tylko szkoda ze teoria nie idzie z praktyką w parze, opory powietrza robią taka robote ze nie da sie tego wyliczyc w zaden sposób
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Odcinka paliwa na czerwonym polu
Collapse
X
-
Ale Mateusz199 pytał o prędkości przy których są odcięcia, to chyba łatwiej wyliczyć niż sprawdzić, szczególnie ze względu na to, że opory właśnie nie pozwolą mu sprawdzić, prawda? A TS3362 napisał bardzo dobry post, wreszcie ktoś z głową a nie tylko z nogą, też to liczyłem i wyszło mi bardzo podobnie, może przy okazji przetestuję czy da radę zrobić odcięcie na piątce
Comment
-
Zamieszczone przez sebastanlec Zobacz postatylko szkoda ze teoria nie idzie z praktyką w parze, opory powietrza robią taka robote ze nie da sie tego wyliczyc w zaden sposób
Comment
-
to jeszcze kilka danych dot przełozeń skrzyni
podział wynika prawdopodobnie z różnic mocy dla silnika
SILNIK L13A7 oraz SILNIK R18A2
wersja bez i-SHIFT
RĘCZNA SKRZYNIA BIEGÓW SPLM Zsynchronizowana, 6-biegów do przodu, 1 wsteczny
[Podstawowa redukcja Bezpośrednie 1:1]
Przełożenie:
1. bieg 3,462
2. bieg 1,870
3. bieg 1,235
4. bieg 0,949
5. bieg 0,810
6. bieg 0,727
Bieg wsteczny 3,308
Główna redukcja: Typ - Pojedyncze zębate koło śrubowe / Przełożenie 4,750
MASA (max dopuszczalna) Wersja z silnikiem L13A7 1.650 kg
1. bieg 3,143
2. bieg 1,826
3. bieg 1,303
4. bieg 1,054
5. bieg 0,854
6. bieg 0,727
Bieg wsteczny 4,924
Główna redukcja: Typ -Pojedyncze zębate koło śrubowe / Przełożenie 4,924
MASA (max dopuszczalna) Wersja z silnikiem R18A2 1.750 kg
Przełożenie
1. bieg 3,143
2. bieg 1,870
3. bieg 1,303
4. bieg 1,054
5. bieg 0,854
6. bieg 0,727
Bieg wsteczny 3,308
Główna redukcja: Typ - Pojedyncze zębate koło śrubowe / Przełożenie 4,924
i dla diesla N22A też są inne przełożenia
wyliczenia teortyczne j/w oraz OPONY jakie spotykamy to: OPONY Rozmiar Przód i tył 205/55R16 91H, 205/55R16 91V, 225/45ZR17 91Y
Last edited by rambo7; 07-04-2011, 12:10.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Rambo7, albo ktoś inny biegły: do tych opon potrzebna jest średnica zewnętrzna opony. Zdaje się, że standardowe oznaczenia opon nie podają tego wprost i troche sie nie znam na zalezności tych liczb. Jak to będzie to powinno sie dac policzyc teoretycznie mając jako jedyną daną eksperymentalną wartość obrotów przy odcince.Last edited by TS3362; 07-04-2011, 13:53.
Comment
-
to weźta chłopaki zmierzta u siebie potrzebna jest jedna dana:
1 cal = 2,54cm ( w przybliżeniu) więc kółko 15" ma około 38,1cm no ale trzeba jeszcze dodać oponę.
Najlepiej zmierzyć średnicę metrówką podzielić na 2,54 i mamy wynik !
kto leci na podwórko?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Faktycznie, też już znalazłem objaśnienie na stronie www Dębicy.
Weźmy więc koła 205/55R16. Ale musimy wziąć poprawkę na ugięcie opony w miejscu styku z podłożem. Opona o obwodzie 198,5 cm ma promień 31,6cm. Myśle, że każdy się zgodzi, że w miejsci styku promień jest nie większy, niż 30cm. Zatem efektywny obwód toczenia jest:
ob = 2 * PI * 30 = 188,5cm.
