Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spadek jakości hamowania - zapowietrzanie hamulca

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spadek jakości hamowania - zapowietrzanie hamulca

cześć, mam taki problem że po wymienianiu płynu hamulcowego za 1000 km idzie zauważyć spadek jakości działania hamulca. Myślałem że problem wynika z tarcz/klocków to wymieniłem je na nowe razem z nowym płynem (w serwisie). Na początku była brzytwa, potem z czasem znowu pedał hamulca zaczął działać jakby był zapowietrzony.
    Wymiana płynu hamulcowego pomaga na ok. 1-2 tys. km. Ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Zakładając że układ jest dobrze odpowietrzany przy wymianie płynu to co może być problemem?

co czujesz podczas hamowania?
    Jest "drewniany" padał, czy może podczas hamowania "wpada" w podłogę?
    może pompa abs robi tu krecią robotę..

Comment

Zamieszczone przez decorpd Zobacz posta
      pedał hamulca zaczął działać jakby był zapowietrzony
      Czyli wpada w podłogę prawie do "dechy" i nie hamuje? opisz to.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        Czyli wpada w podłogę prawie do "dechy" i nie hamuje? opisz to.
        Dokładnie tak, po ok. 1000 km zaczyna mocniej wpadac

Comment

przychodzi mi do głowy tylko, że niestety układ się zapowietrza.
          Dolewasz płynu hamulcowego?

Może jeszcze być zużyta pompa hamulcowa - byłyby podobne objawy bez zewnętrznych wycieków płynu gdyby sekcje lub tłoki były zużyte.

Comment

Nie dolewam płynu bo nie ma takiej potrzeby, cały czas jest odpowiednia ilość w zbiorniczku.
            Dokładnie, może być to pompa hamulcowa - dzięki za rady

Comment

Auto a już kilka lat na karku, uszczelniacze mogą być wyrobione. Może nie na tyle aby płyn wyciekał, ale na tyle, żeby zassać powietrze. Spróbowałbym odpowietrzyć wszystkie hamulce i sprawdzić czy gdzieś nie ma pęcherzyków. To by pomogło ustalić gdzie może być problem.
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

Myślę, że skoro niedawno bo to robione, a wycieków brak, to najpierw należy zająć się pompą hamulcową.
                być może zamiast wtłaczać płyn w układ puszczają uszczelnienia na tłoczku i ciśnienie rozchodzi się między sekcjami lub płyn wraca przed tłoczek do zbiorniczka.
                Efekt zużycia, może zbyt długo płyn nie był wymieniany, albo jakieś brudy z zewnątrz się dostaly, ew wpływ drobin zamarzniętej wody..

Comment

nie da się 4 razy z rzędu nie umieć odpowietrzyć układu. Niestety przypadki już takie były - masz defekt pompy hamulcowej. Nie robiłbym jej a wymienił i to na jakąś markową! żadnej maxgir itp.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
                    Myślę, że skoro niedawno bo to robione, a wycieków brak, to najpierw należy zająć się pompą hamulcową.
                    być może zamiast wtłaczać płyn w układ puszczają uszczelnienia na tłoczku i ciśnienie rozchodzi się między sekcjami lub płyn wraca przed tłoczek do zbiorniczka.
                    Efekt zużycia, może zbyt długo płyn nie był wymieniany, albo jakieś brudy z zewnątrz się dostaly, ew wpływ drobin zamarzniętej wody..
                    od 50 tys km auto jest u mnie i wszystkie płyny wymieniane co 10 tys.

Comment

Dopiszę się w temacie, chociaż może nie zupełnie jako "spadek jakości hamowania" lecz bardziej "zmiana sposobu działania" co ujawniło się u mnie po wymianie zacisków i płynu w układzie hamulcowym.

Dwa ostatnie dni wymieniałem zaciski hamulcowe na regenerowane i wymieniłem płyn w układzie.
                      Oczywiście również prowadnice zacisków nowe wraz z gumkami, czyszczenie prowadzeń w jarzmach itp.

