Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czas łapania fix'a GPS (prośba o testy)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czas łapania fix'a GPS (prośba o testy)

Witam !

Wydaje mi się, że z moim GPS-em jest coś nie tak. Często za długo twa ustalanie pozycji (łapanie fix-a).
    Czasem (rzadko) jest to kilka minut, czasem (najczęściej) 15 a raz nawet czekałem (jechałem) ponad pół godziny zanim załapał.
    Jestem już umówiony w serwisie na sprawdzenie ale chciałbym przed wizytą mieć jakiś punkt odniesienia.

Miałbym prośbę o małe pomiary. Ile u Was to trwa?

Sprawdzić to można na 2 sposoby (nie licząc menu serwisowego):
    1) kiedy znika na nawigacji napis informacyjny o ustalaniu pozycji i mapa dobrze pokazuje gdzie się jest
    2) będąc na mapie klikamy wstecz i wtedy po lewej jest wskaźnik poziomu sygnału GPS - za dobry uznaję minimum 3 kreski z 5

pozdrawiam
    Last edited by Kurian; 28-06-2017, 09:08.

Powiem tak, pare minut to jest definitywnie za długo I wskazywałoby na jakiś problem.

Wg moich obserwacji wynika, że zajmuje pomiędzy 10-20 sekund, zanim złapie mi fixa I ustali dokładnie, gdzie jesteśmy.
    Czas ten zaobserwowany w następujących warunkach: Wyjeżdzam z włączoną mapą na ekranie z podziemnego parkingu I obserwuję, kiedy na ekranie ustali nasza pozycję.
    Mówię o niesprzyjających warunkach, bo w tym czasie stoimy przed bramą wyjazdową na osiedle, pomiędzy dwoma blokami (większość nieba zasłonięta).

Comment

Dostałem info, że mam jechać do serwisu i zainstalują nowszego Andka i zacznie łapać normalnie. Jakieś doświadczenia? Info co robili i mówili w ASO?

Comment

Zamieszczone przez damianX Zobacz posta
        Dostałem info, że mam jechać do serwisu i zainstalują nowszego Andka i zacznie łapać normalnie. Jakieś doświadczenia? Info co robili i mówili w ASO?
        no to chyba pierwsze ASO, które taki temat podejmuje bo ja już się pytałem w 2 miejscach i nie dostałem konkretnej odpowiedzi....zawsze na zasadzie, że w IX było podobnie itd...
        Moja Hania
        http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Jak już będziesz po daj znać jaką wersje wgrali - ciekawe czy będzie to jakaś istotna zmiana ... (oby nie połatali tej dziury przez którą się dało dostać bo będzie trzeba na nowo szukać drogi do wgrywania aplikacji)
          Last edited by Kurian; 21-02-2018, 10:20.

Comment

Mam okazję od czasu do czasu jeździć Civic 10 z nawi. Wiec mogę się wypowiedzieć, że łapie prawie natychmiast. Po odpaleniu silnika i wejściu w nawi zazwyczaj wie gdzie jestem. Ale zdarzyło się kilka razy na autostradzie że zgubiła zasięg i błądziła gdzieś w okolicy mojej lokalizacji, ale czasem uciekała na kilkaset metrów od mojej obecnej lokalizacji.
            Nigdy taka sytuacja nie przytrafiła się w mieście (przy mniejszych prędkościach) ale trochę to jest martwiące. Bo niby autostrada to prosta sprawa - ale zjazd może przegapić, bo nie wie gdzie się znajduje.

Comment

Mi łapie też od razu, nigdy się jeszcze nie zgubiła, poza sytuacjami oczywistymi typu tunel, ale po wyjeździe z niego od razu koryguje.

Comment

W IX był taki problem swego czasu. Pomagał restart connecta.
                Sunday Driver

Comment

Zauważyłem, że potrafi się zgubić nawet jeśli ma full zasię - wszystkie kreski.

Comment

To widzę, że nie tylko ja mam problemy. Mi akurat nigdy nie gubiło ale z łapaniem bywa różnie...

Comment

Working...
                    X