Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana sprzęgła. Civic R182A

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
    zamiennik założysz to będziesz miał takie wibracje
    tego się własnie obawiam.
    Mam oryginał, ale trochę już siedzi mimo iż nadal szczelna - w takim razie zostaje.
    Kwestię uszczelnienia omówię z mechanikiem.

Comment

Rozmawiałem z mechanikiem.
      Mój termin na 6maja się zbliża.
      Chcę kupić sprzęgło kpl EXEDY z allegro.
      Możecie rzucić okiem, czy to prawdziwe EXEDY, czy jakaś podróbka?
      Ja nawet nie wiem jak rozróżnić..
      Może polecicie jakiś sklep lub sprzedawcę allegro ze sprzęgłem?
      link:

Comment

Pewny tu masz kpl Aisina za 660 pln po rabacie z wysyłką.
        Kod rabatowy :hakp

Comment

https://jarusnet.pl/kh-074

Pewny tu masz kpl Aisina za 660 pln po rabacie z wysyłką.
          Czyste złodziejstwo w normalnych sklepach prawie stówkę taniej i wysyłka 0zł.

Comment

To kup u Wandy jak to dla Ciebie normalny sklep
            Wolny rynek kolego, podałem tylko pewne źródło zakupów bez podróbek jak to zdarzało się "najbardziej znanym" .

Tylko potem nie pisz po forach że Aisin to dziadostwo, zapominając tylko dodać mały szczegół że kupiłeś u Wandzi bo było najtaniej w całym Google

Comment

AutoWanda z Krakowa to całkiem normalny i pewny sklep... przynajmniej z mojego doświadczenia. Jeśli za "mały" to może Motostacja: https://motostacja.com/p/AISIN-KH-074 lub https://allegro.pl/oferta/aisin-zest...74-14876815201 - też nigdy nie miałem zastrzeżeń do ich ofert.
              Last edited by ZbyszekS; 20-04-2025, 17:49.
              był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
              jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
              sigpic
              http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Co do sklepu motostacja mam mieszane zdanie. Robię zakupy już ładnych parę lat. Wiele gratów kupiłem i naciąłem się na świecach irydowych Denso SKJ20DR-M11S które po niespełna 40 tys. km poddały się. Zamówiłem ostatnio tarcze hamulcowe na przód firmy Textar. Przysłali tarcze z różnych dostaw i pudełek ( nie kryjąc dwóch różnych opakowań).Jedna z tarcz na dodatek była uszkodzona. Fakt reklamację uznali i kasę oddali. Ale pozostał niesmak że chcieli wcisnąć mi ubitą tarczę.

Comment

Ja w motostacji kupowałem również jakieś drobiazgi.
                  Nie pamiętam, żeby hyło coś nie teges, co jie znaczy, że ufam w 100%

W takim razie wróćmy do początku.

Z poprzednio orzeprowadzonego "śledztwa" wyszło, że polecane jest exedy.
                  Teraz sugerujecie AISIN'a .

Ktore w takim razie będzie trwalsze i lepsze ? Chyba obie marki są rozpoznawalne i polecane.
                  Co do tematu "gdzie kupić" to najpewniej i tak zdecyduję się na jakiś znany sklep allegro, żeby mieć jakieś szanse dociekania zwrotów w orzypadku niewłaściwego doboru części.
                  Po prostu "allegro- smart" jest bardzo wygodny.

Exedy, czy AISIN ?

Comment

Odpowiem tak : Bez znaczenia, byle źródło / sprzedawca na allegro był pewny skoro z racji smart ma być allegro (patrzymy jak długo ma działalność/ konto na allegro /czytamy opinie neutralne i negatywne)

Comment

patrzymy jak długo ma działalność/ konto na allegro /czytamy opinie neutralne i negatywne
                      spoko, to już ogarniam

Comment

Dobra, ogarnięte na allegro "7000 obrotów" - już tam kupowałem jakieś drobiazgi. Mam nadzieję, że dojdzie do majówki.
                        Podobnie uszczelniacz wału, natomiast tulejka pójdzie od "Jarusnet'a".

Comment

Doszło sprzęgło. Wszystkie elementy EXEDY (choć na łożysku wyciskowym brak oznaczeń), tulejka wału z Jarusnet, oraz oryginalny uszczelniacz wału (allegro) również już doszły.

We wtorek (za 2 dni) odstawiam auto do warsztatu - w tym tygodniu wyjdzie w praniu co i jak.
                          Dziękuję wszystkim za wskazówki .

P.S.
                          Komplet sprzęgła dostałem w zaklejonym wtórnie opakowaniu. Nic oczywiście nie brakowało, ale najpewniej ktoś wcześniej kupił i zwrócił do sklepu. Takie mamy czasy...
                          Pamiętam, że tylne tarcze również były wcześniej dotykane, zanim ja je kupiłem ale wszystko jest z nimi ok.
                          Last edited by zadra; 04-05-2025, 11:37.

Comment

Dziś odebrałem auto od mechanika.
                            Wszystko pasowało, dokupił jeszcze uszczelnienia między skrzynią biegów a ośkami.
                            Koszt robocizny zbliżony do kosztów części mechanicznych.
                            Dodatkowo na moją prośbę "pochylił się" nad tylnymi zaciskami i załatwił kwestię blokującego się zacisku prawego koła.

Stare elementy również były od EXEDY .

Stare elementy mocno zmęczone życiem. Sprężyny w tarczy sprzęgłowej luźno można obracać (są na nich miejsca wytarte od współpracy z krawędziami obudowy), sama tarcza mocno dojechana - nity na równi z okładzinami, sprężyny docisku z wyraźnymi śladami po pracy łożyska wyciskowego a samo łożysko "gruchające" i z wyraźnym luzem osiowym i wzdłużnym.
                            Czas był najwyższy na wymianę.

Oczywiście charakterystyka działania sprzęgła znacząco się poprawiła. Jest miękko, mięsiście i prawidłowo.
                            Nawet zmielona sprężyna w pompie sprzęgła nie przeszkadza. Gdybym nie wiedział, że umarła to bym nie zauważył.

Dziękuję za dobre rady w temacie.

Comment

Working...
                            X