W efekcie muszę zmienić sposób pracy nogą na hamulcu.
                      Pedał ma dłuższy "jałowy" skok zanim można wyczuć mocne zadziałanie i hamowanie.
                      Nie wydaje mi się, żebym miał zapowietrzone hamulce (nie pierwszy raz robiłem) i nie wydaje mi się, żeby nagle pompa hamulcowa u mnie zastrajkowała (co jest możliwe, ale mało prawdopodobne).
                      Po prostu stare zaciski z tyłu miału ograniczony ruch tłoczka i permamętnie częściowo zablokowany mechanizm ręcznego co powodowało, że nie musiałem mocno prostować nogi a czułem że hamuję.

Aktualnie złożyłem wszystko na starych klockach hamulcowych (będą do wymiany wraz z tarczami) i testuję układ po wymianie zacisków.

Jak u mnie to działa?

Wciskam pedał hamulca - skok znacznie większy niż na starych zaciskach, po czym pierwszy odcinek ruchu pedału jest prawie jałowy, czuć tylko lekką siłę na kołach. Za połową skoku następuje mocne zadziałanie i hamowanie auta.
                      To mocna zadziałanie nie jest zero-jedynkowe. Jest proporcjonalne do nacisku, ale droga do jego uzyskania (ten pozornie jałowy skok hamulca) jest znacznie większy niż przed wymianą zacisków i płynu.
                      Jeśli zacznę hamować pulsacyjnie, czyli lekko wcisnę i odpuszczę hamulec, po czym od razu ponownie wcisnę, to hamowanie czuć we wcześniejszym stadium działania dźwigni pedału już przy 2 wciśnięciu i każdym kolejnym (tak jakbym szybciej pompował układ).
                      Na razie jeżdżę i obserwuję, może to kwestia ułożenia się zacisków/starych klocków po ponownym złożeniu.
                      Last edited by zadra; 31-03-2025, 14:54.

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
                        Jeśli zacznę hamować pulsacyjnie, czyli lekko wcisnę i odpuszczę hamulec, po czym od razu ponownie wcisnę, to hamowanie czuć we wcześniejszym stadium działania dźwigni pedału już przy 2 wciśnięciu i każdym kolejnym (tak jakbym szybciej pompował układ).
                        typowy objaw zapowietrzenia wg mnie
                        odpowietrzyłbym jeszcze raz cały układ a jak się poprawi to szukałbym w pompie, która z nowym płynem może sobie nie poradziła
                        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Sprawdź jeszcze połączenia wszystkie może gdzieś delikatnie zasysać powietrze ale raczej optuję za Lcfr -pompa może między obwodami puszczać i stąd masz ten jałowy pedał z początku.

Comment

Sprawdzę, ale jak pisałem wcześniej - odpowietrzone było prawidłowo a pompa aż do demontażu zacisków działała prawidłowo.
                            Wcześniej płyn tez sam wymieniałem, identyczny jak obecnie.
                            Pojeżdżę, zobaczę, przemyślę - ewentualnie kolejny raz odpowietrzę.

Przez układ podczas wymiany płynu przelałem litra nowego Textara.
                            Nie pozwoliłem sobie na możliwość zapowietrzenia, ale kto wie.
                            Będę wymieniał klocki i tarcze na tyle "zaniedługo" (muszę rozejrzeć się w temacie - co wybrać) to podejdę kolejny raz do tematu.

Comment

Dopiszę samokrytykę.
                              Podczas odpowietrzania i wymiany płynu nie zachowałem sugerowanej kolejności prac. Nie wydaje mi się jednak, żeby kolejność wymiany płynu i odpowietrzania miałaby wpływ na pozostawienie powietrza w układzie. W każdym przypadku następowało pompowanie pedałem i odkręcanie odpowietrznika zrucając ciśnienie z zacisku.
                              no zobaczymy przy kolejnych pracach.

Comment

Working...
                              X