Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zapaliły się 4 kontrolki podczas normalnej jazdy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zapaliły się 4 kontrolki podczas normalnej jazdy

Kontrolka systemu ciśnienia opon , ABS , VSA , wykrzyknik w trójkącie
    Jak zgasze i odpalę samochód to po przejechaniu kilku metrów gasną kontrolki , ale zapalają się na nowo po ok 1-2km

Gdyby nie kontrolka systemu ciśnienia w oponach to obstawialbym czujnik ABS
    Załączone pliki

Hej Jarek. To może być najprawdopodobniej czujnik ABS. Miałem podobny problem na początku tego roku. Strzelony czujnik i zapiekający się hamulec w tylnim kole. Jedyna różnica była taka że nie pokazywała mi się kontrolka, która normalnie odpowiada za informowanie o wyłączeniu VSA (wykrzyknik w trójkącie) a tak poza tym to ten sam zestaw kontrolek. Profilaktycznie na twoim miejscu po trasie sprawdziłbym też temperature felg na dotyk. W moim przypadku felga prawa tylna była gorąca gdy reszta była letnia. Nie twierdze że to na 100% czujnik ABS, żebyś czasami nie wymieniał niepotrzebnie dobrych części. Spróbuj jeszcze poszperać na forum, może dowiesz się czegoś ciekawego, ja daje tylko trop(może fałszywy) na podstawie doświadczenia. Życzę powodzenia i jeśli natrafisz na rozwiązanie problemu, zachęcam do podzielenia się nim w poście (nikt nie lubi czytać wątku o danym problemie kończącym się na "Sprawa rozwiązana. Zamykam temat."

Comment

Hej Lirojj,
      W niedzielę wyskoczyły mi te kontrolki już drugi raz.
      Od poniedziałku problem zniknął (nie ma błędów), tylko na jak długo
      Moja pierwsza myśl to właśnie to samo co piszesz , że może już być czujnik ABS na wykończeniu.
      Jestem w trakcie zamawiania skanera diagnostycznego OBD i odczytania błędów

Comment

Jest też na forum kilka tematów i tam było o czujniku abs ale i o popękanych kablach w wiązce w peszlu (przelotce gumowej) raz klapy bagażnika a raz w drzwiach.
        Poczytaj dokładnie zanim zrobisz zakupy części elektrycznych bo ich oddać nie można gdyby okazało się że nie trafiłeś z czujnikiem.
        tu:
        8gen 2010 Civic 5d 2.2d. TPMS, VSA, ABS

ale i tu
        świecą kontrolki ABS i VSA i co teraz?

np.
        Wariująca kontrolka klapy bagażnika, świecą się kontrolki VSA, EPS i DWS.

koniecznie daj znać na czym stanie po naprawie!
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja jestem zaopatrzony w skaner elm327, niby nie jest to najwyższych lotów, ale z wiedzą zgromadzoną na forum można wytypować winowajcę jak i rozwiązanie.

Najbardziej podstawowe informacje odnosnie ABS można uzyskać stosując odpowiednią zworkę, drut i zwieranie danych pinów, niestety nie pamiętam jakich, ale to dosyć powszechna wiedza, nie trzeba długo szukać. Sam to na początku zastosowałem gdy się z tym borykałem

Comment

Problem rozwiązany
            Był uszkodzony czujnik ABS w prawym tylnym kole , przewód był już mocno zużyty (słabo łączyło sygnał czy coś ) i dlatego raz kontrolki gasly po zgaszeniu silnika i odpaleniu , a później po pewnym czasie znowu wyskakiwały

Comment

Working...
            X