Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyciąganie silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wyciąganie silnika

Witam,

Planuję wymienić silnik w honda civic viii-1.8(silnik R18A2). Czy możliwe jest wyciągnięcie silnika żurawiem tj. od góry, ale bez wyciągania skrzyni biegów.?
    Czy komuś z forumowiczow udał się taki manewr?Jeśli tak to proszę o skroconą instrukcję????

Dzięki z góry.
    Pozdrawiam Tomasz

nie robiłem tego , skrzynię bez silnika może się udać po gimnastyce ale silnik bez skrzyni raczej nie realne .Nie zdejmiesz wałka ze skrzyni.

Comment

Maciej_Mariusz, tak właśnie myślałem. Znalazłem tylko silniki na rynek amerykański w których jest to możliwe. https://youtu.be/QmPf6fb_Lis
      No nic wobec tego będę szarpał skrzynie a następnie silnik.
      Wciąż się zastanawiam czy jednak nie będzie prościej wyciągnąć silnika wraz ze skrzynia?

Comment

A widzisz rynek i sprzęt inny za wielką wodą, mają automaty i tam się da bez skrzyni, nie ma wałka bo nie ma sprzęgła jest konwerter a ten jest przykręcony do skrzyni.
        Tradycyjnie sprzęgło przykręcone jest do koła zamachowego i dlatego prościej jest wyciągnąć skrzynię z silnikiem, lub w Twoim przypadku silnik ze skrzynią. Bardziej problematyczne samej skrzyni.

Comment

Dzięki,

Wobec tego będę szarpał silnik wraz ze skrzynią.

Comment

Witam,

Ciekawa sprawa, po wymianie silnika nie mogę wrzucić biegów nieparzystych 1,3,5, biegi 2,4,6,R wchodzą bez problemu. Zapewne namotałem coś przy skrzyni biegów.

Czy ktoś z forumowiczów miał coś podobnego?

Pozdrawiam Tomasz

Comment

Working...
            X