Liczymy dla 5D 1,8 i dokładne dane skrzyni biegów są tu:
Obroty kół dla danego przełożenia liczymy ze wzoru:
OBRk = 1/ks *1/kb *OBRmax
gdzie
ks - przełożenie stałe przeniesienia napędu (tu:4,294)
kb - przełożenie na danym biegu (np. na 2 to 1,869)
OBRmax - obroty przy odcince (tu: 7000obr/min)
Prędkość samochodu wyliczymy z obrotów kół i obwodu opon oraz pomnożymy przez współczynnik dający prędkość w km/h
Vmax = 0,0006 * OBRmax * ob = 0,0006 * ob * 1/ks * 1/kb * OBRmax
I podstawiając dane na poszczególnych biegach mamy prędkości w km/h:
1 bieg 59
2 bieg 99
3 bieg 141
4 bieg 175
5 bieg 216
5 bieg 254
I wychodzą prędkości bliskie temu co uzyskał praktycznie Mateusz199Z wyjątkiem 1 biegu są systematycznie zaniżone w porównaniu z praktyką. Dlaczego? To oczywiste. Wyliczyłem spodziewane prędkości rzeczywiste, w przecież fabryka oszukuje nas zawyżając wskazania prędkości o 5-10 km/h. No i oczywiście jest pytanie o prezyzję wyznaczenia obrotów przy odcince. Czy to dokładnie 7000 czy fabryka zawsze dokładnie wtedy oddcina, czy jest jakaś tolerancja itd.
I tak zderzyliśmy teorię z praktyką
Comment
-
A skąd niby wniosek, że obwód opony się zmniejszy przy ugięciu? Znaczy co? Guma (i metalowe druty w środku) się skurczy?
Koło po prostu się zniekształci, na dole się spłaszczy a bardziej się "wypnie" na reszcie obwodu. Całkowity obwód pozostanie ten sam.
Comment
-
Nic takiego nie napisałem, że obwód sie zmniejszy. Tu chodzi o promień koła w punkcie styku. Oczywiście, że obwód opony jako takiej się nie zmieni. Ale w praktyce takie ugięte koło jedzie tak, jakby miało mniejszy promień, więc i obwód - nazwałem to efektywnym obwodem toczenia. To taki skrót myślowy, bo konkretnie chodzi o to, żeby prędkość obrotową koła przeliczyć na prędkość liniową dokładnie w punkcie styku z podłożem. Właśnie tam (gdy nie ma poślizgu) prędkość ta jest równa dokładnie prędkości samochodu.Last edited by TS3362; 08-04-2011, 15:44.
Comment
-
No ale to właśnie nie jest prawdaKoło wykonując jeden pełny obrót przebędzie dystans równy obwodowi opony, i nie ma tu znaczenia czy będzie ona spłaszczona bardzo czy w ogóle. Jeżeli zaznaczysz na oponie miejsce w którym w feldze jest wentyl i zrobisz obrót, to chyba to miejsce się nie przesunie względem wentyla? Jeżeli tak by było to opona musiałaby ślizgać się na feldze albo być "luźna", jak na przykład gąsienica czołgu. Jeżeli się nie ślizga, to jeden obrót koła MUSI odpowiadać pokonaniu dystansu równego obwodowi opony.
Comment
-
Masz świętą rację. Koło ugięte wykonując jeden pełny obrót pokona dokładnie tą samą drogę, ale... w dłuższym czasie, niż koło nieugięte. Po prostu toczy sie wolniej. Jeśli pojęcie efektywnego obwodu toczenia jest zbyt abstrakcyjne to liczmy prędkość liniową w punkcie styku po prostu ze wzoru:
V = 2 * Pi * R * OBR
gdzie R to odległość od środka koła w punkcie styku (nie nazywajmy juz tego promieniem, skoro to już nie koło, tylko lekki "flaczek"), a OBR to prędkość obrotowa koła. (tu przeliczenie mian pominąłem). To wzór na prędkość liniową dowolnego punktu na wirującym kole oddalonego od środka obrotu o R.
