Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Światła/żarówki w X-gen - kompendium.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Akumulatorem bym się nie przejmował - jest większy z uwagi na start/stop i powinien dać radę.
    A swoją drogą czy ktoś wie jaki pobór mocy mają te lampy LEDowe ?

Comment

Może kolega @Lukas coś wygrzebie w temacie mocy ledów.
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
        Może kolega @Lukas coś wygrzebie w temacie mocy ledów.
        Niestety, nie jest to możliwe do znalezienia w materiałach Hondy.
        W IX-genie moduł świateł mijania LED miał 12V/26W: https://www.civicforum.pl/showthread...353#post317353

BTW. Gdyby ktoś chciał wymieniać normalne lampy halogenowe na full-LED to DEPO właśnie wypuściło zestaw P&P dla X-gena: https://www.uniquestyleracings.com/i...roduct_id=1116
        Last edited by Lukas; 22-09-2017, 21:21.

Comment

Wiem, mam tak samo, ale chodzi mi o to czy jak ręcznie zmienisz na ledy dzienne to też jest tak jak opisujesz?
          Przy przełączeniu na dzienne Ledy tylne światła tez sie zapalają zanim odpalę auto.
          Takie rozwiązanie oszczędza wyłącznie główne przednie Ledy.

Comment

Zadam może śmieszne pytanie, ale sam już nie potrafię sobie z tym poradzic. Otóż nadal nie mogę dojść do tego jak aktywować funkcje automatycznego przestawiania świateł mijania na drogowe i na odwrót.
            Proszę o porady [emoji3]

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Comment

Przestawiasz dzwigienkę na auto i tyle.
              Moja Honda

Comment

Przestawiasz dzwigienkę na auto i tyle.
                To aż takie proste? Generalnie mam dźwignię ustawioną w tej pozycji cały czas. Twierdzisz zatem, że jadąc nocą światła same mi się przestawia na drogowe? Jechałem ostatnio nocą i nic takiego nie nastąpiło. Czy muszą być spełnione jakieś określone warunki?

Comment

Musi być dość ciemno brak lamp przy drodze, brak pojazdów przed Tobą i nadjeżdżających z przeciwka. U mnie to działa i nawet czasami wydaje mi się że włącza się zbyt szybko.

Comment

Jak będziesz jechał nocą zobacz czy zapali Ci się na zegarach lampka automatycznych świateł, jeśli nie to przekręć na normalne światła i znowu na auto.
                    Moja Honda

Comment

Dzięki za odpowiedzi, ale póki co to niewiele wniosło do mojej sprawy. Starałem się zastosować do Waszych sugestii i jak na razie d...pa . Powiem jeszcze raz szczegółowo jak to wygląda u mnie.
                      W trakcie odbioru auta sprzedawca dokonał instruktażu obsługi wybranych funkcji auta, w tym automatycznych świateł drogowych/mijania. Uczulił mnie, abym dźwignię trzymał w ustawieniu "auto", bo wówczas działa czujnik zmierzchu (przełączanie ledów do jady dziennej na światła mijania) oraz funkcja automatycznego przełączania świateł mijania na drogowe, przy czym aby tę drugą funkcję aktywować powinienem wychylić dźwignię kierunkowskazów już ustawionej w pozycji "auto" w stronę szyby, czyli tak jakbym chciał włączyć światła drogowe. Robiłem tak, ale włączałem w ten sposób od razu światła drogowe i za nic nie chciało to się zmienić automatycznie na mijania w momencie, gdy na horyzoncie pojawiało się auto jadące znad przeciwka. W końcu zestresowany przestałem to testować, aby nie denerwować innych użytkowników.

Kolejna rzecz jaką zauważyłem, a później o niej przeczytałem w instrukcji, to fakt, iż po uruchomieniu silnika, obok tradycyjnej zielonej ikony świateł (górny prawy róg wyświetlacza) pojawia się zielona ikona świateł z literą A pośrodku. I powiem szczerze, że pogubiłem się już. W instrukcji jest napisane, że to automatyczne światła drogowe (chyba???), ale w żaden sposób nie działa to jak to opisywaliście. Nawet dezaktywowałem tę funkcję oraz aktywowałem ponownie, ale bez żadnego efektu. Na początku to myślałem, że ta ikona z literą A to po prostu komunikat informujący mnie o zmianie świateł dziennych na mijania.
                      Kurcze, może któryś z Kolegów, Koleżanek opisze tę procedurę, bo podejrzewam, że to pewnie proste jak budowa cepa, a mnie najwidoczniej dręczy niż intelektualny od dłuższego czasu

Comment

Jeżeli masz ustawione przełączanie świateł na "auto" i zrobi się ciemno to obok zielonej kontroli świateł pojawi się druga z zielona z literką A i wtedy działa automatyczne przełączanie świateł z mijania na drogowe. Jeśli świeci się zielona kontrolka A i pociągniesz dźwignie kierunkowskazów do siebie "mignięcie drogowymi" wtedy wyłączasz automatyczną zmianę świateł na drogowe.
                        Last edited by aleks74; 26-10-2017, 10:07.

Comment

Już prawie, prawie chwytam

"Jeżeli masz ustawione przełączanie świateł na "auto" i zrobi się ciemno to obok zielonej kontroli świateł pojawi się druga z zielona z literką A i wtedy działa automatyczne przełączanie świateł z mijania na drogowe" - rozumiem, że ta nastawa to pierwszy krok w kierunku uruchomienia automatycznych świateł drogowych i jeżeli nic innego nie robię to nadal ta opcja nie jest ostatecznie aktywowana, tak? (prawie jak z adaptacyjnym tempomatem, aby go uruchomić, trzeba najpierw nacisnąć przycisk "main" ma kierownicy po prawej stronie, tak/)

"Jeśli świeci się zielona kontrolka A i pociągniesz dźwignie kierunkowskazów do siebie "mignięcie drogowymi" wtedy włączasz automatyczną zmianę świateł na drogowe." - rozumiem, że to jest ta ostateczna czynność powodująca aktywowanie automatycznych świateł drogowych, tak? Jeżeli zaś chcę je dezaktywować, to powinienem raz jeszcze "mrugnąć" światłami drogowymi, czy jak?

Comment

Jeśli tylko świeci się zielona kontrolka A obok kontroli świateł mijania to znaczy że opcja automatycznej zmiany świateł jest aktywna i nic nie musisz już robić. Jeśli tylko automaty wykryje że jest na tyle ciemno i nie ma inny samochodów automatycznie przełączy światła. Pociągnięcie dźwigni powoduje wyłączenie tego automatu (poprawiłem już post powyżej - auto korekta zadziałała).

Comment

Zamieszczone przez aleks74 Zobacz posta
                              Jeśli tylko świeci się zielona kontrolka A obok kontroli świateł mijania to znaczy że opcja automatycznej zmiany świateł jest aktywna i nic nie musisz już robić. Jeśli tylko automaty wykryje że jest na tyle ciemno i nie ma inny samochodów automatycznie przełączy światła. Pociągnięcie dźwigni powoduje wyłączenie tego automatu (poprawiłem już post powyżej - auto korekta zadziałała).
                              Dzięki. Przetestuje zatem taka konfiguracje.

Comment

A nie masz przypadkiem na przedniej szybie zamontowanego rejestratora (kamerki co nagrywa to co sie dzieje na drodze). U mnie w crv iv gen jak mam na szybie przedniej rejestrator to przy zapalonej kontrolce A swiatla nie przelaczaja sie, jak zdemontuje rejestrator wszystko wraca do normy.

Comment

Working...
                                X