moim zdaniem, powinna taka informacja być w pierwszym wpisie danego wątka by wiedzieć z czym mamy do czynienia, ewentualnie w info "O mnie", a nie szukać w treści czy analizować kontekst zawartych treści jak to jest w przypadku innych wpisów, dziwna praktyka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie sprzęgło do Civic 1,8 140km UFO
Collapse
X
-
Co powiecie o takim czymś:
OEM 22105-rna-305 - 1097zl
valeo zapakowane w pudelku japan line - 587 zł
Od Jarusnet
Co do helikoptera... Moderator zmienił nazwę tematu. Ja nie mogę poprawić
(Temat zmieniam na właściwy. W "O mnie" w końcu jest informacja o modelu, tak być powinno, dziękuję).Last edited by rambo7; 16-09-2016, 08:54.
Comment
-
hmmm.... w zależności ile chcesz wydać pieniędzy.
Ja brałbym "valeo zapakowane w pudelku japan line - 587 zł"
Zamieszczone przez d3zet Zobacz postaCo powiecie o takim czymś:
OEM 22105-rna-305 - 1097zl
valeo zapakowane w pudelku japan line - 587 zł
Comment
-
Zamieszczone przez d3zet Zobacz postaJak na złość... połowa rzeczy w Hani się posypała. W tym sprzęgło.
Comment
-
Otóż... Jadę sobie moja Hanią, i chciałem sobie depnąć. Ogolnie od początku odczuwałem jakis dyskomfort, jakby sprzęgło za wolno wracało. Tak to można nazwać. Bieg 3, 4 tys obrotów, zmieniam na 4 bieg, but... I zamiast obroty spać o te parę setek i rosnąć to one z tych 4k poszły w górę do około 6, drastycznie, potem wróciły ponownie do 4 tak jak już powinno być...
Comment
-
Może pytanie:
mam 1,8 w sedanie z 2006 roku z przebieiem 86 tys km i bardzo ciężko wciska się pedał sprzegła. Jazda w korkach to udręka dla stopy. Dodatkowo słychać "skrzypienie" w kabinie gdzieś przy pompie (wiem o skrzypieniu tulejki i to zostało posmarowane). Na zgaszonym sinku słychać jak pracują sprężyny w sprzęgle. Czy to objaw końca sprzegła czy tak ma być?
Przymierzyłem sie do wymiany i tu niespodzianki. Ceny od 900 do 2800 za kompletne sprzegło w zależności od firmy i szerokości (?). Okazało się że do tego rocznika są dwa rodzaje tarcz - 215 i 220.
Używane, podobno "nówki" z małym przebiegiem można kupić za kilka stówek.
Może jakieś podpowiedzi?
Comment
-
co do samej pracy, to powinno chodzić bardzo lekko, to że chodzi ciężko to nie objaw "kończącego" się sprzęgła (nie przy takim przebiegu) a raczej wina widełek, lub łapy wyciskowej (nie wiem jak tam jest w twoim) która ma opory z powodu np. korozji, wytarcia się braku smaru.
To pokazane czerwonymi strzałkami jak mi nasmarowano przy okazji wymiany sprzęgła to stopa wpadała sama do środka, taki był efekt że nowe w salonie tak lekko nie pracowały.
Może to jest przyczyna??
Szukałbym na trasie: stary płyn DOT4, korozja widełek ruchome mocowania, korozja na wieloklinie ciężko przesuwa się łożysko, fioletowy przypalony docisk tarczy sprzęgłowej.
Zacznij od wymiany płynu DOT 4.
skrzynia 1.7ctdi aa.jpg
widełki skrzynia 1.jpgLast edited by rambo7; 02-03-2017, 10:51.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Juz po weryfikacji i wymianie.
Poszło na całość i wymieniłem sprzegło z łożyskiem. Stare juz prawie na nitach i z wyrawnymi kawałkami okładziny a na docisku spore wytarcie od łożyska.
Po wyminie pedał mieki i trzeba się znowu przyzwyczaić.
Dodatkowo robie dziś zbierzność bo przy wyjmowaniu skrzyni zdemontowali belke i kierownica jest krzywo.
Cała operacja około 1350 zł
ten wałek o którym pisze kolega rambo7 nie była zapieczony ani wybity.
Tu niestety trzeba zadać sobie pytanie czy dobrze zrobiłem kupująć 10 letni samochód z małym przebiegiem (miał 72 tys)
Tłumiki wymienił poprzedni właściciel. Ja sprzegło i wcześniej gumy wachaczy i stbilizatorów (bo się kruszyły). Zabezpieczenie anty korozyjne też mu zafundowałem.
