Kilka razy w ciągu ostatnich miesięcy zdarzyło się, że silnik (R18A2) nie palił na jeden cylinder i po kilku odpaleniach wracał do normy. W końcu padł na stałe. Rozebrany komputer, spalone elementy. Wymiana kompa (używany ponoć ze sprawnego auta), zgranie z immo w serwisie (zielony kluczyk) i nadal wypadanie zapłonu na drugim cylindrze. Okazało się że uszkodzony był wtryskiwacz (nie reagował na zasilanie) i wtedy okazało się, że ma cały czas podawane napięcie sterujące 12V. Pozostałe wtryskiwacze pracują poprawnie a ten działa na stałe. Sprawdzona instalacja , wszystko wskazuje, że uszkodzony jest komputer. Jest możliwość naprawy czy szukać innego kompa i ponownie go zgrywać w serwisie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
HONDA Civic VIII 1.8 B wypadanie zapłonu i stałe zasilanie 12V na wtrysku 2 cylindra
Collapse
X
-
-
Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale dla mnie zastanawiające jest, że (pierwszy) komputer się spalił a jeszcze bardziej zastanawiające, że po wymianie, kolejny poszedł w jego ślady.
Nie przypominam sobie problemów z "płonącymi" komputerami w civicach, dlatego przychodzi mi na myśl tylko że w Twoim przypadku jest cis nie tak.
Albo jest problem z indmstalacją elektryczną, albo z ładowaniem, ewentualnie jakieś przyczyny zewnętrzne typu niedawna naprawa karoserii poprzez spawanie elektryczne, może jakieś problemy z masą tego komputera..
Stały plus na wtrysku to też problem wysterowania, czyli oczywiście komputer o czym oczywiście wiesz, zatem albo kupiłeś już uszkodzony, albo przy uruchomieniu doszło do usterki.
Nie wiem ile kosztuje używany komputer, ale wymiana co chwilę jednostki sterującejz programowaniem immo na pewno nie jest za darmoLast edited by zadra; 19-10-2024, 17:07.
-
chyba tylko Adam Klimek by tu pomógł, bo trzeba po prostu znaleźć zwarcie. Idzie o to, że większość serwisów nie chce się bawić w naprawy typu, szukanie przyczyny, bo ewidentnie widać że nikt tego nie zrobił, najwygodniej zmienić kompa i tyle, ale to nie jest jak widać rozwiązanie. Tu na forum mimo szczerych chęci nie sądzę by ktoś był jasnowidzem i podał przyczynę, ale moim zdaniem jest gdzieś problem z elektryką, no nie może być żeby wtrysk miał non stop prad.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment