Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne zachowanie układu hamulcowego...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne zachowanie układu hamulcowego...

Cześć.

Mam nietypową przypadłość i nistety nie znalazłem podobnego tematu....

Objawy:

po zadziałaniu systemu VSA (gwałtowne ruszenie lub uślizg kół na śliskiej nawierzchni) dochodzi do opadnięcia pedału hamulca. Objaw jak przy zapowietrzeniu. Hamulec jest, ale pedał wchodzi znacznie głębiej w podłogę.

1. odpoowietrzyłem hamulce (wszystkie zaciski)
    2. wymieniłem płyn, wyczyściłem układ.

Problem nie ustał. Jest powtarzalny. Zrobię 1000 kilometrów bez uślizgu kół - hamulec jak strzała... Odpalę auto i gwałtowniej ruszę - pojawia się przypadłość.

Objaw znikla po wyłączeniu silnika, wyjęciu kluczyków. Aż do kolejnego uślizgu...

Co sprawdzać? Co diagnozować? Pompa ABS, sterownik ABS?

Zbliża się zima... trzeba to ogarnąć.

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale miałem problem z hamulcami bo pedał zachowywał się jakby układ był zapowietrzony. Odpowietrzałem, wymieniłem płyn i dalej to samo. Dopiero kiedy zobaczyłem zaklinowaną, zapieczoną prowadnicę zacisku i skoszone klocki. Po doprowadzeniu do sprawności zacisku problem zniknął.

Comment

Moim zdaniem ta przypadłość pochodzi (jest wywoływana) przez nieprawidłowo działający system VSA. Ten system kontroli trakcji (system antypoślizgowy ((jak go zwał)) wywołuje ten efekt. Jak to opisujesz to to, się zgadza, VSA się jakby "resetuje" po wyłączeniu silnika, i potem wszystko gra do kolejnego jego wywołania. I tak w kółko.
      Zauważ że ten system VSA działa tak że ogranicza moc silnika i selektywnie kontroluje koła które się uślizgują. Ma to oczywiście związek z hamulcami, więc efekty czujesz na pedale hamulca.
      O ile pamiętam jest ?? przycisk wyłączenia VSA?
      Spróbuj to wywołać gdy VSA nie działa (jest wyłączone). Jeśli pedał nie wpadnie i będzie wsio działało jak trzeba. To głównym podejrzanym moim zdaniem będzie ten moduł VSA.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
      X