Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzęsie kierownicą podczas jazdy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Trzęsie kierownicą podczas jazdy

Witam. Mam taki problem z swoim civic. Auto z 2008 roku przebieg 169 tys, diesel. Sytuacja jest taka ze jak jade ok 110-140 to trzęsie kierownica. Przy prędkościach mniejszych i większych niz te wspomniane kierownica stoi prosto. Zauwazylem ze podczas jazdy z prędkością 110-140 jak naciskam gaz to kierownica drga, a gdy go odpuszczam, to przestaje drgać. Kola sa proste i wyważone, wszystkie 4. Pomóżcie, i doradźcie co moze byc problemem.

Pozdrawiam
    Kuba

Kuba ale musisz wrócić do zaleceń Moderatorów . Masz 2 wpisy i 2 od słów "Witam". Pragniesz widzę sie przywitać ..ale co Wpis nie trzeba. Przeczytaj Regulamin chociaż do pkt 3. zrób to 1 raz i starczy, wpisz przywitanie gdzie trzeba i starczy .

Co do problemu czy już jesteś po sprawdzeniu kół na wyważarce? czy nie robiłeś tego? - jak nie robiłeś to trzeba wyważyć i sprawdzić całe koła / opony czy nie mają bąbli czy uszkodzeń i ocenić w jakim są stanie ogólnym. Przy okazji zdejmowania kół trzeba sprawdzić wszystkie mocowania przedniego zawieszenia czy nie ma luzów. Jeśli przy przyspieszaniu i hamowaniu występują takie efekty jak piszesz to sugeruje że coś (elementy metalowo-gumowe) nie trzyma się czegoś w zawieszeniu na sztywno tylko w momencie powstawiana naprężeń się przesuwa. Nie wiemy też w jakim stanie jest zawieszenie silnika - poduszki silnika? jako że jest to diesel i nie wiadomo po jakich drogach jeździł trzeba sprawdzić czy coś nie jest wytłuczone.
    Last edited by rambo7; 29-07-2015, 09:06. Powód: literówka
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Raz miałem tak w swoim byłym TDI. Też wyważane, drugi raz, trzeci. Nic. Przy wysokich prędkościach trzęsło. Zaczynało się od 115-130 apogeum, a potem już mniej...
      Pomogła zmiana warsztatu wulkanizacyjnego, który wyważył i za pierwszym razem jak ręką odjął. Podejrzewam, że poprzedni oponiarz, mimo że zewnętrznie miał dość wypasiony sprzęt, miał go wiecznie rozkalibrowany, czy coś.
      Joe też miał niecodzienną przyczynę: https://www.civicforum.pl/showthread...981#post263981

Comment

Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na tarcze hamulcowe. Wjechałeś z rozgrzanymi tarczami w jakąś kałuże, masz je na wykończeniu, jest szansa ze się pogną a nawet mogą pęknąć w takiej sytuacji. Jak faktycznie się któraś zwichrowała to właśnie tu leży przyczyna drgań.

Comment

Kola przod wywazalem,i pokazało mi 0/0 dzis pojade wyważyć tylne ktore teraz jeżdżą z przodu, chociaz problem nie znika. Luzów nie wykryto na przeglądzie. Mechanik znalazl lekki niegroźny luz na drążku kierowniczy od str kierowcy. Pojade wyważyć dzis do innego kolesia zobaczymy co powie. Opony sa w super stanie z 2013 roku i nie sa uszkodzone. Jesli okaze sie ze kola sa proste, to gdzie dalej szukac przyczyny?

Tarcze mam zmienione w styczniu ale owszem sa krzywe i drga kierownica tylko podczas hamowania.
          Last edited by Gość; 29-07-2015, 08:47.

Comment

No to masz już przyczynę czemu drga przy tych 110-140.

Comment

Masz na mysli, luz na drążku czy krzywe tarcze? W poprzednim aucie, seat leon 1, tez mialem krzywe tarcze i problrm nie występował , wiec czemu tu ma występować? Oczywiscie nie wykluczam tej mozliwosci.

Comment

Zamieszczone przez Makumba Zobacz posta
                Tarcze mam zmienione w styczniu ale owszem sa krzywe i drga kierownica tylko podczas hamowania.
                No to trochę wyjaśnia, bo pierwszy post sugerował że drży Ci przy jeździe swobodnej, wręcz przy przyspieszaniu a nie hamowaniu. Jeżeli jest tak jak piszesz, to kierownica drży przy hamowaniu od zwichrowanej tarczy, bez hamowania koło pewnie też bije wyczuwalnie. Również miałem takie dwie przygody, dokładnie jak pisze Joe, tak załatwiłem sobie 2x OEMowe tarcze w Seacie wpadając w uliczne jezioro.

Comment

Postaram sie przetoczyć te tarcze, moze to pomoze. Jak nie to bede szukał dalej. Podejrzewam takze przegub.

Comment

Żadne przeguby i drążki, masz krzywe tarcze i to jest IMO powód drgań. Napisałeś że w innym aucie też były krzywe i tam akurat nie drgało. A umiesz odkształcić tarcze w taki sam sposób za każdym razem? Umiesz, bo to chyba niemożliwe? Akurat tam nie drgało bo może tu masz je bardziej pogięte i tu już drga.

Comment

Comment

Ok tarcze przetoczenie, założyłem i jest wyczowalnie lepiej. Nie bije przy hamowaniu i podczas normalnej jazdy takze drgania sa widocznie mniejsze. Wczoraj rozgrzebujac auto, znalazlem leciutki luz na półosiach. Czy to jest luz roboczy czy ma go nie byc? Półosią ruszałem w strone od silnika do kola (prawo-lewo). Dotyczy to obu półosi.

Comment

Chcialem zostawić info dla potomnych. Moim problemem byly tylne tuleje wachaczu przed niego a wiec tzw silentblocki wynienilem to z obu stron i problem zniknął

Comment

Słaby mechanik skoro za pierwszym podejściem tego nie zauważył tylko półosie sugerował.
                            Tylne tuleje wahaczy... Warto wiedzieć że jest dostępna alternatywa w postaci poliuretanów za niewielką kasę.
                            Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Working...
                            X