Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne wibracje po regeneracji maglownicy, ratunku...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne wibracje po regeneracji maglownicy, ratunku...

Cześć,
    Pół roku temu zaczęły się stuki w przekładni kierowniczej. Nie będąc w 100 proc. pewnym zacząłem od wymiany końcówek drążków, po tym była ustawiona zbieżność.
    To jednak nie pomogło, więc po paru tygodniach umówiłem się na dalsze szukanie u mechanika- no i skończyło się na regeneracji przekładni. Od razu gdy odebrałem samochód wydawało mi się, że gdzieś w układzie kierowniczym jest luz, ale zwaliłem to na kark mojego przewrażliwienia na punkcie luzów i stuków. Ustawiłem ponownie zbieżność.
    Jednak parę tygodni później, jadąc drogą ekspresową okazało się że miałem rację. Przy prędkości około 100 km/h i powyżej, kierownica strasznie wibrowała. Było to na tyle mocne, że całą 300 km trasę przejechałem wlokąc się 90 km/h.
    Po dotarciu na miejsce udałem się na szarpaki oraz wyważyć koła. Luzów nie znaleziono, jedno z kół niby nie doważone było, ale po wyważeniu sytuacja poprawiła się tylko odrobinę.
    Zamieniłem więc koła na osiach tylnej i przedniej (+ ponowne wyważenie). Brak poprawy. Wymieniłem więc koła ( całe koła, nie opony) na zimowe. Na tym zestawie pół roku wcześniej poruszałem się z prędkościami autostradowymi. Wtedy było ok. Teraz nie jest. Wykluczyłem więc wszystko co związane z kołami. Tarcze również wykluczam. Bicie, owszem, zdarza się podczas hamowania, ale nie jest to bicie od tarcz, nie zdarza się zawsze, i uwydatnia się przede wszystkim przy wyższych prędkościach.
    Ponowna wizyta u mechanika- wymiana jednej z 3 poduszek silnika. Brak poprawy. Ponowna wizyta na szarpakach. Brak luzów.
    Dodam, że to pisałem na początku o wyczuwalnym luzie się potwierdza. W czasie jazdy po równej nawierzchni, zwłaszcza w łukach, czuję nieraz delikatne szarpnięcie na kierownicy. Coś jakby któreś z kół próbowało uciec na bok.
    Po tych wszystkich zabiegach, pozostaje chyba jedynie reklamować u pana który regenerował przekładnie? Co sądzicie? Zdarzyło się komuś z Was coś podobnego? W którym miejscu może być problem?

Pozdrawiam

Ech...te przekładnie :-)
    Wymieniałeś amortyzatory? U mnie jak się skończyły to nosiło auto i przy większych prędkościach i przy przyspieszaniu czuć było na kierownicy drgania. Na stacji diagnostycznej wszystko było ekstra :-P

Comment

Głównie tuleje wahaczy sprawdzić

Comment

Ewentualnie przeguby wewnętrzne trzeba rozebrać i sprawdzić pod kontem wżerów.

Comment

Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
          Ech...te przekładnie :-)
          Wymieniałeś amortyzatory? U mnie jak się skończyły to nosiło auto i przy większych prędkościach i przy przyspieszaniu czuć było na kierownicy drgania. Na stacji diagnostycznej wszystko było ekstra :-P
          W świetle tego co napisałeś o swoich może to słaby argument, ale na badaniu miałem po 90-92 procent. Poza tym podkreślam, że problemy zaczęły się dokładnie po regeneracji przekładni oraz że wyczuwam luz w układzie kierowniczym. Swoją drogą jakieś skomplikowane te przekładnie że nie wszędzie się chcą podjąć ich regeneracji ?

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
          Głównie tuleje wahaczy sprawdzić
          Myślisz, że mogłoby nie wyjść na 2x szarpakach i 1x u mechanika?

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
          Ewentualnie przeguby wewnętrzne trzeba rozebrać i sprawdzić pod kontem wżerów.
          Które dokładnie przeguby masz na myśli?

Comment

Zamieszczone przez vivon Zobacz posta
            Które dokładnie przeguby masz na myśli?
            Przepraszam, zapomniałem dodać, że wewnętrzne.

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
              Przepraszam, zapomniałem dodać, że wewnętrzne.
              Niepotrzebny sarkazm, nie każdy jest mechanikiem. Jak Twoim zdaniem przegub ZEWNĘTRZNY powoduje luz w układzie KIEROWNICZYM ?

Comment

Garść nowych obserwacji gdyby ktoś jednak się chciał zainteresować tematem:
                Drgania nie ustają przy rozłączeniu napędu.
                Drgania nie ustają gdy wyłączę silnik.

Drgania prawdopodobnie zmniejszają się gdy auto jest dociążone ( facet 100kg na prawym fotelu ).

Comment

A może powinieneś zacząć od tego jak mechanik krok po kroku demontował i montował maglownicę, może coś źle złożył, coś nie dokręcił. Nigdy nie demontowałem maglownicy, tylko wymieniałem w niej tuleję ślizgową a to nie wymagało demontażu maglownicy. Może to jednak wina mechanika.

Comment

Mnie się wydaje, że przy regeneracji magla nie wiele można spierniczyć. Ja też "woziłem " się z maglem, ale prawie na 100% ktoś chciał zrobić ze mnie kretyna.
                    Masz gwarancję. Masz wątpliwości. Jedź i reklamuj.

Comment

Witajcie ponownie. Jestem po wizycie w kolejnym serwisie i... wyniki są dla mnie szokujące z lekka. Otóż założono mi koła od innej Hondy i problem ustąpił. Wg mechanika- przyczyną są opony. Teoretycznie problem rozwiązany. W praktyce- jak pisałem wyżej. Jeszcze nie dawno na tych samych kołach jeździłem i było ok. Gdyby problem dotyczył jednego kompletu byłbym skłonny uwierzyć w jakąkolwiek losową przyczynę. Ale że nagle 2 komplety prawie nowych opon ( jedne po 3 letnie, drugie 2 letnie) są wadliwe... ( felg również 2 komplety posiadam).
                      W związku z tym, zanim wydam 1500 zł na nowe opony mam pytania:
                      1. Podobno są serwisy gdzie wyważają koła przy wysokich prędkościach? Gdzie w Małopolsce zrobią to dobrze?
                      2. Zakładając że faktycznie problem leży w oponach a nie felgach, czy istnieje coś takiego jak serwis, diagnostyka, regeneracja samych opon?

Pozdrawiam

Comment

NIe tyle przy wysokich prędkościach co NA samochodzie.
                        Bardzo mało zakładów ma taką usługę bo do tego jest potrzebna specjalna maszyna i wiedza.
                        W taki sposób wyważa się cały układ a nie samo koło.
                        Szukaj haseł: "doważanie kół", "doważanie kół na samochodzie".

Comment

Dzięki. Spróbuje w ten sposób

Comment

Working...
                          X