Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne trzęsienie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne trzęsienie

Witam, panowie moja Honda ma przebieg 150 tysięcy kilometrów. Od tygodnia mam niepokojące objawy nie wiem może zużytego sprzęgła?
    Przy ruszaniu w trakcie puszczania sprzęgła (gdy znajduje się tak mniej więcej w połowie) z przodu samochodu tak jakby z pod maski zaczęło się coś lekko trząść.
    Od kilku dni problem się nasilił i trzęsienie się jest dużo silniejsze. Na początku problem dotyczył tylko biegu 1 w tym momencie w trakcie wrzucania 2 i kiedy pedal sprzęgła jest właśnie już tak w połowie drgania są bardzo mocne.
    Oczywiście po puszczeniu sprzęgła problem ustaje i można jechać.. co to może być? któraś poduszka? skrzynia biegów? sprzęgło?

Podłączam się. Mam dokładnie to samo przy przebiegu 77 tys. km.

Comment

Mogą to być zużyte tłumiki drgań skrętnych. Obserwuj czy problem będzie podobny w wyższych temperaturach.
      Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Nie grzebales ostatnio pod maska ?? Smieszna sprawa ale mi ostatnio wyslizgnela sie spinka od pokrywy filtra powietrza i spadla pod akumulator. Myslalem ze zatrzymala sie na oslonie silnika ale skubanstwo wpadlo obok silnika i zaparlo sie tak ze szok. Objawy byly dokladnie takie jak opisujesz. Drgania przy ruszaniu pozniej kompletna cisza.

Comment

Miałem to samo, po czym problem zniknął wraz (chyba) ze zmianą temperatur na wyższe..

Comment

U siebie (co prawda nie za każdym razem i głównie podczas jazdy a nie przy ruszaniu), obserwuję przy temp. od ok +5 stopni i niżej, że na ułamek sekundy po puszczeniu sprzęgła pojawia się szarpnięcie i przy okazji trzęsienie silnika. Wydaje się wtedy jakby auto dostało większą moc bo to szarpnięcie powoduje jakby lekkie przyspieszenie. Auto (1.8) ma 130kkm i też myślę że to chyba sprzęgło, tylko co? tarcza, docisk, obydwa? Ktoś już taki temat przerabiał?

Comment

Mam podobne objawy. Przebieg 131 tyś km
              Civic VIII 1.8 Executive

Comment

Przed wyrokowaniem odnośnie sprzęgła, może warto rzucić okiem na poduszki skrzyni i silnika. Tarcza sprzęgła może też już mieć zużyty tłumik drgań.

Comment

Poduszki są OK, bo niedawno wymieniali mi prawą górną i po oględzinach wyszło że pozostałe są w porządku. Co do poduszek skrzyni to nie dopytałem.
                  A jak to można sprawdzić, tylko naocznie?

Comment

Podczas jazdy, gdy dodajesz gazu to trzymasz rękę na lewarku. Jeśl podczas dodawania czujesz że lewarek się rusza to może to być uszkodzona poduszka od skrzyni.

Comment

Sprawdziłem i nic z tego Robiłem testy przy "normalnej" jeździe, zmianie biegów i wtedy kiedy silnik poszarpywał i nic, żadnego ruszania lewarka nie było.
                      Wydaje mi się, że tego testu nie da się zrobić w tym aucie dlatego, że gałka zmiany biegów nie wchodzi na sztywno do skrzyni tylko jest z nią połączona linkami i one nie przenoszą drgań.

Comment

Najprawdopodobniej to właśnie albo poduszki albo tłumiki drgań. U mnie również problem ustąpił gdy temperatura przekroczyła 0*C. Z tego co czytałem na forach, mnóstwo osób ma taki problem zimą, ja bym się tym specjalnie nie przejmował. Podejrzewam że któryś z tych elementów kurczy się, lub twardnieje wraz ze spadkiem temperatury i stąd to trzęsienie.

Comment

Working...
                        X