Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zablokowana kierownica

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zablokowana kierownica

Witam,
    Cyklicznie (kilka razy w roku, szczególnie zimą) mam problem ze wspomaganiem. Zapala się kontrolka kierownicy i nie mogę w ogóle przekręcić kierownicy. Jedyny sposób jaki odkryłem do tej pory to kilkukrotne zgaszenie i odpalenie silnika. Być może miał ktoś podobny problem?

Honda Civic VIII
    hatchback 2006r
    1.4 DSi 83 KM

Pierwsze modele miały problem ze sterownikiem wspomagania. Była nawet akcja serwisowa z ich wymianą dlatego właśnie obstawiałbym to.
    Proponuję zadzwonić do ASO, podać VIN i sprawdzić czy ten sterownik nadaje się do wymiany.
    Gdzieś słyszałem że nie ma znaczenia rocznik i gwarancja, bo jeżeli auto się kwalifikuje to zrobią to za darmo.
    Nie wiem czy to prawda, ale na pewno warto zadzwonić i zapytać.

Comment

Hmm miałem kilka akcji serwisowych jednak nie przypominam sobie żeby wymieniano ten sterownik. Cóż dziękuję za info, na pewno skontaktuje się z ASO.

Comment

To napisz potem co wyszło. Mam HB 2006, jak na razie problemów z kierownicą nie mam, choć jeden przypadek jak Twój mi się zdarzył jakieś 2 lata temu.

Comment

Mam ten problem odkąd kupiłem swojego civika w 2012 r. W ASO powiedzieli, że wymiana serwisowa była, ale kiedyś, teraz to mogę sobie kupić moduł za około 2800 zł... pfff, plus wymiana. I tak od 3 lat męczę się jesienią i zimą i odpalam auto czasem nawet po kilkanaście razy. Problem na szczęście nie pojawia się przy każdym uruchomieniu silnika, bo auto dawno bym sprzedał. Ale pojawia się zawsze wtedy gdy potrzeba pilnie wyjechać (takie prawo Murphy'ego). Z moich obserwacji ma na to wpływ wilgoć. Choć nie zawsze. Odkąd parkuję w garażu wspomaganie nie włączyło się tylko 2 razy. Pod chmurką znacznie częściej nie załącza się. Zwłaszcza jak zrobię nim większą lub mniejszą trasę (>50 km).

Comment

Working...
          X