Kabel do kamery musiałem przeciągać nie chciałem kamery bezprzewodowej bo na kablu mam pewność że nie będzie zakłóceń. Nie wiem czy orygnilanie kamera jest na kablu czy bezprzewodowa ale raczej stawiam na kabel. Radio od chińczyków w zestawie ma cały pakiet kabli przejściówek oraz can decoder. Jak to wygląda przy oryginalnym radiu ciężko mi powiedzieć ale na pewno nie będziesz miał na ekranie całej obsługi klimatyzacji nawiewu itd bo w comfort jest inny panel sterowania klimą i nawiewami. Myślę że radio navi kamere cofania jesteś w stanie ogarnąć pod warunkiem że faktycznie nie jest to jakoś kodowane. Jak będę w domu mogę Ci wrzuć fotkę tyłu oryginalnego radia z wersji comfort.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Montaż kamery cofania.
Collapse
X
-
Z gwarancją to nikt nie pomoże bo wiesz jak jest... jeden serwis się przyczepi inny nie zwróci uwagi. Wszystko zależy od ludzi.
Obiecane zdjecia:
Wtyczki z chinczyka to akurat nie jest wyznacznik bo radio ma swoje gniazda i cała masę róznych złaczek i przejsciówek... można nawet podlaczyc druga kamere przednia i jest apka ktora odpowiada za rejstrator jazdy i wiele innych.Last edited by szuwar1978; 18-10-2018, 15:00.
Comment
-
Właśnie, montaż kamery cofania jest tematem, który chce rozwiązać.
1. Mam pytanie do szuwar1978, czy zakup chińskiej stacji jest opłacalny? Chodzi mi o jakość wykonania, działanie tego Androida, czy będzie ścinać itp?
Takie stacje jaką Ty zamontowałeś są dostępne z Chin za taką cenę jak podałeś, kupując przez jakiś sklep audio udzielający gwarancji 24m-ce, cena jest 2 razy taka.
2. Niektóre ASO udzieliły mi informacji, że Alpine bierze się za konstrukcję odpowiedniej stacji do Civica, co o tym myślicie, sci-fi? Poczekać? (niekoniecznie na ALpine, wysłałem zapytania do innych firm oferujących sprzęt audio m.in Kenwood).
3. Z informacji jakie uzyskałem od dealerów Hondy z USA wynika, że fabryczne radio z wersji Comfort obsługuje kamerę cofania. Ba, w Stanach sprzedawane są wyłącznie Civic'i z kamerą cofania, oni nie znają tematu, że Civic może nie mieć kamery cofania. Dostałem filmik z prezentacji takiego Civica w wersji wyposażenia Comfort potwierdzający, że kamera w radiu z pokrętłami działa. Następnie de facto sam potwierdziłem to, przechodząc do ukrytego menu fabrycznego radia, jest tam opcja Rear view Camera. Posiada oznaczenie NG (czyli prawdopodobnie kamera nie podłączona/niewykryta).
Chciałem namówić kilka ASO na montaż zestawu kamery cofania z katalogu akcesoriów Hondy (coś ponad 2k) do OE radia, wymagałby on tylko modyfikacji kostki pinowej. Na razie bez odbioru, ASO raczej nie chce podjąć takiego "hardkorowego ryzyka" modyfikacji kostki xD
4. Poznałem także cenę oryginalnej stacji multimedialnej bez kamery cofania, z wyświetlaczem LG, około 15k z montażem. (bez negocjacji xD)
I najlepszy był jeszcze dopisek pod wyceną. "Nie jestem pewny czy ta stacja będzie pasowała przewodów elektrycznych w Pańskim samochodzie". O.O
OE stacja, 15k, nie wie czy będzie pasowała xD
Czy ktoś jeszcze rozwiązał ten temat, bądź ma jakieś porady/sugestie?
