Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CIVIC VIII czy zmiana rozrusznika na mocniejszy ma sens?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• CIVIC VIII czy zmiana rozrusznika na mocniejszy ma sens?

Cześć wszystkim.
    Posiadam civica 8 generacji ( silnik R18A) w którym muszę naprawić rozrusznik. Wydaje dziwne dźwięki podczas zimnego odpalania (znany problem). Zastanawiam się nad zamianą rozrusznika od wersji diesla (jest mocniejszy 2.0 KW przeciwko 1.2 KW w benzynie) lub z następnej generacji IX (tam był ten sam silnik z niewielkimi modyfikacjami(R18Z)). Albo może można wsadzić rozrusznik od wersji dwólitrowej (R20A)?. Krótko mówiąc chce założyć mocniejszy rozrusznik, ale nie wiem jak to przeżyje elektronika. Czy ktoś już może robił takie coś, albo wie czy warto się zabierać za taką zabawę czy lepiej naprawić to co mam i nie kombinować?.
    Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedz.

Ale w jakim celu to robić? Zacznie się większy pobór prądu przy rozruchu z tego mini akumulatora który jest w VIII genie. Twój rozrusznik wytrzymał 14 lat. to mało? Napraw i zapomnij.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
      nie wiem jak to przeżyje elektronika.
      Niczego nie będzie przeżywać bo tego nie da się założyć.Te rozruszniki różnią się od siebie wszystkim poza zasadą działania.
      Wydaje dziwne dźwięki podczas zimnego odpalania (znany problem)
      Możesz to doprecyzować? Czy czasem nie zaczyna hałasować w momencie kiedy silnik załapie?

Comment

Dzięki za odpowiedź.
        Jak silnik odpali się to zaczyna skrzypic, tak jakby bendiks nie wracał i kręcił się z silnikiem po rozruchu. Z tego co wiem to wystarczy wyjąc rozrusznik wyczyścić, posmarować, zamontować z powrotem i hałas znika.

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
        Ale w jakim celu to robić?
        Muszę rozebrać rozrusznik i wyczyścić go bo przy zimnym odpalaniu hałasuje bendiks (tak jakby nie chował się po odpalaniu). A skoro zdejmie już to może szło by założyć coś mocniejsze/lepsze, by ułatwić odpalanie. Chociaż i tak dobrze się kręci, więc nie wiem czy watro cos zmieniać.

pisząc po sobie masz 12h na edycję wpisu. Łącz posty.
        Last edited by rambo7; 22-07-2021, 07:40.

Comment

Nie warto. Nie ma żadnego problemu z odpaleniem przy sprawnym rozruszniku i akumulatorze.

p.s. nie piszemy posta pod postem. W ciągu 12 godzin masz możliwość edycji poprzedniego i dopisania czegoś. Popraw to.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

Mocniejszy rozrusznik to pojecie względne.Inna przekładnia i inny wirnik w połączeniu z dużą baterią i dużym kołem zamachowym może być mocna,ale z małą baterią
            i innym kołem już niekoniecznie.
            To wszystko jest policzone,posłuchaj i odpuść.

Z tego co wiem to wystarczy wyjąc rozrusznik wyczyścić, posmarować, zamontować z powrotem i hałas znika.
            Nie tak.
            7005b353f0c629c461f2633b76a17d12-1056x527.jpg
            Uzębiony kawałek na wale 13 jest smarowany,a nie powinien.
            To jest błąd który jest też w serwisówce.
            Poprzednie generacje nie miały tam smaru,a z tego co wiem późniejsze też nie mają.
            Zadne prawie auto nie ma tam zalecanego smarowania bo syf ze sprzęgła się przylepia i zagęszcza i tak wysychajacy z czasem smar.
            To trzeba umyć i zostawić suche,ew. dać na to trochę lekkiej oliwki i nic poza tym.
            Temat wałkowany nie tylko w Hondzie,to jest nadgorliwość i poprawianie czegoś co działa.
            Kolejny przykład tego że papier wszystko przyjmie i serwisówka nie zawsze mówi prawdę.

Comment

Cóż w takim razie wyczyszczę ten co mam i nie będę kombinować.
              Dziękuję ślicznie za odpowiedz.

Comment

Dużo roboty z wyciągnięciem rozrusznika ?

I gdzie szukać szczotek do rozrusznika?

Są jakieś zamienniki ? Szczotki są razem ze szczotkotrzymaczem ?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
                Last edited by woody; 28-12-2021, 08:40.

Comment

Всем привет! На новой работе устаканился график работы и я постепенно начинаю планировать свои дни разными делами! Во многом это связанно с машинами, без разницы что это не моя личная жоповозка — это…

Привет всем! Появилось чутка времени, пишу БЖ. Дело было вечером, делать было не чего. Поехали шаурмы заточить… в итоге притащили это японское ведро на галстуке! Запускаться не хотела никак! Ключ на…

Привет, читателям! Столько мыслей накопилось — не знаю, с какой глупости начать… Суть — размеры бендикса, для стартера Денсо 7F 428000-8170. После отказа стартера, о котором упоминал в конце этой зап…

W AS bez problemu dobierzesz.
                  Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                  Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Mały update.

Wg. katalogu AD rozrusznik to S6175

elektromagnes to SS6038

Natomiast dalej jest problem, bo AS nie pokazuje w katalogu innych części zamiennych.
                    Wg. użytkownika drive2.ru szczotkotrzymacz pasuje od rozrusznika Denso 428000-4560 (Toyota Yaris) AS SBH6011
                    SBH6011 | Szczotkotrzymacze rozrusznika | AS-PL jest czołowym dostawcą alternatorów, rozruszników i ich podzespołów do pojazdów na świecie. W portfolio firmy AS-PL Sp. z o.o. znajdują się części i podzespoły do samochodów osobowych, ciężarowych, maszyn rolniczych, jednostek pływających, motocykli oraz dla rynku przemysłowego.

Szczotki AS SB6019
                    SB6019 | Szczotki rozrusznika | AS-PL jest czołowym dostawcą alternatorów, rozruszników i ich podzespołów do pojazdów na świecie. W portfolio firmy AS-PL Sp. z o.o. znajdują się części i podzespoły do samochodów osobowych, ciężarowych, maszyn rolniczych, jednostek pływających, motocykli oraz dla rynku przemysłowego.
                    Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                    Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Wyczyściłem. Było trochę syfu. Nasmarowałem delikatnie olejem tak jak pisał m26 element 13 i 16 , bardzo delikatnie.

Sam bendix element 8 czyściutki , gumowa osłonka robi swoje.

Najwięcej syfu przy szczotkach na stojanie i wirnik był uwalony smarem.

Szczotki mają 12 mm więc jeszcze trochę pojeżdżą , 14 mm mają nowe a przy 9 mm trza wymieniać - tak mówi serwisówka

Komutator przetarłem papierkiem 500 , wytarłem smar z wirnika i powinno być oki.

IMG_20211229_132450.jpg

IMG_20211229_132504.jpg

IMG_20211229_132521.jpg

IMG_20211229_134652.jpg

IMG_20211229_135949.jpg

IMG_20211229_135951.jpg

IMG_20211229_132514.jpg

IMG_20211229_142410.jpg

IMG_20211229_142250.jpg

IMG_20211229_142233.jpg

IMG_20211229_142413.jpg

IMG_20211229_142425.jpg