Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zwiekszyc moc w benzynie 1.8 ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marcinus Zobacz posta
    Masz jakieś namiary w necie na to - więcej informacji itd... moc do 200 a moment obrotowy??? Mnie mocy więcej raczej nie trzeba, ale jakby tak miał więcej momentu i był elastyczniejszy, żeby przy 100 na trójke nie redukować do porządnego wyprzedzania tylko bardziej jak dieselkiem na 5ce pójść spokojnie
    Zapewne w okolicy 250-300Nm. Tyle generują benzynowe silniki 2.0T ładowane seryjnie do samochodów rożnych producentów. Przykładowo: Fiat Coupe 2.0 16vT 190KM/295Nm. Inne samochody maja podobnie. Naturalnie w obecnej generacji doładowanych benzynowcvow moment przeważnie jest dostępny w szerszym zakresie obrotów a i moc generowana przez silnik jest większa.

Zamieszczone przez rabi22 Zobacz posta
    Całkowicie sie zgadzam z kolegą co do tego momentu obrotowego.
    Pytanie tylko jak długo silnik ten moment zniesie zanim podda się któraś panewka albo korba.

Zamieszczone przez rabi22 Zobacz posta
    Gdyby było w Hani 1.8 turbo to nie byłoby większych problemów ze zwiększeniem momentu i mocy jednocześnie. Brak tego turbo ma za to taką zaletę, że eliminuje ewentualne problemy w przyszłości związane z tym elementem. Coś za coś. Podniesienie mocy góra o kilka KM raczej sensu nie ma, bo koszty duże a zysk mały. Profesjonalne modyfikacje kosztują już nieźle. Kupowanie Hani z silnikiem 1.8 i ładowanie kasy jest już tylko dla zapaleńców.
    W Europie? Tak, masz racje. W Stanach gdzie ceny takich zestawów są inne wygląda to trochę inaczej.

Zamieszczone przez urssik Zobacz posta
    zeby zakonczyc temat. W hani 1,8 140 koni jedyne co mozna zrobic komputerowo to dodac 7% mocy -koszt ok.1500zl.
    A u kogo? I od razu prosze o wykres bo ciezko mi wierzyc w te 7% zrobionych samym programem a juz tym bardziej, ze mowimy o wolnossacym silniku wyraznie zaprojektowanym z mysla o ekonomii a nie o osiagach.

A czemu zakańczać temat? Ja bym sie chętnie dowiedział coś więcej w tym temacie, ale nie o modyfikacjach dających 7% mocy bo tego sie nie odczuje praktycznie przy normalnym użytkowaniu , ale właśnie o turbo. Gdzie to można zamontować, jak to potem gra z oprogramowaniem kompa, czy potem w ASO można zrobic przegląd pogwarancyjny, czy nie podejmą się juz nic robić z samochodem bo jest zmodyfikowany silnik itp...
    Nie liczyl bym na na mozliwosc wykonania przegladu w ASO. Powiem szczerze, ze po moich doswiadczeniach z roznymi oficjalnymi warsztatmi to bym sie bal tam zostawic jakikolwiek mocniej zmodyfikowany samochod.
    Zamonotwac mozesz w wielu miejscach. Na chwile obecna chyba najbardziej godne zaufania i polecenia firmy to VTG, PromotoR, Tomson Motorsport. Jak poszukasz to znajdziesz zarowno namiary jak i cala mase opinii.

Comment

Kompresor w civicu VIII 1.8

Witam,
      Czy ktoś próbował zamontować kompresor do benzyny 1.8? Jakie sa przyrosty mocy i momentu, jak wypada spalanie i ile taka zabawa kosztuje? Pozdrawiam!

Comment

nikt w Polsce nie montował jeszcze doładowania do tego silnika.

