Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głuche stukanie przy hamowaniu - Civic VIII 5D 1.4 i-dsi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Głuche stukanie przy hamowaniu - Civic VIII 5D 1.4 i-dsi

Witam,
    Od kilku dni mam problem z głuchym stukaniem podczas hamowania, jego częstotliwość zależy od prędkości ale jest najlepiej słyszalne przy niewielkiej prędkości i lekkim hamowaniu. Problem pojawił się po dwutygodniowym postoju auta na parkingu, początkowo myślałem że tarcze przyrdzewiały, kilka hamowań i będzie Ok, ale problem dalej występuje. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
    Z góry dzięki

Powinno się dotrzeć. Raz musiałem wymienić tarcze z tego powodu, ale to po 4 miesiącach postoju.

Comment

Zamieszczone przez danthe Zobacz posta
      Powinno się dotrzeć. Raz musiałem wymienić tarcze z tego powodu, ale to po 4 miesiącach postoju.
      A co było powodem problemu?
      Raczej nie korozja tarczy hamulcowej..

Był rant a może klocki się kończyły?

Comment

Dlaczego nie korozja? Solanka zimowa działa cuda. Auto było w zimie odstawione i stało ponad 4 miesiące z zapchanymi solą zaciskami. Było ciężko oczyścić klocki i zaciski z tego gówna. Jak znajdę zdjęcie to wrzucę. Przez kilkaset kilometrów nie chciało się dotrzeć. Próbowane było czyszczenie mechaniczne tarcz i nadal było czuć bicie. A, że tarcze były już nie najnowsze, słabej jakości i nie drogie to taniej było wymienić niż przetaczać niż dalej eksperymentować.

Z drugiej strony mam auto do zabawy w terenie. Są tam jeszcze oryginalne tarcze Suzuki z przełomu wieku. I na nich nie pojawia się nawet nalot rudej mimo, że więcej stoi pod chmurką niż jeździ.
        Last edited by danthe; 12-06-2025, 15:15.

Comment

Working...
        X