Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Metaliczne stuknięcia w zawieszeniu.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Metaliczne stuknięcia w zawieszeniu.

Cześć, mam problem ze stukaniem w zawieszeniu a mianowicie.
    Od jakichś 4-5 dni słyszę najczesciej pojedyncze metaliczne stuknięcie przy prostowaniu koł po skręcie ,wjechaniu na niemerówność, zdarzyło się również ,że stuknęło przy hamowaniu oraz przyspieszaniu przy jeździe na wprost, a także przy jeździe po kostce (chodnikowej gładkiej) również przy jeździe na wprost, wtedy był to rekord gdyż było 5-6 stuknięć z rzędu. Wydaje się że jest to z przodu od strony kierowcy, ale wiadomo może się nieść.
    Wydaje mi się, że im wolniej jadę tym dźwięk jest cichszy oraz trudniejszy do "wywołania" a na postoju kręcąc kierownica niemożliwy do osiągnięcia.
    Byłem u mechanika przejechał się że mną, też slyszał. Auto zostało podniesione posprawdzane luzy, nic nie znalazł po za lekkim luzem drążka kierowniczego z tym , że nie z tej strony, się takiego dźwięku nie wydał.
    Następnie trafiło na kanał, trzeslismy budą i nic, kręciłem kierownica prawo lewo i ten dźwięk się nie wydobył. Mechanik mówi, że stuka w maglu, ale tak jest od kiedy kupiłem auto, to są ciche stłumione stuki nie taki jak opisuje i na załączych filmiach.
    Ktoś ma jakiś pomysł?

Poprosiłem kogoś aby poruszał kierownica a ja posłucham. Przy dynamicznych małych ruchach słychać metaliczne stukanie z obu stron auta. Dodałje 3ci film.

Comment

na początku myślałem, że może sprężyna ( po opisie) ale po ostatnim filmiku to magiel najbardziej prawdopodobny
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Też mi się tak niestety wydaje, będę się umawiał do specjalisty od przekładni, niech zdiagnozuje ja 100%.

Comment

Magiel magiel, lekko stuka, ale to podobno częste w tym modelu.
          Udało mi się namierzyć źródło tego metalicznego uderzenia. Pomogły mi sugestie 2 mechaników. Jeden się ze mną przejechał i powiedział ,że to tak jakby "niezawieszeniowy " dźwięk.
          Ja od początku nie mogłem się przekonać czy to słychać z przodu czy z tyłu, bardziej obstawiając przód, bo działo się to już przy najeździe przednimi kołami na nierownosc oraz skręcie.
          Drugi mechanik też kręcił nosem, że to może nie być zawieszenie i widziałem, że też nie jest pewien czy to z przodu. Zasugerował drzwi. Przetrwaliśmy drzwi i nic.
          Później nagle mnie olśniło.
          Jakiś czas temu były zdejmowane drzwi i naprawiana wiązka, drzwi średnio się domykały. Poluzowalem śruby w uchwycie, tym na słupku,na który nachodzą i nastała bloga cisza.
          Przy skręcaniu i najeździe na nierówność, całe nadwozie "chodziło" a uchwyt prężył wydając taki głośny metalowy dźwięk.
          Zagadka rozwiązana, ale łatwo nie było.
          Last edited by broslovsky; 11-06-2025, 17:26.

Comment

Working...
          X