Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik i-DSI 1.4 83 KM – jaki jest?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silnik i-DSI 1.4 83 KM – jaki jest?

Silnik 1,4 83 KM –jaki jest?

Witam wszystkich!
    Planuję zakup używanego CIVICa z silnikiem 1,4 83 KM. Autko bardzo mi się podoba, ale mam wątpliwości czy ten silnik daje radę. Większe silniki nie wchodzą w grę z uwagi na cenę. Obecnie jeżdżę małym autkiem z małym silnikiem, więc nie mam wygórowanych oczekiwań. Po za tym wożę żonę i dzieci wiec nie ma mowy o brawurze. Jeżdżę głównie po mieście, ale kilka razy w roku jadę do rodzinki 300 km w jedna stronę i na wakacje. No i właśnie na trasie nie chciałbym tamować ruchu .

Bardzo proszę o informację jak zachowuje się autko na trasie z obciążeniem (załóżmy 2 dorosłe osoby + 2 dzieci + bagaż) –z jaką prędkością można swobodnie podróżować?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Last edited by Alix; 26-08-2013, 22:36.

Jeżeli jeździłeś słabszym silnikiem to dasz radę, ale jeżeli chodzi o wyprzedzanie z całą rodzinką na trasie to według mnie porażka. Do 120km/h jest cicho. Powyżej już hałas, ale idzie się przyzwyczaić. Prędkość max spokojnie Ci wystarczy. Jak nie masz kasy to musisz kupić to na co Cię stać, albo odczekać i 1.8. Pozdr.

Comment

Ja kiedyś nosiłem się z zamiarem kupna Hondy z silnikiem 1,4.Co prawda był to model nowej City,ale tam silnik o tej pojemności miał coś ze 100KM.I podczas jazd testowych wydawał mi się niezbyt mocny.A jak już do civica,który jest większym autem to raczej coś powyżej 1,4.I to jeszcze te 83KM.Do miasta to owszem ,ale w trasie będzie trochę ciężko.Ale to zależy co ktoś oczekuje od auta.Ja jeździłem swego czasu autkiem z małym silniczkiem bo 0,9.I dlatego kupiłem civica z dużo większym bo 1,8.Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez brzozaro Zobacz posta
        Silnik 1,4 83 KM –jaki jest?

Jeżdżę głównie po mieście, ale kilka razy w roku jadę do rodzinki 300 km w jedna stronę i na wakacje. No i właśnie na trasie nie chciałbym tamować ruchu .

Bardzo proszę o informację jak zachowuje się autko na trasie z obciążeniem (załóżmy 2 dorosłe osoby + 2 dzieci + bagaż) –z jaką prędkością można swobodnie podróżować?

Z góry dziękuję za pomoc.
        W warunkach miejskich ten silnik radzi sobie bez problemu, w trasie jak już sie rozpędzisz też, gorzej z wyprzedzaniem. Taki silnik uczy pokory.

Comment

Jeżdżę takim autem już trzeci rok. NIe jest to demon mocy i prędkości ale do spokojnej jazdy w zupełności wystarcza. Jeżdziłem kilka razy na wczasy z pełnym bagażnikem i jestem zadowolony, daje radę podczas wyprzedaznia, itp., zresztą zawsze preferuję w miarę spokojną jazdę.

Comment

Ja też mam takiego. Do miasta starcza bez problemu Na trasie wskazana redukcja na 4 i za przeproszeniem w pizde max. pójdzie 180km/h. Z tego co mówisz dla Ciebie bedzie w sam raz
            Pozdrawiam

Comment

przy tej wadze silnik jest za slaby,ale jak pisza poprzednicy do normalnej jazdy po miescie wystarczajacy,zastanow sie dobrze zeby pozniej nie zalowac,ja osobiscie kupil bym 1,8 ,

Comment

Cóż można dodać... mam 1,4 90 konną i... demon prędkości to to nie jest, ale do spokojnego przemieszczania się z miejsca na miejsce w zupełności wystarcza. Kłopoty zaczynają się gdy chcesz wyprzedzić TIR-a, który jedzie przed tobą 85-90. Noi ta waga. Przy takiej mocy baaaardzo odczuwa się kolejne dorzucane kilogramy.
                Lukasz
                Honda Civic 5D '95

Comment

wolneee ;P ja bym w zyciu nie dal rady sie przesiasc na cos ponizej 1.6
                  http://www.civicforum.pl/showthread....22552&p=133160 <-- moja nyska
                  www.wmmc.pl

Warmińsko Mazurski Moto Club

Comment

Ja mam również 90 konnego również 1.4 waży sam niecałe 1100kg , i moim zdaniem spokojnie daje rade na trasie tylko trzeba go trzymać w wyższych obrotach , i tira przy prędkości 120 spokojnie na 4 biegu mijam , no bo przy 80 ,90 to na 3 redukuje , no ale rodzinka nie będzie zadowolona , ja jeszcze jestem w takim wieku że dla mnie to frajda natomiast jak jadę z kimś to redukcja oznacza skok tętna wszystkich pasażerów no ale tak to już jest , coś za coś osobiście jechałem i 200 swoim autem ale byłem sam , no ale uważam że prędkość użytkowa , bezpieczna i zwłaszcza z rodziną to max 120 , do 140 na dużych prostych odcinkach . i przede wszystkim wyprzedzania tym autem trzeba się nauczyć bo jak ktoś jeździł dieslem wcześniej to się może zabić
                    Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

Heh, jak jedziesz 90km/h na 5tce i w momencie zredukujesz na 3 w mojej 15 letniej Hondziawce to faktycznie dostaje wigoru niemałego, podobnie, jak u Ciebie kamil608, ale szok akustyczny temu towarzyszący jest również niekiepski A co prawda to prawda- wyprzedzania takim autem trzeba się po prostu nauczyć..
                      Lukasz
                      Honda Civic 5D '95

Comment

witam
                        Zacznę od tego że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
                        Moim zdaniem jedynym sposobem żeby przekonać się czy Ci będzie odpowiadał, to przejechać się. Możesz spotkać się ze sprzedającym i wybrać się na jazdę próbną, a po jeździe nikt Ci nie każe kupować. Dowiesz się przynajmniej czy to jest to czego szukasz. Tylko nie umawiaj się na spotkanie w centrum miasta, raczej w pobliżu jakieś szybszej drogi.
                        Pozdrawiam.

Comment

Popieram , jazda próbna nie kosztuję , a po to ją stworzyli żeby właśnie ułatwić życie kupującym takim jak ty którzy mają właśnie dylemat , przejedź się mocniejszym słabszym porównasz ocenisz i rozwiejesz wątpliwości albo nabierzesz większych
                          Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

Bardzo wszystkim dziękuję. Zdecydowanie najpierw przejadę się 83 i 140 konnym i się zastanowię. Szkoda, że dopiero od 2008r montują w nowych CIVICach 100 konne silniki bo dla auta z taką masą te 100 koni to chyba minimum. Pozdrawiam.

Comment

Te 100 konne silniki to montują od 2009r.

Comment

Working...
                              X