Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyciek oleju spod silnika 1.4 i-DSI

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wyciek oleju spod silnika 1.4 i-DSI

Jakieś podpowiedzi skąd może być ten wyciek? Chyba silnikowy ale nie dam sobie ręki uciąć. Jakby spod tej czarnej osłonki silnika. Ale krople są też na skrzyni.

IMG_20200614_125510_copy_2000x1125.jpgIMG_20200614_125506_copy_2000x1125.jpgIMG_20200614_125502_copy_2000x1125.jpg
    Last edited by Gość; 14-06-2020, 13:23.

Sprawdź czy filtr oleju jest dokręcony (u mnie się poluzował po kilku miesiącach...).
    Kolejna sprawa odkręć cztery śruby od osłony czujnika ciśnienia oleju (czarny element /osłonka) i zobacz czy tam jest wyciek. Możliwe, że tylko czujnik (uszczelka) , który jest pod tą osłonka.
    Last edited by krzych_u; 14-06-2020, 13:53.

Comment

Filtr ok.
      Czy jak odkręce tą czarną osłonkę to nic mi nie poleci oleju?
      Tam jest uszczelka czy jest on uszczelniony na silikon?

Comment

To tylko osłonka, pod nią będzie czujnik. Sam miałem podobny problem, odkręcałem żeby sprawdzić czy to nie to. Okazało się, że winny był filtr oleju.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Comment

Przy wymianie oleju tam zajrzę awaryjnie z uszczelką. Tylko koszt uszczelki z tego co znalazłem to ponad 100 zł za kawałek gumki. Trochę przesada.

Comment

niczego na razie nie kupuj. Pod osłoną blaszaną jest wsadzony czujnik z uszczelką trzeba tam zajrzeć by się upewnić co do uszczelniacza. Jak odkręcisz i tam będzie czysto i sucho, no to zostaje filtr oleju.
            Po wycieku widać że olej rozchodzi się promieniście wokoło filtra i ścieka po korpusie silnika. Widać żę to nie jest wyciek duży bo olej zdążył się ubrudzić - ten olej wychodzi tylko wtedy gdy kręcisz silnik i jest wyższe ciśnienie oleju, wtedy nieco go wypycha.
            Filtr jak nie jest dokręcony właściwie (a teraz jest "moda" dokręcania filtra ręką - co uważam za błąd) to olej pod ciśnieniem pomału - jak tutaj widać wyciska się równo wokoło płaszczyzny dociskowej filtra oleju i leci w każdą stronę.
            Ja mam sporo pary w łapie i udaje mi się często coś ukręcić, a mimo to filtr każe sobie dokręcać kluczem czyli po maxymalnym dokręceniu dłonią jeszcze 1/5 - 1/4 obrotu kluczem opasowym, zawsze.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Na razie umyłem na myjce bezdotykowej. Po przejechaniu około 15km sucho. Zajrzę za jakieś 2-3 dni może coś się pokaże.

Comment

Working...
              X