Mam pytanie: czy utrudnione wrzucanie biegu nr 2 w Civicu 4d to standard i czy serwis w ramach gwarancji mi w tym temacie pomoże?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nie wchodzi 2 gi bieg w Civic Sedanie 4d.
Collapse
X
-
Witam.
Wiele się naczytałem o haczących biegach w 4d. Ciekawe jak to wygląda w rzeczywistości (co kto rozumie przez haczenie). Swojego użytkuje od listopada 2008 i nie stwierdzam żadnych problemów z biegami. Kolega ma z rocznika 2007 i też nie narzeka. Proponuję "dorwać" kogoś z podobnym modelem i porównać. Albo wrócić do salonu i przejechać się autem testowym. Jeżeli faktycznie problem występuje to męczyłbym serwis.
Pozdrawiam Tomek
Comment
-
Moja honda civic 5d (grudzień 2008) też haczy 1 i 2. W serwisie powiedzieli że jest OK. Poczekam i dalej będę reklamował.
Poskarżyłem się i nagle moja honda (3400 km przebiegu) zaczęła wrzucać biegi dobrze.
Comment
-
jestem posiadaczem Civica 2008 :P a wlasciwie juz nie jestem bo go rozbiłem ale to nie istotne :P
Generalnie biegi hacza przez pierwsze 300-500 km po 1 tyśpowinno biegac wszystko jak z maselkiem nie zapominajcie jeszcze o tym ze inaczej moze sie skrzynia zachowywac w zalerznosci od teperatury a szczegolnie patrzac na fakt iz 1 i 2
haczy co za tym idzie spujrzcie na to ze moze waszemu malenstu troche zimnawo ? pozdrawiam
Comment
-
Mam Sedana z 2007, przejechałem 12000km. Na początku skrzynia chodziła fatalnie szczególnie 1 i 2 zdarzyło się że była tak mało precyzyjna że 2 razy zrobiłem "dentystę" wydawało mi się że wrzuciłem 2 ale nie do końca. Miałem stary samochód i wydawało mi się że w nowym skrzynia będzie działać bez zarzutu, czasami przy dynamicznej jeździe nie było mowy o szybkiej zmianie biegów 1 na 2, nie ma problemów z pozostałymi biegami. Po przejechaniu 12000km jest lepiej ale nadal to nie jest to. Nie byłem z tym w serwisie ponieważ znam odpowiedz , chyba że ktoś miał inne odpowiedzi z serwisu to będę atakował.
Pozdrawiam
Comment
-
Zamieszczone przez Ślązak Zobacz postaJa mam problem z 1 od jakiś 2 tygodni. Czuć tak jakby blokadę (przy za dużej prędkości nie pozwala wrzucić 1)...problem w tym, że czasem ta blokada łapie gdy się stoi, trzeba wtedy odpuścić sprzęgło i wcisnąć ponownie i dopiero można wrzucić 1. Co to jest ??
Nie przesadzałbym, że trzeba się zatrzymać, żeby wrzucić jedynkę (bo to nie maluch), ale jak usiłujesz wrzucić jedynkę przy za dużej prędkości, to skrzynka dostaje konkretnie po tyłku - jeśli robiłeś to często, to wiesz skąd masz problem.
Łopatologicznie wygląda to tak, że "tryby" muszą się konkretnie rozkręcić żeby zgrać koła i skrzynkę, a jeśli się nie rozkręcą i siłowo wciśniesz jedynkę to się "tryby" rozwalają.
I to nie jest przypadłość Hondy, tylko każdego samochodu z manualną skrzynią biegów.Last edited by radmac; 24-03-2010, 10:33.1.8 5D Sport
Comment
-
Zamieszczone przez Ślązak Zobacz postaJa mam problem z 1 od jakiś 2 tygodni. Czuć tak jakby blokadę (przy za dużej prędkości nie pozwala wrzucić 1)...problem w tym, że czasem ta blokada łapie gdy się stoi, trzeba wtedy odpuścić sprzęgło i wcisnąć ponownie i dopiero można wrzucić 1. Co to jest ??
Comment
Comment