Comment

Masz jakieś namiary w necie na to - więcej informacji itd... moc do 200 a moment obrotowy??? Mnie mocy więcej raczej nie trzeba, ale jakby tak miał więcej momentu i był elastyczniejszy, żeby przy 100 na trójke nie redukować do porządnego wyprzedzania tylko bardziej jak dieselkiem na 5ce pójść spokojnie

wpisz kid car honda civic pod tym hasłem coś kiedys było

Comment

Tak tylko odnosnie zestawu Turbo sprzedawanego w USA to tylko tyle co czytalem pasuje do stanowskich, japonskich ,ale nie brytyjskich i tureckich Hond Civic. Nie wiem czym roznia sie silniki ale te z UK i Turcji maja silnik o kodzie R18A2 ,japonskie i USA R18A1 ,poza tym chodzi o miejsce pod maska w wersji 5d. To tylko tyle co tam kiedys przeczytalem.

Comment

No wlasnie doladowania i to bardziej Turbo jesli juz. Latwiej bo zestawy juz sa, a do kompresora ciezko byloby go wcisnac tak zeby zapewnic naped od paska osprzetu.

Comment

Coupe TYPE-S 1.8 140 KM czy da się podnieść moc ?

Witam
                mam pytanie.
                Czy w tym silniku da się podnieść moc wgrywając nową mapę do silnika?
                Przeczytałem istniejące wątki na forum. W niektórych masę przepychanek między forumowiczami.
                Raczej ludzie rozkładają ręce ale postanowiłem odświeżyć pytanie.
                Teraz mam serie 1.8 140 KM auto z 2008 roku.
                Nie mówię, że auto jest słabe ale kto pyta nie błądzi.
                Z góry dziękuję za odpowiedź.

Comment

Mam tą samą zachciankę tyle że w IX genie a opcje są ograniczone, tu przykład:
                  Nasze PowerBoxy to bezpieczny i niewykrywalny tuning dla samochodów. Sprawdź sam - 14 dni na zwrot jeżeli nie będziesz zadowolony.

Comment

Jutro tu zapytam jeszcze.

Comment

Z tego wykresu ze strony V-techa wychodzi, że auto nie trzymało parametrów fabrycznych, a sam zabieg chip-tuningu zwiększył moc o 4,4 KM i 10,6 Nm.
                      To szału nie ma. Nie wiem czy taka różnica jest wogóle wyczuwalna podczas jazdy.
                      Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                      Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

niestety ale w sadzomiocie 2,2 mozesz uzyskać duzo wieksze przyrosty.1,8 raczej programowo jest problem.Predzej doloty,wydechy itp ale takze tez szalenstw bedzie.
                        pzdr

Comment

Dycha, daj znać co odpiszą.
                          Last edited by Gość; 04-01-2015, 14:39.

Comment

Ok. Jutro napiszę. Ja u nich robiłem poprzednie swoje auta ale to byle diesle. Przy grupowym temacie to cena będzie po 500zl od auta. Minimum 3 auta. Czas trwania zabiegu 4h. Takie ceny mieliśmy przy grupowym wgrywaniu map do mercedesa 2.2 CDI. Ale poczekajmy na moją jutrzejsza rozmowe czy to w ogóle ma sens ?

Comment

Zamieszczone przez dycha4 Zobacz posta
                              Ok. Jutro napiszę. Ja u nich robiłem poprzednie swoje auta ale to byle diesle. Przy grupowym temacie to cena będzie po 500zl od auta. Minimum 3 auta. Czas trwania zabiegu 4h. Takie ceny mieliśmy przy grupowym wgrywaniu map do mercedesa 2.2 CDI. Ale poczekajmy na moją jutrzejsza rozmowe czy to w ogóle ma sens ?
                              jesli dobrze zrozumialem grupowe wgrywanie modyfikacji?Jesli są to gotowce to raczej nie polecam.Mod musi byc robiony indywidualnie do kazdego silnika.Oczywiscie przed i -hamownia.
                              pzdr

Comment

Robiłem grupowo Fiestę i to sie bardzo oplaca.
                                Robia kazde auto indywidualnie, to nie sa boxy tylko indywidualny chiptuning.

Tyle ze z 1.8 nic nie wycisna. Znajac zycie wyzej odciecie ustawią i wtedy troche mocy na koncowce obrotomierza sie zyska. W normalnej jezdzie nic to nie da. Moim zdaniem szkoda pieniedzy.
                                Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Working...
                                X