Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wysprzęglik do 1.8 140KM ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jaki wysprzęglik do 1.8 140KM ?

Potrzebuję wymienić wysprzęglik - pękła osłonka na nim. Niestety zestaw naprawczy idzie w kilkaset złotych. Rozwiązaniem jest więc wymiana całego (zamiennik). Ktoś gdzieś mi polecił CIFAM 404-070 ale obecnie niedostępny. Może macie doświadczenia z innymi zamiennikami, co by tam włożyć?

438890789_7355795174469722_4619235533624707009_n.jpg

Kup z TRW duża szansa, że trafisz na OEM

Comment

Zamieszczone przez Zaskal Zobacz posta
      Potrzebuję wymienić wysprzęglik
      A nie myślałeś o używce? https://allegro.pl/oferta/wysprzegli...fo-13090900642 Kosztuje grosze i pewnie będzie działać jak trzeba.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

w życiu bym tego nie kupił nowego . Zdecydowanie popieram Grzecha . Nie wiem kto uszkodził te osłonkę ale chyba przez 40 lat to mi ani jedna gumka w żadnym aucie się nie uszkodziła. Weź to kup używane.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          w życiu bym tego nie kupił nowego . Zdecydowanie popieram Grzecha . Nie wiem kto uszkodził te osłonkę ale chyba przez 40 lat to mi ani jedna gumka w żadnym aucie się nie uszkodziła. Weź to kup używane.
          Przyznam, że sugerując się zaleceniem mechanika (zestaw naprawczy lub zamiennik) o używce nie pomyślałem. Nie wiem na ile to jest ważna część - czy można ryzykować wrzucając używaną
          Nówki OEM wiadomo, że nie kupię ale zamiennik w okolicach 60-100 zł to już co innego.

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          A nie myślałeś o używce? https://allegro.pl/oferta/wysprzegli...fo-13090900642 Kosztuje grosze i pewnie będzie działać jak trzeba.
          Tylko czy tam też guma nie jest uszkodzona, w tym ogłoszeniu?
          Last edited by Zaskal; 22-05-2024, 09:47.

Comment

czy można ryzykować wrzucając używaną
            tak jak powiedziałem - mi się nie zdarzyło nigdy wymieniać tego elementu w żadnym aucie. Twój wysprzeglik też jest sprawny tylko gumka zdemolowana. Pewnie tak jak jest, by to pochodziło jeszcze 6 lat.
            Kupuj i się nie przejmuj. Będzie działać . Nie możesz mechanika treści brać w ciemno, żony tak, ale mechanika warto zweryfikować np tu na forum. To jest robota banalna sam byś to zrobił.

Moja uwaga jest jeszcze taka, ze jak już to będzie rozebrane dobrze sprawdzić jest kulkę i gniazdo w widełkach i ew posmarować jakimś smarem który nie ścieknie od temp. silnika. Kulka jest co prawda z jakiegoś nierdzewnego materiału ale to sięz czasem wyciera i potrafi irytująco skrzypieć.
            Przy tej okazji zwróć na to uwagę.
            widelec h.jpg
            Last edited by rambo7; 22-05-2024, 09:47.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Tylko czy tam też guma nie jest uszkodzona, w tym ogłoszeniu?
              Napisz, zadzwon do kolesia, poproś o zdjęcia, zawsze możesz zwrócić jeśli będzie coś nie tak..
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Powiem tak jak rozebrane i auto ma służyć kup zestaw naprawczy, zregeneruj i będzie spokój. Będzie wyciek, brak sprzęgła i holowanie przewyższy koszty naprawy a tak spokojnie będziesz jeździł. Dzień przed zawodami w sobotę po 15:00 na szybko wyciągałem wysprzęglik z Prelude i przerabiałem do Civica, przez chwilę było nerwowo.

Comment

zestaw naprawczy OEM to koszt 240 pln + wysyłka dlatego pytam o zamiennik.

ewentualnie jeszcze można kupić zestaw naprawczy w zamienniku kompatybilny do OEM np. https://aparts.pl/zestaw-naprawczy-s...a-d3614--d3614 za niewielkie pieniądze.

Comment

Autofren zawsze miał dobre produkty - kupowałem ich zestawy do zacisków hamulcowych do mazdy 626 ponad 10 lat temu. Jesli nie spadli z jakością, to nie masz się czego obawiać.
                    Ja bym się na taki zestaw skusił chyba. Przy okazji będziesz musiał wymienić płyn w wysprzęgliku - to zawsze na plus. Jak w tym roku też wymienię, bo to już mi chyba ze trzy lata od poprzedniej wymiany minęło.

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
                      Przy okazji będziesz musiał wymienić płyn w wysprzęgliku - to zawsze na plus
                      Wymieniany ostatnio

Comment

Są nowe wysprzęgliki (siłowniki robocze) od Blue Print za 90zł do R18A2.
                        Blue Print ADH23616

Ew. od ABS, też dobre.
                        A.B.S. 71537 Siłownik, sprzęgło

Do Accord kupowałem ABE i byłem zadowolony
                        ABE F84007ABE
                        Last edited by pablo_see; 25-05-2024, 12:00.
                        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                        Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Kupiłem do sedana zestaw cifam pompa 505-242 i wysprzęglik cifam 404 070. Jest cisza, dobrze to pracuje, przebieg 343kkm, przy okazji wymiany pękła mi podstawa sprzęgła trzeba było to wydrzeć i pospawać.
                          4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                          Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                          https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Working...
                          X