czujnikiem rezerwy benzyny - jak wyjeżdżałem pod górę dużą, a nie bylo paliwa poniżej połowy baku, zapalało mi rezerwę i caly czas się świeciła, nawet jak już jechałem po płaskim terenie. Dopiero jak zgasiłem i odpaliłem silnik z powrotem, rezerwa znikała.
                To takie moje gdybanie bardziej, wydaje mi się, że w instrukcji byla jakas informacja o tym, ze czujniki/kamera (czyli głównej przednia szyba) muszą być czyste by auto światła działały - poszukaj tam, moze jest cos więcej napisane. Mi nigdy taki komunikat nie wyskoczył więc, jedynie co to głośno się zastanwiam.
                www.simple-events.pl

Comment

U mnie również pojawiło się to kilkukrotnie. Przy pierwszym razie zapaliło się to podczas gwałtownego przyspieszenia na trochę nierównej nawierzchni...skrzyżowanie z torami tramwajowymi, kostka i jazda w łuku. Drugi i trzeci raz zapaliło się ot tak w czasie jednostajnej spokojnej jazdy.
                  Nie ma to raczej związku z brudnymi czujnikami bo akurat rzadko mi się zdarza jeździć brudnym autem. Również nie padało wtedy ani nie wyjeżdżałem z myjni. Myślę, że po prostu system łapie jakiś nieokreślony błąd od naszpikowanego czujnikami i elektroniką całego układu Hanii.
                  Moja Hania
                  http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Ja również to miałem parę razy na 18 tys przebiegu. Po ponownym rozruchu błędu już nie było. Ostatnio wczoraj właśnie jadąc w nocy na esce. Ot taka pierdoła i tyle.

Comment

U mnie sytuacja wystąpiła 2 razy. Faktycznie jest napisane w instrukcji, że to błąd świateł automatycznych. Nie pamiętam dokładnie, ale było w niej też chyba napisane, że w podobnej sytuacji należy wyłączyć funkcję świateł automatycznych po czym znów ja włączyć. Zabiera to łącznie 1min.

Comment

Working...
                      X