Comment
-
Też dzwonilem po róznych ASO i wszedzie słyszalem że do comforta nie ma ma mozliwosci podlaczenia kamery. Dlatego zdecydowałem sie na wersje chinską i działa rewelacyjnie. Płynnos super... automapa uruchamia sie błyskawicznie i od razy łapie sygnał tak samo mapy googla i inne... do tego pelne wsparcie sklepu play i darmowe aktualizacje. Samo radio dostało drugie życie dzwiek jest rewelacyjny. Przy uruchomienu mamy piekne logo Hondy i uruchamia się również błyskawicznie. Za ta cene dla mnie rewelacja. Ja osobiscie polecam. Jak bede mial chwilke nagram krotki filmik i wrzuce jak to działa.
Comment
-
Dzięki. A co byś mi polecił, zakup z Chin (jest gwarancja? bo zdaje mi się, że chyba nie) czy z PL dwa razy droższy (z gwarancją).
Montaż w ASO da radę? Nie będą robili problemów? Że gwarancja na elektrykę może być nie ważna itp?
Bo znam przypadek, że facet kupił OE stacje multimedialną z kamerą pochodzącą z demontażu rozbitka i dostał odpowiedź w ASO "Owszem możemy to Panu zamontować, ale utraci Pan gwarancję na elektrykę itp." xD
A co jak co, gwarancja ważniejsza ponad wszystko.
PS. czy z tyłu OE radia na zdjęciu które wrzuciłeś faktycznie nie ma wejścia na kamerę?
Przesyłam zdjęcia z ukrytego menu OE radia, które pozwalają mi wciąż twierdzić, że podpięcie kamery do OE radia jest możliwe.IMG_20181024_122016_1.jpgIMG_20181024_122010_1.jpgLast edited by StayIntheKnow; 27-10-2018, 18:28.
Comment
-
Ja kupiłem w Chinach i gwarancja jest.... chinska. Teraz bez problemu można odeslac do Chin. Sprzedawcy chinscy naprawde dbaja o klienta. Co do gwarancji to ja to mam za przeproszeniem gdzies... ASO to tragedia i tak wszystkich odsylaja z kwitkiem jak się coś dzieje a serwis... zapraszaja mnie na kawe a ja nawet nie mam pewnosci czy zrobili to za co place... niestety takie realie w tym pieknym kraju. Ja serwisuje auto sam bądz poza ASO ale to mój wybór i nikogo na nic nie namawiam. Generalnie jak dla Ciebie gwarancja najwazniejsza to raczej temat odpada bo juz wiesz jak podejdzie do tego ASO.Last edited by szuwar1978; 27-10-2018, 18:37.
Comment
-
Zamieszczone przez StayIntheKnow Zobacz postaTak z ciekawości, wrzucam foto na potwierdzenie tego, że takie samo radio w US ma możliwości odtwarzania obrazu z kamery cofania (a w EU nie ma >.<), może ktoś odpowiednio wykształcony na tym forum odkryje w końcu, jak podłączyć kamerę cofania do tego radia <3
Kupując mojego komforta sprzedawca zarzekał się, że nie ma szans domontować nawigacji do tego modelu ponieważ rodzielczość wyświetlacza jest kiepska. W sumie patrząc na jakość obrazu na tym radiu byłem w stanie w to uwierzyć.
Do czasu jednak kiedy pierwszy raz uruchomiłem Civa i mym oczom ukazał się całkiem ładny i ostry znaczek Hondy właśnie na tym wyświetlaczu z radia.
Ok, zaprogramowana grafika nie zawsze idzie w parze z grafiką wyświetlaną w czasie rzeczywistym, ale parametry dobre musi mieć ten wyświetlacz. Przecież nie odpalimy takiej grafiki na Nokii 3310.
Moim zdaniem jest to typowe działanie, żeby napalić się na Auto, ale obrzydzić tańsze wersje wyposażeniowe.
Tak więc skoro kamera da rade, to i navi powinno sobie poradzić.
Pytanie tylko czy ten wyświetlacz z HRV z USA to ten sam co w Civ EU.
Pytanie drugie jak wygląda fizyczna możliwość podłączenia takiej kamery.
Pytanie trzecie czy da rade to zrobić nie tracąc gwary, bo w ASO pewnie młotki nie będą mieć pojęcia jak to zrobić nawet jeśli to wykonalne.
EDIT
Część wątpliwośći już była omówiona, sorry nie doczytalem wcześniejszych wątków.Last edited by rob6; 07-11-2018, 09:05.
Comment
Comment