Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stukający pod koniec (nie skrzypiący!) pedał sprzęgła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Stukający pod koniec (nie skrzypiący!) pedał sprzęgła

Witam,

widziałem temat dotyczący skrzypiącego pedału sprzęgła, kilka osób wypowiada się tam, że u nich występuje klikanie a nie skrzypienie – stąd nowy temat, bo u mnie skrzypienie ustało po przesmarowaniu ale klikanie nadal występuje. Są to w mojej opini 2 różne problemy. Ale po kolei:

W momencie wciskania sprzęgła pod koniec jego wciśnięcia (przy podłodze) słychać kliknięcie jak na załączonym filmie. Charakterystyczne jest to, że kiedy nie odpuści się pedału sprzęgła do końca, to po ponownym wciśnięciu tego kliknięcia nie ma. Jest dokładnie jak na tym filmie. Czy ktoś się może z tym spotkał i udało mu się rozwiązać problem, strasznie to irytuje.

https://www.youtube.com/watch?v=iYU6zf3DzcY

dodam, że w komentarzach pod filmem autor pisze, ze rozwiązał sprawę smarując cylinderek jak tu:

14911192033_9002aa409d.jpg

ale u mnie sprzęgło jest zbudowane inaczej:

Clutch01.jpg

sprawa jest wyraźnie mechaniczna, być może wytarł się sworzeń który zeskakuje i jest efekt pukania. Przyjrzyj się dźwigni pedału z boku jest sworzeń i zawleczka, sprawdź jak to pracuje? ewentualnie rozepnij pedał do pompki i pracuj samą pompką i potem samym dźwignią pedału musisz do czegoś dojść.
    Przeanalizuj też istniejące wpisy i szczegóły: https://www.civicforum.pl/showthread...ał+sprzęgła
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Mam identycznie jak na filmiku. Jeszcze się sprawą nie zająłem, bo auto posiadam dopieo od 3 tygodni. Czekam na pogodę żeby tu i ówdzie nasmarować. Ja bym jednak pompki nie obstawiał.

Comment

Witam,

udało się problem rozwiązać!

Psiknąłem smarem w sprayu (za pomocą wężyka) w cylinderek. Jest tam bardzo trudny dostęp - w zasadzie jedynie opcja 'wymacania' wchodzi w grę. Po psiknięciu - problem z głowy!

Comment

Zamieszczone przez superlo Zobacz posta
          kilka osób wypowiada się tam, że u nich występuje klikanie a nie skrzypienie – stąd nowy temat, bo u mnie skrzypienie ustało po przesmarowaniu ale klikanie nadal występuje.
          czyli jednak finalnie ...to samo .
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez superlo Zobacz posta
            Witam,

udało się problem rozwiązać!

Psiknąłem smarem w sprayu (za pomocą wężyka) w cylinderek. Jest tam bardzo trudny dostęp - w zasadzie jedynie opcja 'wymacania' wchodzi w grę. Po psiknięciu - problem z głowy!
            I u mnie się udało :-) Psiknąć tam, to nie lada wyczyn. Ciekawe jak długo będzie cisza. Przynajmniej wiadomo gdzie leży problem.

Comment

Mam to samo, u mnie pyka przy naciśnięciu i zwalnianiu sprzegła. Jaki smar? Np teflonowy? Czy jaki?

Comment

W Accordzie przy tej samej przypadłości suchy smar teflonowy lub litowo-teflonowy (biały) załatwiał sprawę.
                był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                sigpic
                http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

U mnie stuka ta sprężyna na końcu pedału sprzęgła, da się to jakoś wymienić, czy czymś psiknąć wystarczy?

Comment

u mnie jest lekkie pstrykniecie przy puszczaniu sprzegla..
                    bialy smar daje efekty na pierwsze 30-40 km.
                    gdzie dokladnie psiknac...aby byl efekt???
                    a gdyby nic sie nie udalo zrobic to mozna tak jezdzic??
                    zaznaczam ze w chlodniejsze dni prawie nigdy tego nie ma
                    pstrykniecie jest wyczuwalne na bucie ale dyskretnie
                    Last edited by ufo1983; 11-06-2018, 16:45.

Comment

U mnie po po popsikaniu dalej problem
                      Przy odpuszczamy pedalu pstryk pstryk puka pedal
                      Trudno......
                      Jeśli macie pomysły to chetnie poslucham
                      Pozdr
                      Last edited by ufo1983; 12-06-2018, 19:22.

Comment

Dla wszystkich którym stuką lub przeskakuje pod stopą pedał sprzęgła.
                        smar LK43 zielony załatwił sprawę. Dawno tak cicho nie było.
                        Na pędzel dużo smaru i od spodu w tloczek kilka razy nacisnąć pedał i jeszcze raz powtórka z pędzlem... Od tygodnia bloga cisza i aksamitny ruch pedału.

Comment

Smarowanie pomaga, ale tylko na jakiś (dość krótki) czas. Ktoś może rozwiązał prablem całkowicie ?

Comment

Zamieszczone przez Pieniu Zobacz posta
                            Smarowanie pomaga, ale tylko na jakiś (dość krótki) czas. Ktoś może rozwiązał prablem całkowicie ?
                            Niekoniecznie.
                            U mnie pojawił się problem "skrzypu" w górnej pozycji ale po dokładnym zatopieniu w smarze grafitowym jest cisza już prawie 10 tkm.

Comment

Ktoś z was może wymieniał taką pompke samodzielnie ? Moze ktos udzieli kilku porad, co by zrobić a sie nie narobić. Co mi sie udało zauważyć to to ze dostęp masakryczny. Posiadam zamiennik , bo to strzelanie trochę jest denerwujące przy dłuższej trasie.

Comment

Working...
                              X