Czyli inwestycja ponad 2,5 tys w ciągu półrocza użytkowania
Ciekaw jestem jakie jeszcze niespodzianki zafunduje mi samochodzik.
Comment
-
dzięki za info, w usterkach szukamy reguł, natomiast tu
Zamieszczone przez krzysztof1967 Zobacz postaCiekaw jestem jakie jeszcze niespodzianki zafunduje mi samochodzikKierownik Działu Diesla
Comment
-
Kwestia czy przebieg jest wiarygodny jest kluczowa.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
-
Witam kolegów, mam na imię Rafał jestem z Warszawy.
Honda civic sedan 2007 1.8 140 kucy benzyna v-tec 8generacni.
Mam podobny problem ze ślizgajoncym się sprzęgłem , tylko moja Hania jest z 2007 roku ma przelatane 70.000 km.
Czytam że koledzy robią astronomiczne przebiegi nawet do 200.000 .
Kupiłem Hanię rok temu jako 14 letnieautko z przebiegim 56.000 od wujka któremu się zmarło . HANIĘ znam od nowości, do końca serwisowana w aso. Zadbana jak żadna inna garażowana do dziś w ocieplanym garażu. Zero korozji .
W zeszłym tygodniu wymieniłem orginalne hamulce na nowe ponieważ zaczeła bić prawa strona .Zaczęła odzywać się maglownica , i od jakiegoś czasu sprzęgło .I tak się zastanawiam czy w hani jest jakaś regulacja sprzęgła czy jest całkowicie hydrauliczne i tylko wymiana wchodzi w grę.Last edited by raf1231; 27-10-2021, 22:32.
Comment
-
To razem mi nie pasuje do kupy , nie te przebiegi do zużycia, chyba że jeździł na półsprzegle , znam takich .
Jeśli sprzęgło ślizga na 3, 4 ,5 biegu powyżej 3 tys obrotów to jest wytarte , lub pęknięte pióra docisku .
Pedał sprzęgła , czy pompka wysprzeglik nie ma nic do ślizgania w czasie jazdy gdy nie naciskasz sprzęgła .
A powiedz jak wysoko bierze sprzęgło ? Tzn gdy puszczasz pedał to zaczyna zasprzeglać przy samej górze ? Tylko wtedy będzie mieć wpływ na ślizganie i trzeba wyregulować pedał, jego skok.
Maglownica w ufo jest niestety wadliwa , pięta achillesową ufo i piszą wszędzie że jest do wymiany .
Jeśli nowe sprzęgło to LUK , reszta to słabsze zamienniki , koszt wymiany w warsztacie to 1500-2000 zł że sprzègłem .
Wiem bo nie dawno wymieniałem w peugeocie . Półosie odpiąć , skrzynie wymontować .
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Nie poczuj się urażony ale te objawy są dziwne...
Przy 70tys. km żeby padło sprzęgło, magiel i bicie hamulców? Jeżeli przebieg jest wiarygodny to może starszy pan jeździł troszkę nieumiejętnie? Podjazdy pod krawężniki, piłowanie na półsprzęgle - to są akcje, które "pomagają" takim objawom. Inaczej ciężko mi sobie wyobrazić że sprzęgło i magiel kończą się przy 70 tys. km.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Przebieg 100 procent orginał przeglądy w aso co 12 miesięcy w ostatnich latach przejeżdżał po 2000 km.na rok.
Jeśli chodzi o sprzęgło moja teoria jest następująca ,wyjazd z garażu wujka jest bardzo stromy i trzeba wyjeżdżać na wstecznym i zawsze na półsprzęgle inaczej nie da rady.Myśle że to mogło wykończyć sprzęgło .
Sprzęgło bieże przy samej górze.
A chamulce to ja wykończyłem jechałem autostradą tak około 190 km/h i wyjechał mi koleś z prawego pasa i musiałem ostro zachamować po tej akcji zaczęło się bicie prawej tarczy.Last edited by raf1231; 27-10-2021, 22:26.
Comment
-
Zamieszczone przez Lcfr Zobacz postaInaczej ciężko mi sobie wyobrazić że sprzęgło i magiel kończą się przy 70 tys. km.
Zamieszczone przez raf1231 Zobacz postaI tak się zastanawiam czy w hani jest jakaś regulacja sprzęgła czy jest całkowicie hydrauliczne i tylko wymiana wchodzi w grę.
Comment
Comment