Wyniki uzyskamy dokładnie te same i mam nadzieję, że to będzie jasne.Last edited by TS3362; 08-04-2011, 18:55.
Comment
-
NieprawdaNie ważne jak bardzo będzie ugięte, skoro wykonało pełny obrót to przejechało dystans równy jego obwodowi. Jeżeli tak by nie było to by to oznaczało, że się ślizga.
Co to w ogóle znaczy "toczy się wolniej"? Jeżeli z obliczeń z przełożeń skrzyni wychodzi nam, że koło robi 1 obrót na sekundę, to znaczy, że robi 1 obrót na sekundę. Może na nim w ogóle nie być opony a koło nadal będzie robiło 1 obrót na sekundęNo i w czasie tego obrotu przejeżdżało dystans równy obwodowi...
Comment
-
Zamieszczone przez wirtold Zobacz postaCo to w ogóle znaczy "toczy się wolniej"?
Jeśli się z tym zgodzimy to możemy przejść do "paradoksu", który wymieniasz, czyli tego, że przy pełnym obrocie koło przebywa drogę równą nominalnemu obwodowi opony, bo on się nie zmienia. Z tego rzeczywiście by wynikało, że prędkość toczenia nie zależy od ugięcia opony. Pora się rozprawić z założeniem, że obwód opony podczas toczenia jest stały. Mógłbym udowodnić wręcz matematycznie, że postulat o stałości obwodu koła (doskonałej nierozciągliwości i niekurczliwości) podczas toczenia z odkształceniem jest fałszywy. Na oponę w punkcie styku z podłożem działają siły ściskające, które nieznacznie skracają obwód koła w tym miejscu. To kurczenie na pewno też powoduje mikropoślizgi symetrycznie wokół środka powierzchni styku, co prowadzi z czasem do zużycia opon nawet, gdyby nimi nigdy nie hamować i nie skręcać.
Gdy samochód stoi w miejscu, można zmierzyć obwód koła z ugięciem (np. opasując je sznurkiem i mierząc potem jego długość). I zapewne stwierdzimy, że różnica jest np. 5mm w stosunku do opony nieobciążonej. No to malutko w stosunku do tego, że ja przyjmowałem efektywny obwód toczenia 188,5cm przy nominalnym obwodzie opony 198,5 - czyli 10cm mniej. Ale gdy opona się toczy, jej punkt styku się stale zmienia i kurcząc się, zawsze "gubi" coś z obwodu. Ile gubi? Na każdym 1 centymetrze obwodu: 10 - 188,5/198,5 = prawie 1 mm.
Zatem opona jako całość "prawie" nie zmienia obwodu w wyniku ugięcia, ale stale sie toczy po skurczonej powierzchni w miejscu styku.
PS: W tym miejscu wypada sprostować to co napisałem we wcześniejszym poście. Masz rację, że koło ugięte wykonana pełny obrót dokładnie w tym samym czasie, co koło nieobciążone (a nie wolniej). Jednak przejedzie drogę krótszą od swojego nominalnego obwodu. Ten mniejszy dystans właśnie przekłada się na mniejszą prędkość.Last edited by TS3362; 09-04-2011, 07:06.
Comment
-
Ależ ja zdaję sobie sprawę, że na gumę działają różne siły. Ale są to zupełnie inne mechanizmy niż twoje "skrócenie promienia" przy ugięciu opony. Jeżeli już chcesz być dokładny to uwzględnij zużycie bieżnika - ma to na pewno wpływ który da się obliczyć ale czy warto? To raptem kilka milimetrów. Innych efektów bez dokładnych pomiarów nie uwzględnisz. Chodzi mi tylko o to, że akurat skrócenie promienia przy ugięciu to nie był dobry pomysł
Comment
Comment